Kızıltepe JİTEM davasında beraat ve zamanaşımı
Mardin’de 1992-1996 yılları arasında gözaltına kaybolanve kemikleri yıllar sonra su kuyularında bulunan 22 kişiyi kaçırıp infaz ettikleri iddia edilen asker ve korucuların arasında olduğu 9 sanığın yargılandığı Kızıltepe JİTEM davasında karar açıklandı. Mahkeme, adam öldürmekle suçlanan 7 sanık hakkındaki davayı 20 yıllık zamanaşımı süresi dolduğu gerekçesiyle düşürdü. Davada cinayet ve JİTEM'i kurmak iddialarıyla yargılanan dönemin Kızıltepe İlçe Jandarma Komutanı emekli Albay Hasan Atilla Uğur ve dönemin Diyarbakır İl Jandarma Komutanı Emekli Albay Eşref Hatipoğlu hakkında ise suçun unsurlarının oluşmadığı gerekçesiyle beraatlerine karar verildi.
Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın karar duruşması, zamanında heyetin gelmemesi nedeniyle bir saat geç başladı. Duruşmaya sanıklardan katılan olmazken, taraf avukatları hazır bulundu. Müşteki ailelerin avukatı Erdal Kuzu, savcının esas hakkındaki mütaalasına karşı beyanda bulunmadan önce kovuşturmanın genişletilmesi talebini iletti. Dosyada bazı tanıkların dinlenmediğini ifade eden Kuzu, bazı kişilerin cezaevinden kaçırıldığını bu nedenle dönemin cezaevi savcısı, Dargeçit ve Kızıltepe kaymakamlarının tanık olarak mahkemeye çağrılmasını istedi. Ancak mahkeme heyeti, yargılamaya katkı sağlamayacağı gerekçesiyle talepleri reddetti.
Esasa ilişkin söz alan Avukat Erdal Kuzu, dosyanın tamamında anlatılan cinayetlerin devlet adına hareket ettiğini söyleyen kişilerin JİTEM adıyla kurdukları suç örgütünün eylemleri olduğunu belirterek, “O dönem insanlığa karşı suç işlenmiştir. Sizden cesaretli bir tutum bekliyoruz. Kuyuya atılmalar uzaydan yapılmış değildir. Hukuka aykırı yargısız infazlar işlenmiştir. Bütün sanıklar, devletin verdiği görevi yaptıklarını belirtmiştir. Biz sizden, Türkiye’de farklı düşünen kişilerin haklarının korunmasını bekliyoruz. Sanıklar cezalandırılmalı ve tutuklanmalıdır. Vicdan sizin. Bu davada devlet refleksi göstermeyin. Adaletli bir karar verin” dedi. Avukatlar Senem Doğanoğlu ve Nuray Özdoğan, gözaltında kaybedilme olaynın insanlığa karşı suç olduğunu belirterek zamanaşımı uygulanmamasını istedi.
‘Somut delil yok’
Sanık avukatları ise soruşturmayı başlatan savcının FETÖ’den yargılandığını belirterek, “İki gizli tanığın ifadesiyle bu dava açıldı. Cinayeti, bu sanıkların işlediğine ilişkin somut delil yoktur” dedi. Duruşmaya bir saat ara veren mahkeme heyeti, daha sonra kararı açıkladı. Buna göre sanıklar Abdurrahman Kurğa, Mehmet Emin Kurğa, Ahmet Boncuk, Ünal Alkan, İsmet Kandemir, Mehmet Salih Kılınçaslan, Ramazan Çetin hakkında maktüller İzzettin Yiğit, Abdulvahap Yiğit, Mehmet Nuri Yiğit ve Tacettin Yiğit’e yönelik tasarlayarak adam öldürme suçundan açıla dava 20 yıllık zamanaşımı süresinin dolduğu gerekçesiyle düşürüldü.
JİTEM’den beraat
Mahkeme; Hasan Atilla Uğur, Eşrep Hatipoğlu, Mehmet Emin Kurğa, Ahmet Boncuk, Ünal Alkan, İsmet Kandemir, Mehmet Salih Kılıçaslan, Ramazan Çetin ise bazı cinayetler yönünden atılı suçun unsurlarının oluşmaması nedeniyle haklarında beraat hükmü verdi. Ayrıca Hasan Atilla Uğur ve Eşref Hatipoğlu hakkında silahlı terör örgütü kurmak ve yönetmek iddiasından da suçun unsurlarının oluşmadığı gerekçesiyle beraat kararı çıktı.
En Çok Okunan Haberler
- Suriyeliler memleketine gidiyor
- Marmaray'da seferler durduruldu!
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- Yaş sınırlaması Meclis’te
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- Suriye’de şeriatın sesleri!
- 'Onun ne olduğunu iyi biliyoruz'