Köklü galeri, 35. yaşını kutladığı gecede özel bir sergi daha açtı

Ankara’nın köklü galerilerinden Siyah Beyaz 35. yaşını özel bir grup sergisiyle kutladı. Faruk Sade Sanat Fonu tarafından desteklenen ‘Operasyon Kamusal Alan’ adlı kitabın da tanıtıldığı gecede sanat dünyası bir araya geldi.

Yayınlanma: 30.03.2019 - 22:04
Abone Ol google-news

Cahit Sıtkı’dan biliyoruz, 35 yıl insan ömrünün yarısı... Siyah Beyaz Galeri önceki cumartesi 35. yaşını kutladığında aklımın bir köşesinde Cahit Sıtkı’nın dizeleri vardıysa bir başka köşesinde de Faruk Sade’nin tüm ömrünü buraya vakfettiği vardı. O yok artık ve şimdi eşi Fulya ile kızı Sera’nın çabaları, özverili, özlem dolu gayretleri var galeriyi yaşatan, ileriye taşıyan... Gurur duymuştur diye düşünüyorum, hem onlarla hem de 35 yaşını deviren Siyah Beyaz’la. O gece birkaç şey birden vardı Siyah Beyaz’da. 35. yaş kutlaması elbette, şüphesiz. Ama yanı sıra bir karma sergi, birçok sanatçının katkıda bulunduğu ve bir de kitap lansmanı... Hepsinin üstüne de birinci sınıf bir eğlence, gecenin derinlerine akıp giden bir parti. Ne aşklar, ne danslar, kimbilir.

Fulya Sade ve Sera Sade Artukmaç’ın ev sahipliğinde düzenlenen gece için birçok kentten gelen sanatçı ve davetliler arasında Ali Güreli, Hasan Bülent Kahraman, Ali Kotan, Bahadır Çolak, Ardan Özmenoğlu, Günnur Özsoy, Nevzat Sayın, Beril Ateş gibi isimler vardı. Duvarlarda ise Siyah Beyaz ve Faruk Sade’yi anlatan işlerin asılı olduğu “35 x 35” isimli özel bir grup sergisi bekliyordu davetlileri. Siyah Beyaz’ın 35 yılına tanıklık etmiş sanatçılar ile 2010 yılında galerinin başına geçen Sera Sade ile birlikte tanıklıkları başlayan farklı disiplinlerden toplam 35 sanatçının ürettiği, bir bakıma Siyah Beyaz ile ilişkilerinı farklı medyumlarla 35 x 35 cm eserleri üzerinden anlattığı sergi 8 Nisan’a dek ziyaretçileri bekliyor.

Nereden nereye?

Türkiye’nin en eski çağdaş sanat galerilerinden Siyah Beyaz’ın kuruluş düşüncesi Faruk Sade’nin ODTÜ’deki mimarlık eğitiminin ardından gittiği Paris’te Mübin Orhon, Mehmet Nazım, Sinan Bıçakçıoğlu, Komet, Selim Turan, Hakkı Anlı, Mehmet İleri, Utku Varlık, Güllü Aybar ve Münevver Andaç ile paylaştığı yıllar ve uzun saatler boyunca yaptığı sanat sohbetlerinde şekillenir.

Kavaklıdere’deki aile apartmanında kurulan Siyah Beyaz yükselen çağdaş sanat sahnesini Ankara’da canlı tutmuş, Faruk Sade’nin galeriye sponsor olması düşüncesiyle aynı sene açtığı Siyah Beyaz Bar ile de 35 yıldır sanatla hayatı buluşturmayı başardı.

Siyah Beyaz 1994 yılında L’AFAA (L’Association Française D’Action Artistique) ile birlikte Artist Residence (Res-Artis) programında, kurucu üye olarak yer aldı. Kuruluş aşamasında Avrupa’nın önemli merkezlerindeki seminerlere davet edildi ve bu birikimlerin sonucunda İstanbul, Sultanahmet’teki 3 katlı binasını artist residence haline getirerek Fransa’dan önemli sanatçıları ağırladı ve Türk sanatçılarını Paris’e yolladı.

Sergide kimler var

Alev Mavitan, Ali Kotan, Ardan Özmenoğlu, Argun Okumuşoğlu, Aykut Cömert, Bahadır Çolak, Bedri Baykam, Beril Ateş, Bihrat Mavitan, Daniele Sigalot, Ebru Döşekçi, Ela Cindoruk, Emre Okçuer, Emre Zeytinoğlu, Erdağ Aksel, Erhan Şengel, Esat Tekand, Fırat Engin, Figen Cebe, Gökhan Tüfekçi, Gülsün Karamustafa, Günnur Özsoy, Horasan, Kezban Arca Batıbeki, Murat Artu, Murathan Özbek, Nazan Pak, Nevzat Sayın, Nihat Kemankaşlı, Piotr Klemensiewicz, Seçkin Pirim, Sinan Logie, Sıtkı Kösemen, Suha Özkan, Tan Mavitan ve Yılmaz Aysan.

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler