Kediler saldırmadan önce niçin popo sallar?

Kedi ‘sahipleri’ bilir; kedileri saldırmaya hazırlanırken önce küçük bir popo kıpırdatması yapar. Peki ama niçin?

Yayınlanma: 23.03.2019 - 12:25
Abone Ol google-news

Daha önce ilginizi çekti mi bilmiyoruz ama bu kıpırdatma hareketi sadece kısa bir süre devam ediyor; kedi hafifçe aşağıya eğiliyor, yeri yuğurur gibi hareketler yaparak poposunu sallıyor ve hedefinin üstüne atlıyor. Bu ilginç davranışın nedeni hakkında henüz herhangi bir resmi araştırma yapılmış değil.

Bilimin bunun nedenini bilmediğini ve bu hareketin deneysel bağlamda incelenmediğini belirten Londra’daki Kraliyet Veteriner Koleji’nden evrimsel biyomekanik profesörü John Hutchinson, popo kıpırdatma hareketinin, kedilerin ileri atılmaları için yere sağlam basmasına yardımcı olabileceğini söylüyor: “Muhtemelen kaslarını biraz gerer ve bu da sıçramalarına yardımcı olur.”

Live Science’a konuşan Hutchinson’a göre, popo kıpırdatma, saldırı öncesinde kediye propriyosepsiyon (canlının pozisyonu ve hareketi hakkında farkındalık) sağlıyor olabilir. Popo kıpırdatmasının kedide bir çeşit aerobik ısınma rolü oynayabileceğini de sözlerine ekliyor. Bunun kediler için sadece bir eğlence olabileceğinin de göz ardı edilmemesi gerektiğini söyler Hutchinson, ama onların bu hareketi asıl olarak avlanmanın heyecanıyla yaptığını belirtiyor. Hayvanlar dünyasına baktığımızda evcil kedilerin bu davranışta yalnız olmadığını görüyoruz. Aslanlar, kaplanlar ve jaguarlar gibi daha büyük, yabani kediler bile bu davranışı sergiliyor. Ancak aslanlar ve kaplanların aksine, ev kedisi yaklaşık 10.000 yıl boyunca evcilleştirilmiştir. Bu da popo kıpırdatma hareketini gizemli bir hale getirmeye yetiyor. Her şey bir sineği yakalamak için mi? Yoksa sadece bizimle dalga geçmek için mi: Bakın ne yapıyorum? (Aslında hiçbir şey!)

 

https://www.livescience. com/64950-whycats- wiggle-butts-beforepouncing. html#?utm_ source=ls-newsletter&utm_ medium=email&utm_ campaign=03112018-ls


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler