İşçi Partisi'nde arama yapan polislere açılan dava

Ergenekon soruşturması kapsamında, İşçi Partisi'nde (İP) arama yapan Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğünde görevli 10 polis memurunun, ''mevzuata aykırı arama yaparak görevi kötüye kullandıkları'' iddiasıyla yargılanmalarına başlandı.

Yayınlanma: 24.05.2010 - 09:15
Abone Ol google-news

Ankara 24. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın ilk duruşmasına, sanık polislerden 9'u ile avukatları ve müşteki İP Genel Sekreteri Hasan Basri Özbey ile müşteki avukatları katıldı. Sanık polislerden birinin yurt dışında görevli olması nedeniyle duruşmaya katılamadığı, gelecek celse mahkemede hazır olacağı açıklandı. Sanık polis memurları, daha önce savcılıkta verdikleri ifadelerini aynen tekrarladıklarını ve buna ekleyecek bir şey olmadığını belirterek, 21 Mart 2008 tarihli, 31 sayfalık arama tutanağındaki imzaların kendilerine ait olduğunu kaydetti.

İP Genel Sekreteri Özbey ise, ''yasaya aykırı ve kanunsuz arama yapıldığını'' ileri sürerek, ''Suç, maddi delillerle sabit olduğu için sanıklara soru sorma gereği duymuyoruz'' dedi. Özbey, davaya katılma talebinde bulundu. Müşteki avukatları da katılma kararı verilmesini istedi. Sanık avukatları ise davanın ''görevi kötüye kullanma'' suçundan açıldığını ifade ederek, katılma isteğinin yerinde olmadığını, bu nedenle reddine karar verilmesini talep etti.

Yargıç İsmail Tiryaki, Ergenekon davasına bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin, mahkemeye müzekkere yazarak, dava dosyasını tetkik ve iade edilmek üzere istediğini açıkladı. Cumhuriyet Savcısı Özlem Şimşek, katılma talebinin kabulüne karar verilmesini istedi. Yargıç Tiryaki, suçtan zarar görme ihtimaline nazaran, şikayetçilerin, CMK'nın 238/3. Maddesi gereğince davaya katılmasına, avukatlar Ali Cafer Baş ve Ayhan Sarıhan'ın da katılan vekilliğine kabulüne karar verdi. Tiryaki, yurt dışında görevde bulunan polis memurunun, gelecek celse duruşmada hazır edilmesini de kararlaştırdı.

Yargıç İsmail Tiryaki, tutanağa, ''dava dosyasının, tetkik ve iade edilmek üzere İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmesine ve duruşma gününden önce mahkemeye iadesine'' şeklinde kararı yazdırırken, söz alan müşteki Hasan Basri Özbey, ''orası gayya kuyusu gibi bir yer, eğer dosyayı gönderirsek bir daha gelmez'' diyerek, ''mahkemenin uygun görmesi halinde, dava dosyasının tasdikli bir örneğinin gönderilmesini'' talep etti.

Özbey'in bu talebini yerinde gören yargıç Tiryaki, dava dosyasının tasdikli bir örneğinin İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmesine karar verildiğini açıklayarak, duruşmayı erteledi. Davanın iddianamesinde, 21 Mart 2008 tarihinde, İP Genel Merkezi'nde ve aynı binadaki Ulusal Kanal Ankara Bürosu'nda arama yapan 10 polis memurunun, ''mevzuata aykırı arama yaptıkları'' ileri sürülüyor. İddianamede, polis memurlarının ''görevi kötüye kullanma'' suçundan, 1 yıldan 3 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları talep ediliyor.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler