Kılıçdaroğlu: Erdoğan ruhen sorunlu

Halkın adayını seçeceklerini söyleyen Kılıçdaroğlu, Başbakan’ın öfkesine dikkat çekti: Erdoğan ruhen sorunlu.

Yayınlanma: 16.06.2014 - 03:00
Abone Ol google-news

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, parti içinde cumhurbaşkanı adaylığı için adı geçen Eskişehir Büyüşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen’in ev sahipliğinde gerçekleştirilen “CHP’li belediye başkanları” toplantısında, cumhurbaşkanı adaylığı konusundaki kriterlerini “terbiyeli, hukukun üstünlüğüne inanan, şaibesiz biri. CHP’nin adayı yok, biz halkın adayını seçeceğiz” diye açıkladı. Başbakan Tayyip Erdoğan’ın kendilerini kavgaya çekmek istediğini, buna izin vermeyeceklerini belirten Kılıçdaroğlu, “O zaten kendiyle kavgalı, ruhen sorunlu. Kendi ailesini yolsuzluklarına alet ediyor. İsyan etmemek için kendimi zor tutuyorum. İnancı var mı acaba, dini imanı var mı acaba bu insanın?” ifadelerini kullandı.

Kılıçdaroğlu dün CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba’nın koordinasyonunu yaptığı toplantıda partisinin belediye başkanlarıyla 5 yıllık yol haritasını belirlerken cumhurbaşkanı adaylığı konusunda da önemli mesajlar verdi. Cumhurbaşkanı adaylığı için adı geçen Büyükerşen’le, verilen arada kısa süre görüşen Kılıçdaroğlu’nun partili belediye başkanlarına dönük de önemli mesajlar verdiği konuşması ana başlıklarıyla şöyle:

Her sabah öfkeli bir ses: Yaptıklarımızı anlatamıyoruz. Duyurmada biraz eksiğiz. Genel iktidarın yolu yerelden geçer. Çalışırsak, üretirsek, kenti kazanırsak ülkeyi daha güzel yöneteceğiz. Ülkenin içinde bulunduğu koşulları, ben de, siz de sade yurttaş da biliyor. Herkesin kafasında kocaman bir soru işareti var. Herkes sabah kalktığında şu soruyu vicdanına soruyor. Bu memleket nereye gidiyor? Bayrağımız indiriliyor, konsoloslukta yurttaşlarımız rehin alınıyor. Her sabah öfkeli bir sesin toplumdan intikam alırcasına konuştuğunu görüyoruz. Barış diyoruz. Barışın b’si bile yok. Sanki bir kavganın ortasındayız.

Dini, imanı var mı: Bir sabah kahvaltısını bile rahat yapamıyoruz. Huzura ihtiyaç var. Öfkeli bir adam var, nasıl bir insandır bu, kendi ailesini yolsuzluklarına ortak ediyor! Emin olun isyan etmemek için kendimi zor tutuyorum? Yüreği var mı bu insanın acaba? Dini, imanı var mı bu insanın acaba? Ekonomik özgürlüğü olmayanın siyasal özgürlüğü olmaz. Onun için onlar yoksulluğu yönetiyorlar. Kendilerine bağımlı kılmak için. Biz yoksulluğu bitirmek, herkesin varlıklı, özgür olmasını istiyoruz. Biz köle ticareti yapmıyoruz, insanı köleleştirmek için mücadele etmiyoruz. Nerede bir sorunlu yurttaş varsa belediye başkanımız yanında olacak.

İktidara ders verin: Siyasal iktidara hesap nasıl verilirmiş dersini bizim yerel yöneticilerimiz gösterecek. Aile sigortasını yapamıyorlar, biz yapacağız. Siz, bizim yüz akımızsınız; öndeki askerlerimiz, neferlerimiz, halkın önderlerisiniz. Siz kimseyi kimliğinden, inancından ötürü ötekileştirmeyeceksiniz. Yandaş politikası izlemek bizim kitabımızda yoktur. Bileceğiz ki bir yerde bir çocuk ağlıyorsa, belediye başkanının kulağı o çocuğun ağlamasındadır. Bunun için muhtarlarla büyük işbirliği yapacağız.

Özal’la tartıştım: Ortadoğu bataklığına sürüklüyorsunuz bir ülkeyi ve çıkıyorsunuz kahramanlık edebiyatı yapıyorsunuz. Musul’daki Türk bayrağını biz indirmişiz gibi. Ülke hoşgörüyle yönetilir. Bürokraside görev yaptığım zaman da pek çok başbakanla tartıştım, gecenin ikisinde Özal’la dişe diş mücadele ettiğimi biliyorum. Yeşili olmayan bir kent olur mu Allah aşkına? Hesabını vermeyen bir belediye anlayışı olur mu?

Halkını tokatlayan cumhurbakanı olamaz: Önümüzde bir süreç var. İlk kez, cumhurbaşkanımızı halkoyuyla seçeceğiz. Uzlaşmacı anlayışla, büyük uzlaşmayı sağlayarak cumhurbaşkanı adayımızı belirleyeceğiz. İstiyoruz ki hepimizi temsil eden biri olmalı. “Yasama ve yargı benim için ayak bağıdır” diyen birisinden cumhurbaşkanı olmaz, bütün kainat bize güler. Vatandaşına sevgi ve hoşgörü gösteren birisi aday olabilir, vatandaşını tokatlayan birinden cumhurbaşkanı olabilir mi? İlla partili olsun diye bir düşüncemiz yok. Bir partinin değil, Türkiye Cumhuriyeti’nin cumhurbaşkanı adayı olacak.

Babalar Günü sürprizi

Toplantının açılışında Kılıçdaroğlu’nun kızları Aslı ve Zeynep ile oğlu Kerem Kılıçdaroğlu tarafından hazırlanan Babalar Günü videosu gösterildi. Videoda, büyük kızı Aslı Kılıçdaroğlu’nun başta Soma olmak üzere babalarını kaybetmiş bütün çocukların acılarını paylaştığı mesajı da yer aldı. Aslı Kılıçdaroğlu,“Bilsinler ki babam, onların da babası” derken Kerem, babası Kılıçdaroğlu ile pazar günleri Western filmleri izlediğini anlattı. Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen de tüm belediye başkanları adına Kılıçdaroğlu’nun babalar gününü kutlayarak bir buket çiçek sundu. Kılıçdaroğlu konuşmasında videoyu izlerken duygusal anlar yaşadığını belirterek “Gerçekten çok duygulandık. Çocuklarımı nasıl büyüttüğümü bilmiyorum. Bürokraside çalıştım 27.5 yıl. Gece birde ikide gittim. Bütün yaşamım boyunca hep yolsuzluklarla, haksızlıklarla mücadele ettim. Bir baktım çocuklar büyümüş” dedi.

‘Tek Kart’ı tanıttı

Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba ise toplantıda, CHP’li belediyelerin yoksul yurttaşların gereksinimlerini karşılamaları için vereceği “Tek Kart” uygulamasını tanıttı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler