Japonya'dan hammadde iddiası

Çin'in, nadir bulunan ham metallerin Japonya'ya ihracatını askıya aldığı ileri sürüldü.

Yayınlanma: 24.09.2010 - 09:36
Abone Ol google-news

Japon Sojitz şirketinin bir yetkilisi, AFP'ye yaptığı açıklamada, Çin hükümetinin aksini söylemesine karşın, Çinli ihracat firmalarının Japonya'ya ham metal ihracatını 21 Eylül tarihinden itibaren askıya aldığını, Çin'deki şirket temsilcisinden öğrendiklerini belirtti.
Adını açıklamak istemeyen bir başka Japon şirket yetkilisi ise, Sojitz'i teyit ederek, Çin'in Japonya'ya ham metal ihracatını durdurduğunu ifade etti.

Yetkili, 22 Eylülde, ihracat lisansına sahip Çinli şirketlerin, Çin'in başkenti Pekin'de, Çin Ticaret Bakanlığının başkanlığında bir toplantı yaptığını, toplantıda, Japonya ve Çin arasında ihtilaf konusu olan Senkaku adaları konusunun ele alındığını, bunun üzerine Japonya'ya ham metal ihracatını durdurma konusunun gündeme geldiğine işaret etti.

Bazı gazeteler dün yayımladıkları haberlerde, Çin hükümetinin, Çin ile Japonya arasındaki balıkçı teknesi sorununun yol açtığı krize misilleme olarak, Japonya'ya ham metallerin ihracatını askıya aldığını duyurmuştu. Haber, Çin Ticaret Bakanlığı tarafından yalanlanmıştı.
Çin, elektronik ve otomotiv sektörlerle, nanoteknolojide kullanılan nadir bulunan ham metal kaynağının yüzde 95'ini elinde bulunduruyor.

Japon Ekonomi, Ticaret ve Sanayi Bakanı Akihiro Ohata, Çin'in başvurduğu misilleme yönteminin Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) tarafından yasaklanan bir önlem tarzı olduğunu ve Çin'in nadir ham metal ihracatını askıya aldığının resmen ortaya çıkması durumunda, Japonya'nın "yürürlükte olan uluslararası kurallara" göre hareket edeceğini bildirdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler