Güler Sabancı’yı ağlatan ‘gelinler’

Güler Sabancı Sezen Aksu’nun çocuk gelinler için yazdığı, Sertab Erener’in seslendirdiği ‘Kız Leyla” isimli şarkıyı dinlerken gözyaşlarına hâkim olamadı.

Yayınlanma: 15.04.2015 - 07:39
Abone Ol google-news

Sabancı Vakfı’nın Türkiye’deki “çocuk gelinler” sorunuyla ilgili yaptığı çalışmalara büyük bir destek sanat dünyasından geldi. Sertab Erener’in sözleri Sezen Aksu tarafından yazılan “Kız Leyla” isimli şarkısına, yönetmen Çağan Irmak bir klip çekti. Vakıf, şarkıyı, çocuk gelinler sorunuyla ilgili yürüteceği “Çocuk Gelin Olmasın” kampanyasında kullanacak.

Sabancı Center’da klibin gösterimi için yapılan basın toplantısında söz alan, Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, kız çocuklarının haklarının korunması için birlikte çalışılması gerektiğini söyledi.

Duygusal anlar

Sabancı, şarkının, vakfın amacına ulaşması için önemini de şu sözlerle belirtti: “Kız Leyla, yapılacak şeylerin hatırlatılması açısından önemli. Bu sorunun birçok boyutu var. Ama bir gerçek var; kız çocukları gelin olmasın, çocukluklarını yaşasın. Evet iyi eğitilsinler, hiç değilse 18 yaşına kadar eğitim alsınlar. Sonra kendi ayakları üzerinde durabilsinler.”

Sunuculuğunu tiyatro sanatçısı Yetkin Dikinciler’in yaptığı programda Güler Sabancı “Şarkıyı her dinlediğimde duygusallaşıyorum, gözlerim doluyor” dedi. Sabancı’nın klibi izlerken gözlerinin dolduğu görüldü.

Sırada Güneydoğu konseri var

Klibin ardından açıklama yapan Sertab Erener “Bir babanın çocuğunu, 15 yaşında evlendirmesi çok dramatik bir olay, ama kültürel bir sorun haline gelmiş. Bu yüzden babaya da ‘Niye yapıyorsun’ diyemiyorsun. Belki anlatabilmek için, sağlık sorunlarına dikkat çekmek lazım. Genç yaşta hamileliğin getireceği travmalar hakkında insanları bilinçlendirmek gerekiyor” dedi.

Erener, bu yıl içinde, Sabancı Vakfı ile elinden ne geliyorsa yapacağını ve Güneydoğu’ya giderek konser vermeyi planladığını söyledi.

1.2 milyar ‘çocuk gelin’

* Gelişmekte olan ülkelerde her 3 kız çocuğundan biri 18 yaşından önce, 9 kızdan biri 15’inden önce evleniyor.

* 2050’de1.2 milyar kız çocuğunun 18 yaşından önce evlenmiş olması bekleniyor.

* 15 yaşından önce doğum yapan kız çocuklarının doğumda ölme oranı yetişkinlere göre 5 kat daha fazla, 18 yaşından önce doğumlarda ise bebeklerin ölüm riski diğerlerine göre yüzde 60 daha fazla.

* Türkiye’de çocuk gelin sayılarında, 2003’ten beri kayda değer bir düşüş yaşanıyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler