Eti Maden’de aile şirketi

Eti Maden İşletmeleri’nin Yönetim Kurulu Başkanı’nın oğlu ile iki yönetim kurulu üyesinin birinci derecede yakınları özel bir şirkete ortak olup ticaret yapıyor. Ancak kamu etik yönetmeliği, birbirlerini denetlemesi gereken yöneticilerin çıkar çatışmasından kaçınması gerektiğini belirtiyor

Yayınlanma: 25.01.2015 - 20:07
Abone Ol google-news

Yolsuzluk haberleriyle gündeme gelen Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nün birbirlerini denetlemesi gereken yönetim kurulu başkanı ve iki yönetim kurulu üyesinin, birinci derecede yakınları özel şirkete ortak oldu. Eti Maden Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Orhan Yılmaz’ın oğlu, yönetim kurulu üyesi Muhsin Ganioğlu’nun eşi, yönetim kurulu üyesi Yücel Yalçınoğlu’nun
ise kardeşinin ortağı olduğu şirket, 1.5 milyon TL’lik sermayeye sahip. “Süt sığırcılığı” gibi gözüken şirketin faaliyet alanı ise oldukça geniş: Et, gıda, inşaat, nakliyat, tarım ve hayvancılık... Şirketin Eti Maden’den veya başka bir devlet kurumundan ihale alıp almadığı ise bilinmiyor. Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Yılmaz, “Olayda etik dışı bir şey yok” dedi.

Ankara’da faaliyet gösteren bir şirket, etik tartışması yarattı. Türkiye Ticareti Sicil Gazetesi’ne göre Has Başak Et Gıda İnşaat, Nakliye, Tarım, Hayvancılık, Süt Sığırcılığı, Sanayi, Ticaret İthalat İhracat Limitet Şirketi, 24 Haziran 2003 Sincan’da kurulmuş. Şirketin o zamanki kurucusu ise halen Eti Maden Yönetim Kurulu üyesi olan Muhsin Ganioğlu’nun kardeşi Tahsin Ganioğlu... 

 

Nakliyattan inşaata her iş yapılır

Şirketin kuruluş amaçları arasında; her türlü gıda maddesi ithal ve ihraç etmek, özel-resmi kuruluşların inşaatlarını (toplu konut dahil) yapmak, her çeşit yol çalışması ve hafriyat işleri
gerçekleştirmek, ulusal-uluslararası hava ve karayolu taşımacılığı yapmak olarak belirlendi.    

 

2012’de yeni ortaklar

Sonraki süreçte ise şirketin ortakları arasına Eti Maden yönetiminin yakınlarından yeni isimler
ekleniyor. 2012 tarihli Ticaret Sicil Gazetesi’nde şirketin ortakları arasında Eti Maden Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Yılmaz’ın oğlu Fatih Furkan Yılmaz, Muhsin Ganioğlu’nun eşi Rana Ganioğlu, yönetim kurulu üyesi Yücel Yalçınoğlu’nun eşi Gülay Yazıcıoğlu isimleri de gözüküyor. Şirket, 28 Şubat 2013’te ise 500 bin TL’lik sermayesini 1.5 milyon TL’ye çıkarıyor. Şirkette yapılan hisse devirleri sonrası her ortağın hisse payı 83 bin 300 TL oluyor. Bu şirketin, Eti Maden’den veya herhangi bir kamu kuruluşundan ihale alıp almadığı bilinmiyor. Ankara Ticaret Odası’nda çıkan yangında Has Başak şirketinin tüm kayıtları yok olduğu için geçmişe ilişkin araştırma yapılamıyor. Şirketin, iş ilişkilerini gösteren kayıtlar sadece Has Başak’ta bulunuyor.

 

Etiğe aykırı değilmiş

Cevap hakkı kapsamında aradığımız Eti Maden İşletmeleri Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Yılmaz, oğlunun ve iki yönetim kurulunun yakınlarının aynı şirkete ortak olmalarının etik dışı olmadığını iddia etti. Yönetim kurulu üyelerinin yakınları ile oğlunun iş ilişkisine girmesinin Eti Maden yönetiminin çalışmalarını etkilemeyeceğini iddia eden Yılmaz, “Oğlum 25 yaşında üniversite mezunu. Ben 29 yıldır bu kurumda çalışıyorum. Bu nedenle yönetim kurulu üyelerinin ailelerini tanımamız normal.
Bu nedenle birbirlerini tanıyıp ortak olmuşlar. Oğlumun şirket hissesi bana ait değil. Şirkette ortak olmaları yasaya aykırı değil. Şirket Eti Maden’in faaliyet alanıyla ilgili çalışmıyor” dedi. Yılmaz, şirketin Eti Maden’den ihale almadığını da söyledi. Şirket isterse Eti Maden’in bor madeni taşımacılığını yapabilir... Veya Eti Maden’e inşaat yapabilir.

 

Etik ilkelerle çelişti

Ancak bu durum Eti Maden’in internet sitesinde de yer alan Kamu Görevlileri Etik Davranış İlkeleri ile Başvuru Usul ve Esasları Hakkında Yönetmeliğe aykırı.... Yönetmelik, “Yönetici kamu görevlileri, yetkisi içindeki personelin yolsuzluk yapmasını önlemek için gerekli tedbirleri alırlar” diyor. Yani, yöneticiler personelini denetlemek ve onlara örnek olmak zorunda.

Yönetmeliğin çıkar çatışmasını düzenleyen 13. maddesinde de “Çıkar çatışması; kamu görevlilerinin görevlerini tarafsız ve objektif şekilde icra etmelerini etkileyen ya da etkiliyormuş gibi gözüken ve kendilerine, yakınlarına, arkadaşlarına ya da ilişkide bulunduğu kişi ya da kuruluşlara sağlanan her türlü menfaatı ve onlarla ilgili mali ya da diğer yükümlülükleri ve benzeri sahip olmaları halini ifade eder” hükmünü düzenliyor. Yönetmelik, kamu görevlilerinin çatışmasından kaçınmak için gerekli adımları atacağı kurallarını da getiriyor. Bu kurallara karşın Eti Maden yönetiminin, aile bireylerinin şirket kurup ortak olması yönetmeliğin ihlal edildiği yorumlarına neden oldu. Bu ortaklık varken Eti Maden’in yönetim kurulu başkanı ve yönetim kurulu üyelerinin birbirlerini nasıl denetleyecekleri sorusu ortaya çıktı.

 

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler