Fitch'ten Türk şirketlerine uyarı

Uluslararası kredi derecelendirme şirketi Fitch, döviz kurları üzerinde baskı oluşturacak gelişmelerin en çok, dış borçları yüksek olan Türk şirketlerini etkileyeceği uyarısında bulundu.

Yayınlanma: 08.04.2015 - 18:31
Abone Ol google-news

Fitch'in, Avrupa, Ortadoğu ve Afrika'da (EMEA) faaliyet gösteren şirketlerin ekonomik görünümü hakkında hazırladığı raporda, Avrupa ekonomisinin içinde bulunduğu koşulların iyileştiğini ve bu sayede bölgedeki şirketler nakit akışlarının güçlenerek borçluluk oranlarının azalacağını belirtildi.

Buna karşılık ekonomik toparlanmanın gecikmesi halinde düşük kredi notuna sahip şirketlerin olumsuz etkileneceğine dikkat çeken Fitch, döviz kurlarında stres oluşması halinde Türk şirketlerinin en büyük tehlikelere maruz kalacak şirketler arasında bulunduğuna dikkat çekti.

Fitch raporunda, "Bu, döviz cinsi borçlanmaları görece yüksek olan ve buna karşı korunma araçlarını kullanmamış olmalarından kaynaklanıyor" denildi. Raporda, genel olarak gelişmekte olan ülke piyasalarında geniş çaplı finansal baskı olasılığının düşük olduğu da belirtildi.

Fitch raporunda, söz konusu bölgedeki şirketler için bu yıl ana makro riskleri "yavaşlayan büyüme, gelişmekte olan ülke kurlarındaki oynaklık ve euro bölgesindeki deflasyon sürecinin uzaması olasılığı" olarak niteledi.

Rapora göre Avrupa, Ortadoğu ve Afrika'da faaliyet gösteren şirketlerden geniş yelpazede üretim yapanlar ve otomotiv sektöründekilerin nakit akışlarında en belirgin iyileşmenin gerçekleşeceği, elektrik dağıtım şirketlerinin ise düşük enerji fiyatları nedeniyle baskı altında kalacağı tahmin ediliyor.

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler