İngiltere, görevden alınan danışmanı konuşuyor

İngiliz gazeteleri, uyuşturucu kullanımıyla ilgili hükümet danışmanı Profesör David Nutt'ın önceki gün görevinden alınmasının, "hükümeti istifa dalgasıyla karşı karşıya bıraktığını" yazdı.

Yayınlanma: 02.11.2009 - 08:26
Abone Ol google-news

Times gazetesi, Profesör David Nutt'ın alkol ve sigaranın, hint keneveri ve ekstasi gibi bazı uyuşturuculardan daha tehlikeli olduğunu savunduğu için görevinden alındığını anımsattı.
Gazete, Nutt'ın görevden alınmasının ardından, İngiliz profesörün başkanlığını yaptığı Birleşik Krallık hükümetindeki, uyuşturucunun kötüye kullanımıyla ilgili danışma konseyinin diğer üyelerinin de istifa edeceğinin öğrenildiğini belirtti.

Haberde, Nutt'ı görevinden alan Birleşik Krallık İçişleri Bakanı Alan Johnson'ın kararını eleştiren konseyin iki üyesinin dün istifa ettiklerini kaydedildi. Bilim adamları özellikle, Nutt'ın görevden alınmasının "ifade özgürlüğü" ve "bilimsellikle" uyuşmadığını savunuyor.

Times gazetesinin haberinde ayrıca, konseyin hükümetteki bakanlara hitaben, "bilimsel araştırmalar ve bu araştırmaların sonuçlarıyla ilgili özgürce konuşmaya devam edeceklerini" belirtecekleri bir mektup yazacakları kaydedildi. Gazete, "hükümetten istedikleri olumlu yanıtı alamazlarsa, konseyin diğer üyelerinin de istifa edeceklerini" iddia etti.

Guardian gazetesi de ilk sayfasında yer verdiği Profesör Nutt'la ilgili haberde, "Nutt'ın görevden alınması, İçişleri Bakanı Alan Johnson'a karşı isyana neden oldu" diye yazdı.
Bakan Johnson'ın "toplu istifalarla" karşı karşıya olduğunu belirten gazete, Johnson'ın Nutt'ı "hükümet politikalarının aleyhinde kampanya yürütmekle suçladığını" belirtti.
 

"Alkol, hint kenevirinden daha zararlı"

İngiliz Profesör Nutt, yaptığı bilimsel çalışmaya dayanarak, alkol ve sigaranın bazı uyuşturucu maddelerden daha tehlikeli olduğunu savunmuş, ve hint keneviri gibi uyuşturucu maddelerin sınıflandırılmasının değiştirilmesi gerektiğini söylemişti.
Nutt, bu görüşlerinin ardından önceki gün, ülkenin İçişleri Bakanı Alan Johnson tarafından Birleşik Krallık hükümetindeki, uyuşturucu bağımlılığıyla ilgili danışma konseyi başkanlığı görevinden alınmıştı. Profesör Nutt, alkol ve sigaranın, hint keneveri ve ekstasi gibi bazı uyuşturuculardan daha tehlikeli olduğunu savunuyor.

Prof. Nutt geçen hafta King's College'da verdiği bir derste ifade ettiği bu görüşlerinin yanı sıra, daha önce de "ekstasi kullanmanın ata binmekten daha tehlikeli olmadığını" söylemişti.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler