IŞİD mağduru 188 çocuk Türkiye'ye iade ediliyor

Reuters: Irak, aileleri terör örgütü IŞİD'e katılmış 188 çocuğun Türkiye'ye iade edileceğini açıkladı

Yayınlanma: 29.05.2019 - 11:44
Abone Ol google-news

Irak ve Suriye’de yakalanıp hangi koşullarda yargılanacakları tartışma konusu olan IŞİD mensupları ve aileleri hakkında yeni bir gelişme yaşandı.

Iraklı yargıç Abdül Sattar Birqdar, ailelerinin IŞİD üyesi olduğundan şüphelenilen 188 Türk çocuğun Türkiye’ye iade edildiğini açıkladı. Yargı, çocukların iki ülkeden yetkililerin ve BM çocuk örgütü UNICEF temsilcilerinin nezaretinde iade edildiğini söyledi.

Birqdar Reuters ajansına açıklamasında, “Terör dosyalarından ve yabancı şüphelilerden sorumlu merkezi soruşturmalar mahkemesi, Türk tarafına Irak’ta IŞİD teröristleri tarafından geride bırakılmış 188 çocuğu verdi” dedi.

YAKALANAN IŞİD’CİLERE NE OLACAK?

Özellikle Suriye’de Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) yakaladıkları olmak üzere, Irak ve Suriye’de tutulan yüzlerce yabancı IŞİD militanının nasıl yargılanıp cezalandırılacağı bir süredir uluslararası bir tartışma konusuna dönüştü. SDG’nin Haseke’de kurduğu kamplardaki yabancı IŞİD mensuplarının vatandaşı oldukları ülkelerde yargılanması çağrısı henüz karşılık bulmuş değil.

Irak’ta ise bugüne dek IŞİD militanı olduğu belirtilen çok sayıda yabancı ülke vatandaşı yargılandı ve aralarında Türk vatandaşlarının da bulunduğu birçoğuna idam cezası verildi. Ancak bu cezalar infaz edilmedi.

HOLLANDA BM MAHKEMESİ ÖNERDİ

İnsan hakları örgütleri, Irak’taki bu yargılama süreçlerine ‘itirafların birçoğunun işkence ile alındığı’ gerekçesiyle karşı çıkıyor. Son olarak Hollanda, IŞİD mensupları için uluslararası bir mahkeme kurulması konusunda Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi nezdinde öneride bulunmuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler