İranlı aktivist bir aydır açlık grevinde

Tahran Cezaevi’nde tutuklu bulunan İranlı aktivist ve avukat Nasrin Sotoudeh'ın 25 Haziran'dan beri açlık grevi yapıyor. Sotoudeh, yaptığı çalışmalardan ötürü 2018 Uluslararası Ludovic Trarieux İnsan Hakları ödülüne layık görülmüştü.

Yayınlanma: 26.09.2018 - 08:13
Abone Ol google-news

İran’da Haziran ayında tutuklanan ve 2018 Uluslararası Ludovic Trarieux İnsan Hakları ödülüne layık görülen İranlı aktivist ve avukat Nasrin Sotoudeh’ın açlık grevi bir ayını doldurdu.

Duvar'ın haberine göre; Nasrin Sotoudeh tutuklu bulunduğu Tahran Cezaevi’nde 1 aydır açlık grevini sürdürüyor. Sotoudeh, 2009 yılında başlayan ve 2013 yılına kadar devam eden protestolar sürecinde avukatlık faaliyetlerinden dolayı tutuklanmış ve 3 yıl cezaevinde kalmıştı. Sotoudeh, 2014 yılında İran’da kadınların yüzüne asit atılması konusunu araştırırken, mağdur kadınların fotoğraflarını çeken kişi ile birlikte tekrar tutuklanmıştı. Kısa süre sonra serbest bırakılan Sotoudeh, 13 Haziran 2018 tarihinde tekrar tutuklandı.

Sotoudeh’in, şu andaki tutukluluğuna gerekçe olarak “casusluk” suçlaması gösterilmişti. Ayrıca, Sotoudeh, Sakharov Düşünce Özgürlüğü ödülüne layık gören ve 2014 yılında Tahran’a gelen bir grup batılı parlamenterle görüşmesi ve İran’daki insan hakları konularında yaptığı konuşmalar da suçlamalara eklendi.

Sotoudeh, tutuklanmasından kısa bir süre sonra yazdığı mektupta “Anlıyorum ki insan hakları çalışmalarım, kadın hakları aktivistlerini savunmam ve idam cezasına karşı duruşum nedeniyle tutsak ediliyorum. Tüm bunlara rağmen asla susmayacağım” ifadelerini kullanmıştı.

Sotoudeh, 25 Ağustos 2018 yılında eşine verdiği bir not aracılığıyla açlık grevine başladığını duyurmuştu. Notta şunlar yazıyordu: “Yetkililer ile iletişim çabalarım hiçbir sonuç vermediğinden bugün itibariyle (25 ağustos 2018) hak savunucularına uygulanan haksız tutuklamalar ve ailem ve dostlarıma uygulanan taciz nedeniyle açlık grevine başlıyorum, sevgili ülkem İran’da hukukun tesis edilmesi umuduyla.”

Sotoudeh’in açlık grevine başladığını sosyal medya üzerinden duyuran eşi Reza Khandan da, 4 Eylül tarihinde tutuklandı.

Sotoudeh, kendi evinin polisler tarafından basıldığı sırada gözaltına alınan ve tutuklanan insan hakları savunucu arkadaşı Farhad Meisami serbest bırakılana ve ailesine yönelik tacizler durana kadar açlık grevini sonlandırmayacağını duyurdu.

Mezopotamya Ajansı’nın haberinde, açlık grevinin birinci ayında olan Sotoudeh, açlık grevi sürerken 2018 Uluslararası Ludovic Trarieux İnsan Hakları ödülüne layık görüldüğü belirtildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler