Davutoğlu: 'Kürt bölgesinin güvenliği Türkiye için hayati'
Başbakan Ahmet Davutoğlu, iki yıldır ilişkilerin dibe vurduğu Irak’ı ilk kez ziyaret ederek yeni bir sayfa açarken, ziyaretini Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin başkenti Erbil temaslarıyla tamamladı.
Önceki gece Erbil’e geçen Davutoğlu, dün Kürdistan Bölgesel Yönetimin Başkanı Mesud Barzani ve Başbakan Neçirvan Barzani ile görüştü. Masada, IŞİD tehdidine karşı Türkiye’nin peşmerge güçlerini eğitmesi, Bağdat-Erbil ilişkilerini rayına oturtan petrol paylaşımı ve bütçe anlaşması ile Türkiye ile enerji işbirliği vardı.
MİT Başkanı Hakan Fidan’ın da katıldığı heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısında Irak’ta kurulan birlik hükümetinden memnuniyetlerini dile getiren Davutoğlu, “Bütün grupların siyasi yapıda hak ettiği alana kavuşması hepimizin tercihidir.Irak’ta hiçbir kesim siyasi yapıdan dışlanmamalıdır” dedi. Türkiye için Kürt bölgesiyle ekonomik işbirliğinin önemine dikkat çeken Başbakan, “Irak ile 8 milyar dolarlık ticaretimizin 4 milyar dolarını Kürt bölgesi ile yapıyoruz. 1500’den fazla Türk şirketi var. 100 binden fazla vatandaşımız burada. İşbirliğimizi güçlendireceğiz” vurgusu yaptı. “Özelde sınır bölgemiz olduğu için Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin de Kürt bölgesinin güvenlik ve istikrarı Türkiye için, kendi güvenliğini doğrudan ilgilendiren hayati bir konudur. Türkiye, Kürt bölgesinin güvenliği için gereken her türlü desteği verecektir. Bu bizim için hem tarihi ve insani, hem de stratejik bir konudur. Eğitim konusunu da ele aldık, bu da dahil olmak üzere bundan sonra güvenlik alanında vereceğimiz destekler artarak devam edecektir” diyen Davutoğlu, “Türk askerinin peşmergeyi eğitme süreci başladı mı” sorusuna şu yanıtı verdi: “Kobani’ye peşmerge geçişine izin vermemiz aramızdaki güven ilişkisinin çarpıcı bir yansımasıdır. Ortak hareket etmemiz son derece doğal. Bundan sonra da gerektiği zaman gereken her yerde birlikte tedbir almaya devam edeceğiz.”
Hakan Fidan’ın heyette yer alması sorulduğunda ise Başbakan, “Bana eşlik etmesi doğaldır, güvenlik söz konusu olan her yerde istihbarat da asli unsurdur” dedi. Davutoğlu, Bağdat-Erbil arasında sağlanan petrol ve bütçe anlaşması içinse, “Enerji dosyasında herkes akılcı davranırsa herkes kârlı çıkar. Anlaşma sağlanırsa en çok Türkiye bundan memnun olur. Bunun için elimizden gelen gayreti gösteririz ama Türkiye’nin enerji ihtiyacı açık ve Türkiye verdiği sözlerde daima durmuştur” diye konuştu.
Ek peşmerge göndermek şartlara bağlı
Davutoğlu ile güvenlik, siyasi pek çok konuda görüş alışverişinde bulunduklarını belirten Barzani ise “Memnuniyetle söylemek isterim ki Türkiye ile birbirimize çok yakınız” dedi. Kürt lider, “Türkiye ile istişare ve işbirliğine devam kararı aldık. Teröre karşı savaşta birlikte hareket edeceğiz” ifadesini kullandı.
Barzani, IŞİD’e karşı direnen Suriye’nin kuzeyindeki Kobani kantonuna Türkiye’nin açtığı koridorla gönderilen peşmerge gücüne ek birlik yollayıp yollamayacakları sorulduğunda, “Savaş meydanındaki şartlar bunu belirleyecektir” yanıtını verdi. Barzani, Bağdat’la yaptıkları 150 bin varil Kerkük petrolünü Kürdistan boru hattıyla Irak Petrol Şirketi (SOMO) kontrolünde gönderme karşılığında Kürt bölgesinin bütçeden payına düşen kısmı almasını içeren anlaşma için ise, “Bu nihai bir anlaşma değildir. Genel sorunların çözümü için sadece bir başlangıçtır” vurgusu yaptı.
En Çok Okunan Haberler
- Suriyeliler memleketine gidiyor
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- Marmaray'da seferler durduruldu!
- Yaş sınırlaması Meclis’te
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- Apple'dan 'şifre' talebine yanıt!
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- Suriye’de şeriatın sesleri!
- ‘Hepinize test yapalım, bakalım kim ne kadar geçiyor!’
- Erdoğan'ı protesto eden gençlere işkence iddiasına yanıt