Latife Hanım'ın boşanma mektubunun satışına tepki
Latife Hanım’ın boşanma sırasında Atatürk’e gönderdiği mektubun satışa çıkarılmasına tepki yağdı.
Levant Antika’nın, 17 Mayıs’ta Rixos Pera Otel’de düzenlenecek müzayedede Latife Hanım’ın boşanma sırasında Atatürk’e gönderdiği mektubu satışa çıkaracağını açıklaması tartışma yarattı.
Latife Hanım’ın ailesinden Mehmet Sadık Öke, ‘Bu satışı nasıl karşılıyorsunuz?’ sorusuna, “Satıştan haberimiz var” yanıtını verdi. Zete'den Hülya Karabağlı'nın haberine göre Öke, teyzesinin boşanma mektubunun devletin gizli arşivinde olması gerektiğini hatırlatırken, “Nasıl olup da açığa çıkıyor. Biz de bunu anlamaya çalışıyoruz” dedi. Öke, aile olarak hukuki yollara başvuracaklarını söyledi.
HALAÇOĞLU: MEKTUBUN MÜZAYEDEYE DÜŞMESİ ŞIK DEĞİL
Türk Tarih Kurumu eski başkanı ve MHP Grup Başkanvekili Prof. Yusuf Halaçoğlu, “Bu kadar özel bir mektubun müzayedeye düşmesi şık değil. Doğru da değil” açıklamasını yaptı.
Halaçoğlu, “Latife Hanım’ın bu mektubunu kim elinden çıkarmış, nereden çıkmış ve müzayedeye kadar ulaşmış. Kimden intikal etmiş. Asıl bunların araştırılması lazım” diye konuştu. Bu işin perde arkasına bakılmasının doğru olabileceği vurgusu yapan Halaçoğlu, mektupların müzayede yoluyla satılmasının doğru olmayacağını söyledi.
“MEKTUP ATATÜRK’E HİÇ ULAŞMAMIŞ OLABİLİR”
Prof. Halaçoğlu, boşanma sırasında Latife Hanım’ın görüşme taleplerinin Atatürk tarafından geri çevrildiğine dikkat çekti ve “Bu mektup Atatürk’ün eline hiç ulaşmamış olabilir” diyerek yeni bir bakış açısını da gündeme taşıdı.
Yusuf Halaçoğlu, Latife Hanım’ın mektubunun olması gerektiği yerin arşiv olduğunu söyledi.
LEVANT ANTİKA SATACAK
Levant Antika’nın sahibi Kemal Can Süleymaniye, bugünkü açıklamasında, “Özel bir koleksiyoner aracılığıyla kendilerine ulaşan mektubu incelediklerinde çok heyecanlandıklarını” söyledi.
Mektupta, Latife Hanım’ın taleplerinin yanı sıra cumhuriyetin ilk dönemiyle ilgili çarpıcı bilgiler de yer aldığını söyleyen Süleymaniye, “Latife Hanım, mektubuna, ‘dikte edilen’ diye başlamış. 7 sayfadan oluşan notlar, kurşun kalemle kaydedilmiş” dedi. Açıklamasında, Latife Hanım’ın, “Ben evden temelli olarak çıkmadım. Ne eşya aldım, ne de almak maksadıyla eşyadan bahsettim. Yalnız bu çıkışın şeklini beğenmediğimden İsmet Paşa hazretlerine, ‘Paşam temelli çıkıyorsam ona göre çıkayım. Paşa hazretlerinin hesapları, parası ve bütün evi bana teslim edilmişti” ifadelerine yer verdi.
Latife Hanım’ın, mektupta kendisine ait eşyalardan hatıra niteliği ve maddi kıymet taşıyan bazılarının listesine de yer verdiğini bildiren Süleymaniye, bunların mektupta, “Üç adet şal; merhum büyük validemden hatıra kalmıştır, bir de altın sedef saplı bir tabanca” şeklinde yazıldığını ifade etti.
En Çok Okunan Haberler
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- Esad'a ikinci darbe
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- ‘Yumurtacı müdire’ soruşturması
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı
- 6 asker şehit olmuştu