Eski bakanlar Suriye konusunda ters düştü

İran’ın Mahmud Ahmetinecat döneminin önde gelen siyasi figürlerinden eski Dışişleri Bakanı Manuçer Muttaki, “ılımlı İslam ülkeleri” olarak tanımladığı Türkiye ve İran’ı Suriye konusunda ortak çalışmaya çağırırken, eski Dışişleri Bakanı AKP’li Yaşar Yakış ise Türkiye’yi Suriye konusunda eleştirdi.

Yayınlanma: 12.02.2014 - 17:07
Abone Ol google-news

İran Dışişleri Bakanlığı Politik ve Uluslararası Çalışmalar Enstitüsü (IPIS) ve Türk Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi (TASAM) iş birliğiyle düzenlenen Türkiye - İran Yuvarlak Masa Toplantıları’nın sekizincisinde konuşan Manuçer Muttaki, daha önce Türkiye ve İran’ın bölgeyi ilgilendiren bir çok konuda birlikte çalışarak sorunların çözümüne katkıda bulunduğunu, Suriye konusunda iki ülkenin birlikte çalışması gerektiğini vurguladı.
 
Ilımlı İslam Ülkeleri

Türkiye’nin varlığının tüm bölgede önemli rol oynadığına değinen Muttaki, “Türkiye İslamı camilerden kalplere taşıyarak yeni bir metodla sunacaktır. İslamın bu yorumu tehlikeye atılmaya çalışılıyor. Biz ve Türkiye ılımlı İslam ülkeleri olarak bu konuda sorumluluklar üstlenmeliyiz” dedi.
 
Yakış: Silah yardımı durdurulmalı
 
Türkiye eski Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış da toplantıda yaptığı konuşmada, İran’ın Ortadoğu’da Türkiye’den daha başarılı olduğunu belirterek, “biz Türkiye olarak Ortadoğu’da fazla bilgi sahibi değiliz” dedi. Yakış, Suriye konusunda İran’ın “daha iyi teşhis” koyduğunu da ifade ederek Suriye’ye yapılan silah yardımını da eleştirdi. Suriye’ye sokulan her silahın muhaliflerden ya da yönetimden birilerini öldürdüğünü belirten Yakış “eğer can kaybı varsa önce silah sevkiyatı durdurulmalıdır” şeklinde konuştu.

Yaşar Yakış, “İran başından beri teşhisini doğru yaptığı Suriye politikasını değiştirmedi” diyerek “ Başbakan Erdoğan eminim İran ziyareti sırasında Suriye’de nasıl davranılması gerektiği konusunda  bazı bilgiler edinmiştir” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler