"Çocukluktaki kilolar, bütün hayatı etkiliyor"

Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Tıp Fakültesi Dekanı ve Çocuk Endokrinoloji ve Diyabet Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şükrü Hatun, çocukluklarında kilolu olan çocukların diğer dönemlerinde de şişman olma ihtimalinin çok yüksek olduğunu söyledi.

Yayınlanma: 25.05.2013 - 11:30
Abone Ol google-news

Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Tıp Fakültesi Dekanı ve Çocuk Endokrinoloji ve Diyabet Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şükrü  yaptığı açıklamada, günümüzde insanları en çok ilgilendiren halk sağlığı sorunlarından birisinin, çocukların şişmanlığı olduğunu belirterek, bunun gelişmiş ülkelerde görülme sıklığı konusunda araştırmalar yapıldığını söyledi.

Türkiye'de son 10 yılda çocuklarda şişmanlık sıklığının 2 kat arttığını ve okul çağındaki çocukların yüzde 10'una yakınının obez grubunda bulunduğuna dikkati çeken Hatun, son yıllarda şişmanlığın artmasında çocukların hayat tarzlarının değişmesinin etkili olduğunu kaydetti.

Hatun, çocukların artık sokakta oynamak yerine bilgisayar karşısında vakit geçirdiğini dile getirerek, bu duruma ek olarak beslenme alışkanlıklarının da değiştiğini bildirdi.

Beslenmede zevk duygusunun önemli bir yere sahip olduğunu belirten Hatun, "Özellikle yağ, tuz ve şeker içeriği yüksek besinlerde görüldüğü gibi, merkez haz sistemini çok şiddetli bir şekilde uyarırlarsa onları daha sonra özler hale geliyoruz. Madde bağımlılıklarında da bu durum söz konusu. Şişmanlığı keyif veren besinlerin tekrar yenmesi olarak açıklayan gruplar var. Sentetik besinler, bunlara karşı bağımlılık geliştiği konusunda bilgiler var. Bizim yaptığımız araştırmada, şekerli içecekler ve cips gibi besinlere özellikle şişman çocukların kolay bağımlılık geliştirdiklerini gösterdik" diye konuştu.

"Evlerden 'abur cubur' kutuları kaldırılmalı"

Prof. Dr. Hatun, "Evlerde 'abur cubur' kutularının kaldırılması şişmanlığın önlenmesinde en önemli tedbir olarak düşünüyoruz" diyerek,şunları kaydetti:

"Araştırmalar gösteriyor ki çocuklar, genellikle okul çağından itibaren şişmanlamaya başlıyor. 6-8 yaş grubundaki bir çocuk şişman olursa onun erişkin yaşta şişman olma ihtimali yüzde 50 oranında artıyor. Ergenlikte şişman olanların erişkinlik döneminde de şişman olma ihtimali yüzde 80 oranına çıkıyor."


Şekerli besinlerin, çocuklara ödül olarak verildiğine dikkati çeken Hatun, ailelerin sigara ve alkol tüketimi konusunda çocuklarına gösterdikleri ilgiyi, "abur cubur" tüketiminde göstermediğini söyledi.

Hatun, çocukların yaşam boyu sağlıklarını en çok etkileyen önemli etkenlerden birisinin erişkin döneme şişman olarak girip girmedikleri olduğunu ifade ederek, bu duruma dikkat edilmesi gerektiğini anlattı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler