Eğitim Sen ‘9 yaşa türban’ın iptali için dava açtı

Eğitim Sen, türbanı okullarda 9 yaşa indiren uygulamanın yürütmesinin durdurulması, daha sonra da iptali için Danıştay’a dava açtı.

Yayınlanma: 30.09.2014 - 11:46
Abone Ol google-news

Eğitim Sen 27 Eylül 2014 gün ve 29132 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Milli Eğitim Bakanlığı’na Bağlı Okul Öğrencilerinin Kılık ve Kıyafetlerine Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılması Hakkında Yönetmelik’in 1. maddesinin, öncelikle yürütmesinin durdurulması, daha sonra iptaline karar verilmesi istemiyle Danıştay’a dava açtı.

Dilekçede, 1739 sayılı yasanın 4. maddesi uyarınca; “Eğitim kurumları dil, ırk, cinsiyet ve din ayırımı gözetilmeksizin herkese açıktır. Eğitimde hiçbir kişiye, aileye, zümreye veya sınıfa imtiyaz tanınamaz.” Yine aynı yasanın 12. maddesi uyarınca, “Türk milli eğitiminde laiklik esastır” ifadelerine vurgu yapıldı.

Dilekçede şu görüşlere yer verildi: “Yalnızca bir dinin ve bu dine ait bazı mezheplerin kuralları arasında olduğu bilinen ‘Başın örtülmesi’ kuralının, ortaokul ve lise öğrencilerinin eğitim görecekleri kurumlarda serbest bırakılması, bir din ve bu dinin bazı mezheplerine imtiyaz tanınması anlamına gelmektedir. Bunun dışında hiçbir din ve mezhebin kurallarının eğitim kurumlarında yaşama geçirilmesine izin verilmemesi, başka biçimde açıklanamaz. Dava konusu düzenlemeyle, anayasal ve yasal güvence altında olan laik eğitim sistemine aykırı bir uygulama yaşama geçirilmektedir.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler