Hillary Clinton ABD’nin ilk kadın başkan adayı oldu

Dünyanın en büyük ekonomisi ve en güçlü ordusunun başına bir kadının geçme ihtimali ete kemiğe büründü. ABD’nin Philadelphia kentinde toplanan Demokrat Parti kurultayı, önseçimleri kazanan Hillary Clinton’ı başkan adayı ilan etti. Böylece ülkenin 240 yıllık tarihinde ilk kez bir kadın siyasi, büyük bir partinin başkan adayı oldu.

Yayınlanma: 27.07.2016 - 18:09
Abone Ol google-news

Dramatik anlara sahne olan oylama gecesine Clinton’a zorlu bir mücadele yaşatan rakibi Vermont Senatörü Bernie Sanders’ın jesti ve eşi Bill Clinton’ın duygusal konuşması damga vurdu.
Sanders ikna edemedi

Eyaletler sırayla delege oylarını bildirirken Güney Dakota’nın verdiği 15 oyla Clinton adaylık için gerekli 2,382 oy eşiğini geçti. Destekçileri çığlıklar ve sevinç gözyaşları ile birbirlerine sarıldı. Sıra Vermont delegasyonuna geldiğinde mikrofonu alan Sanders, partiyi birleştimek adına önemli bir jeste imza attı. Oylamanın durdurulmasını ve rakibinin aday ilan edilmesini istedi. Kurultay Başkanı Marcia Fudge da bu isteğe uydu.

Ancak Sanders’ın kimi destekçisi, seçim vaatlerini yetersiz ya da samimiyetsiz bulduğu ve Wikileaks ifşaatıyla parti liderliğince kayırıldığı ortaya çıkan Clinton’ın saflarına geçmeyi reddetti. Kurultay salonunda ve dışında protestolar gece boyu sürdü. Bir metro istasyonu yakınlarında toplanan binlerce eylemcinin kurultay salonuna yürümemesi için polis barikat çekti. Aralarında siyahi aktivistlerin de bulunduğu eylemciler mumlar yakarak “Seçimlerde hile var” sloganları attı. Barikatı aşmaya çalışan 3 kişi gözaltına alındı.

Oy verme işlemi tamamlandığında Clinton’ın 2,842 delegesine karşın Sanders’ın 1,865 delege kazandığı, 56 delegeninse oy kullanmadığı görüldü.

‘Topu hep ileri attı’

Eşinin aday ilan edilmesinden kısa süre sonra sahneye çıkan Bill Clinton, normalde first lady adaylarının yaptığı konuşmayı yapan ilk erkek ve ilk eski ABD başkanı oldu. “1971 baharında bir kızla tanıştım. Sarı saçları vardı, büyük bir gözlük takıyordu ve makyajsızdı” diye söze giren Clinton, birlikte geçirdikleri 45 yıldan sıcak anektodlarla eşinin insani yanlarını ön plana çıkardı. Dostlarına sadakatini, muhtaçlara yardımlarını, kızına düşkünlüğünü övdü. Kendi seks skandalını ima edercesine “Sizi asla terketmeyecek. Beni hiç terketmedi” diye konuştu. ‘Sistemin adayı’ diye eleştirilen eşi için “Hayatımda tanıdığım en iyi reformcu. Hiçbir zaman statükoyla tatmin olmadı. Hep topu daha ileri atmaya çalıştı” dedi.

Cam tavan çatladı

Eski başkanın duygusal konuşmasının ardından salonundaki dev ekranlara geçmiş tüm başkanların siyah beyaz portreleri yansıtıldı. Ardından kurultayı New York’taki evinden izleyen Hillary Clinton’ın video bağlantısı belirdi. Alkış tufanı arasında Clinton, “Cam tavandaki en büyük çatlağı oluşturduğumuza inanamıyorum. Bunu mümkün kılmak için çalışan herkese teşekkürler. Bu sizin zaferiniz, sizin geceniz” diye konuştu. Kendisini izlemek için uyumamış küçük kızlara seslenerek sözlerini bitirdi: “ Ben ilk kadın başkan olabilirim, ama bir sonraki içinizden biri olacak.”

Clinton kazanırsa Bill ne yapacak?

New York Times gazetesi, Hillary Clinton’ın başkan seçilmesi halinde eşine ne olacağını irdeledi. Kampanya danışmanlarına göre Bill Clinton kabine ve kriz toplantılarına katılmayacak, aile vakfından çekilecek, hatta eşine müdahale ettiği düşünülmesin diye Beyaz Saray’da ofisi de olmayacak. Ancak gazeteye göre Bill Clinton “yapacak işi olmayınca başını belaya sokuyor”. 1995’te hükümet mali krizdeyken Monica Lewinsky ile ilişkisine başlamıştı. Beyaz Saray’dan ayrıldıktan sonra zengin playboylarla dostluğu yüzünden magazine konu oldu. Dolayısıyla Hillary Clinton’ın eşini oyalayacak bir iş bulması gerekiyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler