Evler 'vitamin kafe' gibi

Son zamanlarda uygun fiyatı nedeniyle kullanımı giderek yaygınlaşan katı meyve ve sebze sıkacaklarıyla özellikle soğuk kış aylarında vücut direncini artırıcı taze kokteyller hazırlamak mümkün hale gelirken evler adeta ''vitamin kafe''lere dönüştü.

Evler 'vitamin kafe' gibi
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 31.01.2010 - 09:17

Fiyatları 70 ile 280 lira arasında değişen katı meyve ve sebze sıkacaklarına ilgi giderek artıyor. Özellikle çocuklu ailelerde daha çok tercih edilen sıkacaklar sayesinde kırmızı pancardan kerevize, domatesten havuca kadar farklı meyve ve sebzelerden yapılan içecekler değişik lezzetler sunarken kış aylarında vücut direncinin artırılmasına da imkan sağlıyor. Mutfakların vazgeçilmezleri haline gelmeye başlayan sıkacaklar, kolay kullanımıyla kişileri kabuk soyma ve çekirdek ayıklama zahmetinden de kurtarıyor. Kullanıcı sayısı artan sıkacaklar, birkaç çeşit meyve ve sebze karışımıyla hazırlanabilen farklı kokteyller yapılmasına olanak sağlarken kullanıcılar internetteki formlar sayesinde değişik tarifleri birbirleriyle paylaşıyor.

Tariflerden örnekler

Tariflere göre, beta karoten ve folat bakımından zengin yapısıyla bağışıklık sistemini güçlendirip kan yapımına destek veren kırmızı pancarın diyet lifi, C vitamini, demir, bakır ve fosfor içeriği de yoğun. Kırmızı pancar, ev yapımı meyve kokteyllerine renk ve lezzet katıyor. Kırmızı pancar suyunu yoğurtla karıştırıp vücudun ''enerji depoları''nı dolduracak bir içecek hazırlamak, maydanoz veya nane yaprağıyla süsleyip keyifli bir bardak sunmak mümkün. C, A ve K vitaminleri açısından çok zengin olduğu belirtilen, kan yapıcı özelliğiyle de bilinen domates suyu da sıkacaklar sayesinde kolayca hazırlanabiliyor. Kereviz sapı, limon suyu ile de servis edilebilen domates suyunun yoğun geçen bir günün tüm yorgunluğunu alacağı belirtiliyor.

B6, potasyum ve C vitamini zengini kırmızı üzüm de evlerde yapılan kokteylleri süslüyor. Şeker içeriği yüksek bir meyve olduğu belirtilen üzüm suyunun tek başına içilmesi özellikle kilo kontrolü yapmak isteyenler için önerilmiyor. Üzüm suyunun elma, armut, greyfurt, portakal, havuç, nar gibi meyvelerle harmanlanması tavsiye ediliyor. C vitamini ve mangan bakımından çok zengin, iyot ve lif için iyi bir kaynak olduğu ifade edilen çilek suyu da evde meyve suyu hazırlayanlar için farklı bir lezzet oluşturuyor. Süt ve tatlandırıcıyla hazırlanan çilek suyu, farklı aromasıyla dikkati çekiyor.

Göz dostu olarak bilinen ve A vitamini zengini havuç da tatlı suyuyla dikkati çekiyor. Uzmanlar, A vitaminin yağda çözünen bir vitamin olduğu için havuç suyunun doğrudan içilmesi durumunda A vitamininden tam olarak istifade edilemeyeceğini belirtiyor. Havucun içerdiği A vitamininin vücuda kazandırılması isteniyorsa bu durumda bir bardak havuç suyuna birkaç damla saf zeytin yağı damlatılması öneriliyor.
 

Kalp kaslarını güçlendiren ıspanak suyu

Kendi içeceğini evde hazırlamak isteyenler için ıspanak suyu da farklı bir alternatif olarak öne çıkıyor. Bol C vitaminiyle soğuk algınlıklarına karşı dayanıklılık verdiği belirtilen ıspanak suyunun hemoroide de iyi geldiği ifade ediliyor. Ispanak, provitamin A, C vitaminleri, demir ve çeşitli enzimlerce çok zengin olup bu maddeler bol kan yapıyor. Ispanak, kemiklerin ve dişlerin sağlamlığını temin ediyor. Ispanak suyu, kalp kaslarını kuvvetlendiriyor, özel enzimiyle pekliği giderip bağırsak zehirlenmesini önlüyor. Kalp rahatsızlığı olanlara haftada 1-2 fincan taze sıkılmış ıspanak suyu içmeleri öneriliyor.
 

Kanserin düşmanı brokoli

Havuçtan daha fazla beta karoten bulunduğu ifade edilen brokoli de suyu içilebilecek önemli bir sebze. Beta karotenin güçlü bir kanser savaşçısı olduğunu söyleyen uzmanlar, yemek borusu, mide, bağırsak kanserleri tehlikesini azalttığını ifade ediyor. B1 ve C vitamini açısından zengin brokolinin mineral ve demir eksikliğini giderdiği belirten uzmanlar, suyunun havuç veya elma suyuyla karıştırılarak içilmesini öneriyor.
 

Rahat uyku için turp suyu

Bol C vitamini, iyot ve kükürdüyle turpta suyu içilebilen sebzeler arasında yer alıyor. Karaciğeri çalıştırdığı, böbreklerdeki kum ve taşı döktüğü, bronşları açtığı belirtilen turp suyunun rahat uyumayı sağladığı belirtiliyor. Başta kalp sağlığı olmak üzere hücre hasarı, hücre ölümü ve doku yıkımıyla mücadelede vücudun koruyucu kalesi olarak adlandırılan C ve B vitamini zengini nar da tatlı ekşi aromasından dolayı pek çok meyve sebze suyu karışımına temel oluşturabiliyor. Sıkacaklarla narenciye ürünlerinin karışım yapılarak içilmesi, değişik aromanın yanı sıra soğuk kış günlerinde vücut direncinin artırılmasına olanak sağlıyor. Boğaz ağrılarına karşı turp ve limon suyu, mide ülserine karşı lahana veya patates suyu, baş ağrısına karşı elmayla karışık kereviz suyu, kabızlığa karşı patates, havuç, elma ve maydanoz suyu öneriliyor. 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler