En yukarıya göz dikmişler
Ege’nin en yüksek dağı olan ve Emed Simav, emed gediz fay hatlarının üzerinde yer alan Murat dağı altın - gümüş madeni tehditi altında. Köy sakinlerinden Mehmet Aksoy, 2007’den beri yapılan 60 sondaj çalışması su yatağını kaydırdığını ve arsenik maddesinin içme sularına karıştığını belirtti.
Kütahya’ nın Gediz ilçesi sınırlarında bulunan Murat Dağı Karaağaç köyüne Anadolu ExportMaden sanayi A.Ş tarafından yapılması planlanan yıldız altın gümüş madeni kapasite arttırımı cevher zenginleştirme tesisi ve kırma eleme tesisi projesiyle ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı çevre etki değerlendirme (Çed) raporuna 8 Mayıs 2019 da olumlu karar verdi. Kütahya ve Uşak Barosu , çevre örgütleri, ve köy sakinleri çed iptal davası açtı. Açılan dava üzerine 19 Ağustos’ta bilirkişi raporu hazırlanması kararı alındı.Kütahya barosu Çevre Kent Komisyonu Başkanı Ali İhsan Bakır, Murat dağında yapılmak istenilen doğa katliamını gazetecilere değerlendirdi. Bakır, Şirketin yalnızca 2 bin ağaç kesiceğiz açıklamasının gerçeği yansıtmadığını ifade ederek “Bu imkansız buraya geldikleri zaman en az 200 bin ağaç kesecekler. Burası şiddetli rüzgarın yoğun olduğu bir bölge. Patlatmalar sonucu havaya karışan tozlar direkt köylerin suyuna, havasına ve tarım ürünlerine karışacak” açıklamasında bulundu.
“Kütahya Uşak İzmir içme suları tehdit altında”
Maden ocağının yapılacağı bölge, turizm alanıyla sırt sırta. Murat dağında yetişen 142 endemik bitkiden sadece 6’sı bu dağa özel. 80 tane kuş türünün, ve doğa yürüşlerinin yapıldığı Murat dağında doğaya aykırı bir çivinin bile çakılmasına engel olacaklarını belirten emekli öğretmen Mustafa Aksu, çeşitli kelebek türleri ve nesli tükenmekte olan kırmızı geyiklerin mutlaka görülmesi gerektiğini vurgulayarak devam etti: “Asarkaya da hangi çağdan kaldığı belli olmayan yerleşim kalıntıları ve su sarnıçları var. Bu eserlerin ve doğa harikası dağın yok olmasını özelliklede içme suyularımıza zehir karışmasını istemiyoruz. Kütahya, Uşak ve İzmir’inde içme suları tehdit altında” dedi.
“Çocukken oyun oynadığımız yerlere maden yapmak istiyorlar”
Bu işin peşini bırakmayacaklarını söyleyen Mehmet Aksoy, “ Yapılmak istenilen maden ocağı karaağaç köyümüze 360 metre uzaklıkta. Kurmayı planladıkları çözelti havuzları ise yaklaşık 750 metre uzaklıkta. Yani bizim çocukken oyun oynadığımız dağlara maden yapmak istiyorlar. Biz yıllarca madende çalıştık emekli olduk rahat edelim diye köyümüze geldik. Şimdi madenciler bizi yine köyümüzden kovmak istiyor. Biz ormanımıza sahip çıkıcağız. Ormanı olmayanın vatanı olmaz.” diye konuştu.
“Kanser olduktan sonra paranın anlamı yok”
Çalışacak insanların erken yaşta akciğer kanserinden vefat etme riskinin yüksek olduğunu belirten Ekrem Özkan, “Madende çalışanlara 2000 TL maaş verecekler. Kanser olup vefat ettikten sonra paranın bir anlamı yok. Biz tarım ve hayvancılıkla uğraşan, geçimini sağlayan köyüz. Burada maden faaliyete geçerse tarım biter, hayvanlarımız ölür, kısacası köy kalmaz buradan gitmek zorunda kalırız “
En Çok Okunan Haberler
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı
- Colani’nin arabası
- Komutanları olumsuz görüş vermedi, görevlerinden oldu
- 148 bin metrekarelik alan daha!
- '100 yılda bir görülebilecek akımın başlangıcındayız'
- Milletvekilleri Genel Kurulu terk etti!
- Erdoğan'dan Suriyeliler açıklaması
- 'Bıyık altından gülüyorsunuz'