Dekoratör Victor Hugo

Victor Hugo’nun 15 yıllık sürgün hayatını geçirdiği ve her bir detayını kendi tasarladığı evi restore edildi. Hugo, bu evde, büyük eserleri “Sefiller” ile “Deniz İşçileri”ni kaleme almıştı.

Yayınlanma: 23.02.2019 - 22:55
Abone Ol google-news

Victor Hugo’nun, “Sefiller”, “Deniz İşçileri” gibi şaheserlerini kaleme aldığı, İngiliz adası Guernesey’deki evi restore edildi.

Victor Hugo, 1870’e kadar uzanan 15 yıllık sürgün döneminde, “Hauteville House” adlı bu evde yaşıyor. Ve, “Hauteville House”, Hugo’nun, III. Napolyon’a karşı taviz vermeyen siyasi tavrına, halkların özgürlüğü ve idam cezasına karşı mücadelesine tanıklık ediyor.

Edebiyat severlerin “tapınak” olarak tanımladığı bu evin özelliği sadece Hugo’nun büyük eserlerini yazdığı ve onun yaşamının 15 yılını ağırlaması değil. Bu ev, Hugo’nun dekoratör yanını da belgeliyor. Hugo, küçük bir İngiliz adasında satın aldığı evin her bir parçasını tasarlıyor ve süslüyor; “Hauteville House”, tamamen Hugo’nun tasarladığı, dekore ettiği bir ev... Bu yüzden, Hugo’nun bir diğer olağanüstü şiiri deniliyor. Bu ev, dekoratör Victor Hugo’yu sunuyor bize. İşte bu evin hikâyesi, yazarın, Paris’teki evine konuk oldu! Victor Hugo’nun iç dekorasyon çizimleri, ailesiyle birlikte bahçede, terasta yer aldığı fotoğraflar, tablolar ve kimi eşyalar “Bir Evin Portresi: Victor Hugo, Hauteville Evi, Guernsey” başlıklı sergi kapsamında, yazarın, 1832-1848 tarihleri arasında yaşadığı, Paris’te Place des Vosges’de bulunan müze evinin ikinci katında, geçici sergi salonunda yer alıyor. Sergide, ayrıca, evin 2017’de başlayan restorasyonunun çeşitli aşamalarını gösteren fotoğraflar da izleyiciye sunuluyor.

15 Nisan’a dek açık kalacak sergi sonrası “Hauteville House” ziyarete açılacak.

Victor Hugo gibi büyük yazarların düşünce dünyasına girme arzusu bütün edebiyat severler için kaçınılmaz bir duygudur. İşte bu yüzden, “Hauteville House” bunun için bir kapı olabiliyor. Çünkü, Hugo’nun ellerinden çıkan her detay, ona dair bir referans sunuyor. Hugo’nun nasıl bir yaşam alanına sahip olduğunu görüyorsunuz; dekore ettiği şöminelerin eskizleri ve fotoğrafları, çatıya yaptırdığı camlı seyir odasının fotoğrafları, seçtiği halılar, kumaşlar, tablolar, yazı masası, kütüphanesinin fotoğrafı, el yazması metinleri... Bir kapı; masaya, sandığa, büfeye veya oturma bankına, iplik makaraları; mumluklara dönüşmüş... Hugo’nun Paris’teki evindeki, “Çin stili salon” da Hugo tarafından tasarlanıyor. Gotik esintili mobilyalara, duvarları kaplayan Çin tarzı paneller ile rafları süsleyen porselenler eşlik ediyor.

Ve, bu yolculuğumuz hüzünlü bitiyor. Son kapı, onun hayata veda ettiği yatak odasına açılıyor... Ancak Hugo, bu evde hayata gözlerini yummuyor. Hugo, 22 Mayıs 1885’te Paris’teki diğer evi, Avenue Victor Hugo’da hayata veda ediyor. Ancak torunları, yatak odasını, müzeye dönüştürülen bu eve bağışlıyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler