IŞİD Türkiye sınırını tehdide başladı

IŞİD Nusra, Ahrar ve İslami Cephe’nin etkili olduğu Türkiye sınırına ilerliyor. Öncüpınar’a komşu Bab el Selam düşebilir.

Yayınlanma: 01.06.2015 - 06:53
Abone Ol google-news

IŞİD militanları, Suri ye’nin kuzeybatısında Nusra Cephesi, Ahrar üş Şam ve İslami Cephe gibi grupların elindeki Türkiye sınırına yöneldi. Soran Azaz kasabası ve bazı köyleri ele geçirip 10 km. ötedeki Azaz kentine ilerledikleri belirtilen IŞİD militanlarının, İslamcı grupların Türkiye sınırı ile Halep arasındaki tedarik rotasını kesmesi tehdidinin belirdiği kaydediliyor.

Muhalifleri destekleyen Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’ne göre, IŞİD militanları ile İslamcı grupların ittifakı arasında yer yer çatışmalar var. IŞİD’in Halep hattı boyunca Kilis’teki Öncüpınar sınırının karşısındaki Bab el Selam’ı ele geçirebilecekleri belirtiliyor. Türkiye ile Halep tedarik hattının kesilmesinin ramazanda Halep’teki Suriye ordusuna karşı saldırıyı etkileyeceği belirtiliyor.

Haseke alarmı

IŞİD Suriye’nin kuzeydoğusundaki Haseke’de de saldırıya geçti. YPG güçleri ile Suriye ordusunun IŞİD ile sert çatışmalara giriştikleri haberleri gelirken, Suriye ordusunun cumartesi Haseke’nin El Şadidi kasabasındaki hava saldırılarında 43 militanı öldürdüğü, 23 sivilin de ölümüne yol açtığı belirtildi. ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin de Kürtlerle koordinasyon içinde Haseke’de IŞİD mevzilerini vurduğu kaydedildi.

TSK tatbikatı

IŞİD’in Rakka’nın kuzeyindeki Tel Abyad kasabası etrafında ise zemin kaybettiği haberleri geliyor. Öte yandan Türk Silahlı Kuvvetleri’nin sınır hattında bulunan Mardin’in Nusaybin ile Suriye’nin Kamışlı kenti arasındaki mayınlı sınır bölgesinde, yasadışı göstereler yönelik zırhlı araçlarla askeri tatbikat gerçekleştirdiği kaydedildi. Tatbikat sırasında sınırın öte tarafındaki YPG bayrağı da görüldü.

Klinikte facia

Öte yandan dün Kamışlı’da bulunan Maysalun kliniğinde ise gaz patlaması nedeniyle çıktığı sanılan yangında çocuklar dahil en az 27 kişinin öldüğü, 30 kişinin yaralandığı aktarıldı.

Talan için antika bakanlığı

Kadim Mezopotamya kültürlerinden kalan eserlere yönelik talan ve yıkıma girişen IŞİD, on milyonlarca dolar kazandığı tarihi eser kaçakçılığını daha kârlı kılmak için “Antik Eserler Bakanlığı” kurdu. Telegraph’a göre, yağmalanmış eserlere yüzde 20 vergi koyan örgüt, müzeleri yağmalamakla yetinmeyip “damgalı bakanlık belgeleriyle” para karşılığı arkeolojik kazı izni dağıtmaya başladı. Uydu görüntülerine göre antik Mari’de 1300’ü aşkın noktada kazı başlatıldı. Musul’daki Asuri kalıntılarını, Nimrud ve Hatra’yı yıkan, ay başında ele geçirdikleri Palmira’yı da yok etmelerinden endişe edilen cihatçıların, bir karaborsacıya Türkiye sınırına dek silahlı eskort sağladıkları da öne sürülüyor.

16 Mayıs’ta ABD komandolarının ilk kez düzenlediği belirtilen kara operasyonuyla öldürülen ve örgütün mali şefi olduğu belirtilen Ebu Sayyaf’ın evinde ise aralarında bir Asuri İncil’inin de bulunduğu çok sayıda tarihi eser bulunduğu kaydediliyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler