İstanbul'a dünyanın en büyük barınağı yapılacak

Kilyos'ta 740 dönüm üzerinde, 20 bin hayvan kapasiteli barınak, tamamlandığında dünyanın en büyük doğal yaşam alanı olacak.

İstanbul'a dünyanın en büyük barınağı yapılacak
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 14.12.2012 - 10:12

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Yrd. Doç. Dr. Mustafa Ün, ''Dünyanın hiçbir ülkesinin belediyenin, Kilyos'da 740, Pendik'te 699 dönüm arazi üzerine, sokak hayvanları için yapacağı ''doğal yaşam alanlarının'' boyutlarında ve donanımında bezer bir barınağı yok'' dedi.

Ün, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin mevcut ve projelendirilen hayvan barınakları hakkında bilgi verdi.

İstanbul'da yaklaşık 100 bin civarında sokak hayvanı bulunduğunu belirten Ün, ancak bunların hepsinin kontrol altında tutulmasının mümkün olmadığını, müdürlük olarak bu hayvanların aşı ve kısırlaştırma işlemlerini yaptıktan sonra bıraktıklarını anlattı. Ün, sokakta kendi yaşamlarını sürdüremeyecek, cins, hasta, yaralı ve saldırgan hayvanların sürekli barınaklarda tutulduğunu söyledi.

Silivri'den Gebze'ye, İstanbul'da 2 doğal yaşam alanı, 3 rehabilitasyon merkezi, 1 hayvan hastanesi olmak üzere 100 dönüm arazide kurulu 6 tesiste 200 personelle yaklaşık 3 bin hayvana hizmet verdiklerini ifade eden Ün, geçen yıl 14 bin hayvanın tedavi edildiğini açıkladı.

Dünyanın en büyük iki barınağı yapılacak

Hayvan bakımının büyük bir özveri gerektirdiğini belirten Ün, İstanbul'daki tesislerin toplamının Türkiye'dekilerden fazla fazla olduğunu vurgularak Kilos'ta 740, Pendik'te 699 dönüm üzerine kurulacak ''doğal yaşam alanlarına'' ilişkin şunları söyledi:

''Dünyada benzeri olmazken bu projeler bitirildiğinde bizde 2 tanesi birden var olacak. Kilyos'taki projenin 2013 yılı içerisinde bitirilmesini planlıyoruz. Bu tesis aslında çok büyük bir yatırım, yaklaşık 25 milyon lira bütçeli bir çalışma. Sadece arazinin etrafını çevirecek özel teller 2.5 milyon lira civarında tutuyor. Bu tesisin prototipi 33 dönüm arazi üzerinde hazırlandı. Proje tamamlandığında tesis, 250 yavrulu anne, 600 hasta ve yaralı tedavi kafesi, 400 tehlikeli hayvan kafesi, 20 operasyon salonu, 20 veteriner hekim ve 100 çalışanı ile 8 bin hayvana hizmet verebilecek kapasitede olacak. Ayrıca tesis içerisinde küçükbaş hayvan ve büyükbaş hayvan barınakları da bulunacak.''

Ün, Kilyos ve Pendik'te yapılacak tesislerde 20 hayvana bakılabiceğini söyledi.

Kement yerine kafes araba

Pendik'teki mevcut 18 dönümlük tesiste köpeklerin sağlıklı ve temiz ortamlarda -kompozit kulübelerde- yaşadığını, ayak problemliler için altı kauçuk barınakların bulunduğunu anlatan Ün, tesislerde hayvanların boyunlarına kement takılarak sürüklenmeyerek kafes arabalarla taşındığını ve özel kamera sistemlerinin kurulu olduğu ameliyathanelere bu sayede dışarıdan müdahilenin olunabildiğini belirtti.

Çip nurarasından ''aşı'' öğrenilebiliyor

Her hayvanın sırtına mikro çip yerleştirildiğine değinen Mustafa Ün, ''Çip numaralarının 'vetistanbul.ibb.gov.tr' sistemine kaydedildiğini ve numaranın sisteme girildiğinde, hayvan hakkındaki her durumun, yapılan her operasyonun, aşı ve müdahalenin kayıtlarının görülebileceği İstanbul'da toplam 25 bin hayvanın takip edildiğini'' kaydetti.

4 barınağın 100 güvenlik kamerasıyla sürekli takip edildiğini, bu kameralar sayesinde tesislerin belediyenin internet sitesi üzerinden izlenebildiğini kaydeden Ün, barınağa yeni getirilmiş bir köpeğin ultrasonla gebelik muayenesini yaptı. Ün, 3 haftalık gebe olduğunu belirlediği köpeğe müdahalelerde ''hassas'' durumunun göz önünde bulundurulacağını kaydetti.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler