ÇÖLYAK DERNEKLERİ’NİN BÜYÜK HAREKETİ “GLUTENSİZ TÜRKİYE”

9 Mayıs Dünya Çölyak Günü’nde “GLUTENSİZ TÜRKİYE!” sloganıyla Ankara’dan başlayacak olan bisiklet turu 2000 km. sürecek ve 11 şehri geçerek İstanbul’da noktalanacak.

Yayınlanma: 28.04.2015 - 18:17
Abone Ol google-news

Sağlık Bakanlığı ve Çölyak Derneklerinin Türkiye’de Çölyak ve Gluten duyarlılığına dikkat çekmek için yürütecekleri hareketin aktivisti, gönüllü Hakan Pekzorlu olacak. Hakan Pekzorlu bisiklet ile Ankara’dan başlayarak sırasıyla Konya, Antalya, Denizli, Aydın, İzmir, Manisa, Balıkesir, Bursa, Eskişehir, Adapazarı, İzmit’ten geçerek İstanbul’da yolculuğunu tamamlayacak.
Türkiye’de Çölyak teşhisi çok düşük düzeyde. Beklenen 100 Çölyak hastasının ancak 4’üne teşhis konulmuş durumda. Bu oran Avrupa’da %10’a, Amerika’da %17’ye ulaşıyor. Bunun yanında Gluten Duyarlılığı daha yaygın olmasına rağmen teşhis oranı daha düşük.
Çölyak ve Gluten’e bağlı rahatsızlıkların geç teşhisi, toplum sağlığını, iş gücü verimliliğini olumsuz yönde etkilerken toplumsal, sosyal ve ekonomik boyutları da beraberinde getiriyor.
2000 km. sürecek maratonda Çölyak Dernekleri’nin olduğu merkezlerde halkı bilinçlendirme seminerleri düzenleyerek gluten rahatsızlıkları ile ilgili bilinç yaratılacak, şehir merkezlerinde bisiklet derneklerinin de desteğini alarak temsili bisiklet sürüşü ve çeşitli bilgilendirici faaliyetler ile farkındalık yaratılmaya çalışılacak. Sağlık Bakanlığı'nın da desteği ile aktivitenin organizasyonunu ve ev sahipliğini Ankara, Eskişehir, Antalya, Denizli, İzmir, Manisa, Bursa,  İzmit ve İstanbul Çölyak Dernekleri yapacaklar.
Hakan Pekzorlu 2000 km’lik sürüşünde köylere uğrayacak ve bilinçlendirme malzemelerini ve “GLUTENSİZ TÜRKİYE” rozetlerini dağıtacak.
Aktivite boyunca Gluten’e bağlı rahatsızlıkların olası belirtileri paylaşılacak ve hekime danışmanın önemi vurgulanacak.
GLUTENSİZ TURkiye projesi Nustil-Schar, Glutensiz a’da 216 ve Bisiklet Gezgini tarafından desteklenmektedir.
 
ÇÖLYAK NEDİR?:Bağışıklık sistemine bağlı sindirim sistemini ilgilendiren bir hastalık olup, hasta kişilerde buğday, arpa, yulaf, çavdar gibi tahılların içerisinde bulunan gluten isimli bir proteinin ince bağırsakta parçalanamamasından meydana gelen bir emilim bozukluğu hastalığıdır. Belirtileri; Şişkinlik, ishal veya kabızlık, karın ağrısı, yorgunluk, beslenme yetersizliği, iştah değişikliği, döküntülü yanma, baş ağrısı, saç dökülmesi, depresyon, kilo kaybı, kemik ve eklem ağrısı, anemi, cilt bozuklukları, mide bulantısıdır. Tedavisi ömür boyu glütensiz diyettir. Tedavi edilmezse; Kısırlık, Osteoporoz, Bağırsak Kanseri riski artar.
GLUTEN DUYARLILIĞI: Gluteni tolere edemeyen, glutenli besinler aldıklarında aynı çölyak hastalığına benzeyen belirtileri olan, ancak kanında çölyak hastalığına özgü antikorlar bulunmayan ve ince bağırsak dokusunda hasar gözlenmeyen bir rahatsızlıktır. Yapılan taramalara göre her 100 kişinin 25’inde gluten hassasiyeti seyrediyor. Tedavisi ise glutensiz diyettir.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler