Merkez Bankası dolar karşılıklara ödediği faizleri yükseltti

Merkez Bankası, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) 10 yıl aradan sonra yaptığı ilk faiz artışı sonrasında ilk adımları atmaya başladı.

Yayınlanma: 17.12.2015 - 10:28
Abone Ol google-news

Dolar cinsi tutulan zorunlu karşılıklara, rezerv opsiyonlarına ve serbest hesaplara uyguladığı faizleri yüzde 0.24'ten yüzde 0.49'a yükselten Merkez Bankası, teminat döviz depo işlemlerinde 1 ay vadeli teminat döviz depo faiz oranını da dolar için yüzde 0.35'ten 0.65'e çıkarttı.
 
Fed'in para politikasını belirleyen Açık Piyasa Kurulu (FOMC) politika faizini 25 baz puan artırarak yüzde 0.25 ile yüzde 0.50 aralığına yükseltti.
 
Faiz artış kararının duyurulmasının ardından Fed'den yapılan yazılı açıklamada, 0.25 puanlık artış "kademeli" olarak nitelendirildi.
 
Fed açıklamasında, işsizliğin yüzde 5'e gerilemesinin önemli gösterge olduğu, enflasyonun orta vadede yüzde 2.0 olan hedefe yükseleceğine ilişkin beklentilerin de güçlendiği belirtildi.
 
Fed Başkanı Janet Yellen da, faiz kararı sonrası düzenlediği basın toplantısında, "faiz oranında ılımlı bir artışın uygun bulunduğuna" işaret ederek, bunun da, ABD ekonomisinin küresel finansal krizin ardından yaşanan toparlanmadan önemli mesafe alındığını gösterdiğini vurguladı.
 
Yellen, sıradaki faiz artırımlarının uzun aralıklarla gelebileceğine de dikkat çekti ve "Bundan sonraki süreç büyük olasılıkla kademeli ilerleyecek" ded


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler