Eski vekilden "Kıyak emeklilik" isyanı

MHP eski Ankara Milletvekili Mehmet Zekai Özcan, 6262 sayılı yasada emekli milletvekillerinin maaşlarının yükseltilmesi maddesi üzerinden tartışmaların devam etmesine rağmen Cumhurbaşkanı'nın veto etmediği maddelerle milletvekillerinin kıyak emeklilik düzenlemesi yaptığını iddia etti.

Eski vekilden
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 05.01.2012 - 12:06

Cumhurbaşkanı Gül'ün emekli vekillerin maaşlarına uygulanan zam oranları nedeniyle veto ettiği ve bu hafta Plan Bütçe Komisyonu'nda yeniden görüşülecek olan düzenleme ile ilgili MHP eski Ankara Milletvekili Mehmet Zekai Özcan yeni iddiaları gündeme getirdi.

Sosyal Sigortalar Sistemi'nde vatandaştan fedakarlık yapması istenirken milletvekillerine ayrıcalıklar sağlandığını dile getiren Özcan, 2008 yılında TBMM'de alt komisyonda görüşülen Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası tasarısında da milletvekillerinin getirdiği talepleri şöyle sıraladı:
"Emeklilik hakkı elde edememiş, çalışmayan eski ve genç milletvekillerine hayatları boyunca temsil tazminatı karşılığı maaş ödenmesini ve kendileri ve aileleriyle birlikte kısıtsız sağlık hizmetlerinden faydalanmak istediler. Bu madde hükümet tasarısında da vardı. Örneğin, milletvekilliği sona eren 28 yaşında veya 30 yaşında bir eski milletvekili hayat boyunca güvenceye kavuşacak! Oysa biz halkın emeklilik yaşını kademeli olarak 60'tan 65'e çıkarıyorduk.Emeklilik hakkı elde etmiş, halen milletvekili olanların hem milletvekili maaşlarını, hem de emekli aylıklarını eksiksiz ve tam almak istemeleri. Oysa ki biz, emekli olan bir kişi için Emekli Sandığına tabii bir işte çalışamaz veya çalışıyorsa emekli aylığı alamaz hükmünü bütün vatandaşlara getiriyoruz. Emekli milletvekillerinin emekli aylıklarının arttırılması yasada hiçbir grubun emekli aylığı artmadığı gibi herkesten fedakarlık bekliyoruz. Aileleriyle birlikte katkı payı ödemeden kısıtsız sağlık hizmeti almak istemeleri. Oysa ki Genel Sağlık Sigortasıyla kimseye ayrıcalık yapmayacağımızı söylüyorduk. Sosyal Sigortalar ilkeleri ile bağdaşmayan bu haksız taleplerin Sayın Başbakanımızın Olurunu alarak hiçbirini kabul etmediğim gibi, hükümet tasarısındakileri de yasaya koymadım."

"Tehditler aldım"

2008 yılında milletvekillerinin taleplerini yasa tasarısına koymadığı için hem kendi partisi hem de diğer parti milletvekilleri tarafından dışlandığını kaydeden Özcan, "Mektuplar, telgraflar, telefonlar aldım. Hatta Adnan Kahveci'nin başına gelenler (ölümü) bana hatırlatıldı. Yılmadım. Bu tasarı için daha önce Sayın Başbakanımızın olurunu da almıştım. Ancak sonra yalnız kaldım. Tek bir milletvekili haklısın demedi, desteklemedi. Aksine herkes tavır aldı. İmzaladığım tasarıda bile, benden habersiz değişiklikler yaptılar. Büyük bir gazetede bile aleyhime yayın yaptırdılar. TBMM Genel Kurulunda hadise olmasın diye 1 aydan fazla bir süre meclise gitmedim. Ankara'dan uzaklaştım. Bugün parlamentoda yoksam bunun temel sebebi milletimizden fedakarlık beklediğimiz bir yasada milletvekillerine özel haklar verilmesine engel olduğum içindir" diye konuştu.
 

Vekillere kıyak emeklilik

Eski Milletvekili Özcan, Cumhurbaşkanı Gül'ün veto ettiği maddenin, diğer kıyak emeklilik maddelerini geçirmek için bir kamuflaj olduğunu da öne sürdü. 6262 sayılı yasada emekli milletvekillerinin emekli aylıkları yükseltiliyormuş gibi gösterilerek vekillerin taleplerinin gerçekleştirildiğini kaydeden Özcan şu iddiaları ortaya attı:

"-Emekli aylığı hak eden bu dönemki milletvekilleri, milletvekili aylığı ile birlikte, kesintisiz tam emekli aylığı da alacaklar. Çift tam maaş. 5510 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu 2008 Ekiminden itibaren, Emekli sandığından emekli aylığı alanlar, bu kapsamda herhangi bir işte çalışamazlar, çalışırlarsa emekli aylığı alamazlar. SSK ve Bağ-Kur kapsamında emekli aylığı alanlar tekrar bir işte çalışmak isterlerse, SSK için yüzde 30, Bağ-Kur için yüzde 15 Sosyal Güvenlik Destek primi ödemek zorundadırlar. Bu herkes için geçerlidir. Milletin kendisine uygulanan yasa sadece onun vekilleri için uygulanmayacak.

-5510 Sayılı Sosyal Sigortalar Kanununda 2008 Ekim ayından sonra Sosyal Güvenlik sistemine girecek herkes ne kadar çok prim öderse, ne kadar çok yıl prim öderse ona göre Aylık Bağlama oranıyla değerlendirilip, emekli aylıkları hesaplanarak hak ettikleri emekli aylığını alabilecekler. Yeni milletvekilleri ise kendilerine kıyak emeklilik hakkı verdiler. Öyle ki, 15 yıl düşük prim ödeyen ve en az iki yıl milletvekili yapacak bir kişi 40 yıl üst kazançtan prim ödeyen ve daha uzun yıllar milletvekilliği yapan bir kişi ile aynı yüksek emekli maaşı alacak. Örnek verecek olursam, Bağ-Kur kapsamında belki 900 TL emekli aylığı alamayacak bir milletvekili, bu düzenlemeyle 2012'de birden bire 5628 TL emekli aylığı alacak. Süper kıyak emeklilik.

-Şu anda SSK, Bağ-Kur'dan emekli aylığı alan bir milletvekili düşünelim. 800 TL emekli aylığı olsun. Bu emekli aylığını 2 yıl almayacak. Başbakanlık müsteşarı primine denk primi onun adına TBMM tarafından ödenecek, kendisinden hiçbir kesinti yapılmayacak. İki yıl sonra 800 TL emekli aylığı 5628 TL'lik emekli aylığına yükselecek. Bu durumda hem milletvekili aylığını hem de bu yükselen emekli aylığını tam olarak alacak. İkinci bir kıyak.

-Milletvekilliği süresiyle birlikte en az 15 yıl toplamda prim ödememiş bir milletvekilinin, eksik 4 yıllık süresinin primini TBMM karşılayacak. 5510 sayılı yasaya, işsiz kalan işçilerin, işsizlik maaşı aldıkları sürede asgari ücret üzerinden emeklilik sigortasının işsizlik fonundan karşılanması için tasarıya hüküm koymuştum. Bu haklı maddeyi işçi için çok görüp, tasarıdan çıkarttılar. Şimdi kendi primlerini milletin bütçesinden ödetiyorlar.

-Bu maddeleri örtmek için tuzak bir madde (Geçici : 38) ihdas edildi. Hiçbir mantığı, gerekçesi olmayan tuzak bir madde. 2020 yılı sonuna kadar emekli milletvekilleri aylıklarında, Cumhurbaşkanı emekli aylığının yüzde 42'si yerine yüzde 60'nın uygulanması şeklinde. Bu yasanın öncüleri kamu oyu dikkatini nasıl olsa bu maddeye verir, bizde esas maddeleri geçiririz diye düşünmüş olmalılar. 2012'de yüzde 60 oranı uygulansa, emekli milletvekili aylığında en fazla yüzde 32 artış olacaktı. Ancak bunun yüzde 100 olduğu şeklinde yayın yapıldı. Bu tasarının mimarları bunun yüzde 100 değil, en fazla yüzde 32 olacağını bilmiyorlar mıydı? Şunu açık söylüyorum yüzde 32 emekli aylığı artışı bana göre yüksektir, kabul edilemez. Ancak gerçekleri bilmeliyiz. Onun üzerinden tartışmalıyız. Hedef kıyak emeklilik, görüntü emekli milletvekili zammı. Emekli milletvekili maaşları artmadığı gibi 2012'de 300-400 TL arasında düştü. Ancak, bu tasarıyı hazırlayanlar hedeflerine ulaştılar."

Özcan, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün yasayı veto etmesinin ardından muhalefet partilerinin genel başkanları ve kamuoyundan teşekkürler yağdığını da sözlerine ekleyerek, "Sayın Cumhurbaşkanı, Sosyal Sigortalar Kanunuyla bağdaşmayan, asla onaylanmaması gereken maddeleri tasvip ettiler. Geçici maddeyi yani 2020 yılı sonuna kadar milletvekili emekli aylığını arttıran maddeyi geri çevirdiler. Çift maaşlı, kıyak emeklilik dönemini başlatan Sosyal Güvenlik açısından asla uygun olmayan bu yasayı tasvip edebilen Sayın Cumhurbaşkanı, bu teşekkürleri bana göre hiç mi hiç hak etmemişlerdir" dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler