KKTC meclisi yeni yasama yılına başladı

KKTC Cumhuriyet Meclis Başkanı Hasan Bozer, Rumların petrol ve doğalgaz arama çalışmalarına başlamasının, Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik çabalara ciddi darbe vurduğunu söyledi.

Yayınlanma: 03.10.2011 - 12:53
Abone Ol google-news

KKTC Cumhuriyet Meclisi, bugünkü açılış toplantısıyla 7. Dönem 4. Yasama Yılı'na başladı. Yapılan konuşmalarda, Kıbrıs Rum yönetimin petrol ve doğalgaz arama sondajına başlaması eleştirildi.

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Hasan Bozer başkanlığında yapılan Genel Kurul toplantısını, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça da izledi.

Meclis Başkanı Hasan Bozer, Meclis Genel Kurulu'nun yeni yasama yılının ilk toplantısında yaptığı konuşmada, Kıbrıs Rum yönetiminin Kıbrıs sorunundaki tutumu ile petrol ve doğalgaz sondaj çalışmalarına başlamasını eleştirdi.
Bozer, Rumların petrol ve doğalgaz arama çalışmalarına başlamasının, Kıbrıs sorununun çözüm çabalarına ciddi darbe vurduğunu kaydetti.

Başbakan İrsen Küçük de, KKTC'nin daha iyiye ulaşmasında halkın mecliste işbirliği ve dayanışma görmesinin hakkı olduğunu ve yeni dönemde bunu sağlamaya çalışacaklarını belirtti.
Küçük, içinde bulunulan dönemin devletin yücelmesini sağlayacak kararların alınacağı dönem olacağını ve Kıbrıs konusu da dahil, alınacak zorlu kararlarla karşılaşılacağını ifade etti.

''KKTC nin dış politikası barışcıl ve insancıldır'' diyen Başbakan İrsen Küçük, barışcıl politikaları sabote eden Rum yönetiminin doğalgaz ve petrol sondaj faaliyetleri ile bunu bir kez daha ortaya koyduğunu kaydetti.
Küçük, buna karşılık Kıbrıs Türkünün haklarını savunmak için, Cumhurbaşkanı Eroğlu ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Kıta Sahanlığını Sınırlandırma Anlaşması imzaladığını ve Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'na (TPAO) arama yapma yetkisi verildiğini anlattı.

Başbakan Küçük, ''Anavatan ile ilişkiler hayati öneme sahip ve bunları en ileri noktaya götürmekte kararlıyız'' dedi.
Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Serdar Denktaş da, Cumhurbaşkanı Eroğlu ile Başbakan Erdoğan'ın New York'ta imzaladığı Kıta Sahanlığı Sınırlandırma Anlaşması'yla Türkiye'nin dünyaya ''Akdeniz'de benim muhatabım KKTC'dir'' mesajını verdiğini belirterek, bu nedenle bu anlaşmanın desteklenip onaylanması gerektiğini vurguladı.
Kıbrıs Türkleri'nin doğal zenginliklerden, KKTC'nin tasfiye edilmesi halinde yararlanabileceklerini iddia eden Kıbrıs Rum yönetimi Meclis Başkanı Yannakis Omiru'yu da sert yanıt veren Serdar Denktaş, ''(KKTC'den vazgeçin petrolü paylaşalım) diyen Omiru'ya hem bizim hem Türkiye'nin müşterek cevabı vermemiz lazım'' dedi.
Serdar Denktaş, ''Omiru'nun bu terbiyesiz söylemiyle Kıbrıs Türk halkını satılık zannettiğini, içteki tartışmaların buna yol açtığını, ancak Meclis'in buna bir yanıt vermesi gerektiğini'' kaydetti.

Serdar Denktaş, yeni yasama yılında Meclis'ten tek beklentisinin erken seçim kararı alınması olduğunu da söyledi.
Anamuhalefet Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Özkan Yorgancıoğlu ise, Kıbrıs Rum yönetimi'nin ''Kıbrıs cumhuriyeti'' olarak tanınmasının, Kıbrıslı Rumlara petrol ve doğalgaz arama hakkı vermediğini kaydetti.
Rum tarafının petrol aramadaki ısrarının kabul edilir olmadığını, bunun Kıbrıs sorununun çözümüne engel olduğunu belirten Yorgancıoğlu, ''Kıbrıs Türk tarafının diplomatik ataklarla Rumların bu tutumunu akamete uğratacak yere, neredeyse savaş çığırtkanlığı yaparak, dünyadaki algıyı olumsuzlaştırdığını'' savundu.
Özgürlük ve Reform Partisi (ÖRP) Genel Başkanı Turgay Avcı, ülkenin dış politikasının milli politika olması gerektiğini, dış konularda Cumhurbaşkanı başta olmak üzere diğer yetkililere siyasi partilerin destek vermesi, çatışma görüntüsü yaratmaması gerektiğini söyledi.

Turgay Avcı, Kıbrıs Türkleri'nin kendi bağımsız devletlerinde kendi bayrakları altında özgürce yaşamasının değerini bilmesi gerektiğini belirterek, ÖRP olarak yeni dönemde de bu doğrultuda muhalefet ve yasama görevini yapacaklarını söyledi.
Kıbrıs Rum tarafının silahlandığını, petrol ve doğalgaz sondaj çalışmaları ile Akdeniz'in ısındığını dile getiren Avcı, Kıbrıs Türkü olarak gerekli önlemleri almak, tek ses çıkarmak gerektiğini ifade ederek, dış politikada herkesi sorumlu davranmaya çağırdı.
Demokrasi ve Güven Partisi (DGP) Genel Başkanı Tahsin Ertuğruloğlu da ''ülkedeki sorunların özünde popülizm bulunduğunu'' belirterek, bunu kaldıracak ve sistem değişikliği getirecek konuların Meclis çatısı altında artık tartışılmasını istediklerini söyledi. Ertuğruloğlu, başkanlık sistemine geçilmesi önerisini tekrarlayarak, yeni bir Seçim Yasası ve Siyasi Partiler Yasası'nın da şart olduğunu söyledi.
Meclis oturumunun ardından, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Hasan Bozer, Meclis'in yeni yasama yılına başlaması nedeniyle Meclis'te resepsiyon verdi. Resepsiyona, Meclis toplantısını izleyen konuklar ve milletvekilleri katıldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler