''Midas'ın Kulakları" yeniden Süreyya Operası'nda

İstanbul Devlet Opera ve Balesi (İDOB), ''Midas'ın Kulakları'' adlı Türk operasını kasım ayında Kadıköy Süreyya Operası'nda sahneleyecek.

Yayınlanma: 23.10.2012 - 10:11
Abone Ol google-news

İDOB'tan yapılan açıklamaya göre, geçtiğimiz günlerde hayatını kaybeden Güngör Dilmen'in librettosunu yazdığı, Ferit Tüzün'ün bestelediği eserin rejisörlüğünü Yücel Erten yaptı.

Orkestra şefliğini Serdar Yalçın'ın, koro şefliğini Gökçen Koray'ın yapacağı ''Midas'ın Kulakları'' adlı operanın koreografisi Selçuk Borak imzası taşıyor. Dekor tasarımı Zeki Sarayoğlu'na ait eserin kostümlerini Çimen Somuncuoğlu hazırlarken, ışık tasarımını Metin Kocatürk yaptı.

Güngör Dilmen'in aynı ismi taşıyan manzum oyunu ve Ferit Tüzün'ün bestelerinin mükemmel uyumu sonucunda bir Türk klasiği haline gelen ''Midas'ın Kulakları'' operası geçen sezon sanatseverlerle buluşmuştu.

Eserin konusu özetle şöyle:

''Güneş tanrısı Apollonile ile doğa tanrısı Pan yarışa tutuşur. Müzik alanında kimin daha usta, kimin daha güçlü olduğunu kanıtlamak isterler ve Frigya Kralı Midas'ı yargıç olarak seçerler. Apollon liriyle, Pan ise flütüyle yarışacaktır. Apollon'u ancak anlayan kulaklar işitebilecektir. Midas, Apollon'un müziğini işitmesine rağmen daha güçlü olan Apollon'u yenik düşürür. Bunun üzerine Apollon Midas'ı cezalandırır ve kulaklarını eşek kulaklarına çevirir. Adaletin ve dürüstlüğün öneminin satirik bir biçimde anlatıldığı eserde, Midas hatasını anlayacak, kendiyle barıştığı noktadaysa, Apollon tarafından affedilip yeniden insan kulaklarına kavuşacaktır.''

Masalsı ve şiirsel üslubuyla sanatseverlerin ilgisini çeken ''Midas'ın Kulakları'' operasında ''Midas'' rolünü Murat Güney, Sedat Öztoprak ve Kevork Tavityan, ''Berberbaşı'' rolünü Bülent Atak ve Süha Yıldız, ''Apollon'' rolünü Kenan Dağaşan, Zafer Erdaş, Umut Tingür ve Gökhan Ürben paylaşıyor.

Eserde ''Pan'' rolünü Besnik Ademoğlu, Yoel Keşap ve Timur Doğanay, ''Ay Tanrıçası'' rolünü Özlem Soydan, Tülay Uyar ve Sirel Yakupoğlu, ''Heykelcibaşı'' rolünü Sevan Şencan ve Ali Haydar Taş canlandırıyor.

Geçen sezon kapalı gişe oynayan ''Midas'ın Kulakları'', bu sezon sadece Kasım ayında sahnelenecek. Opera, 2, 3, 6, 7, 9, 10 ve 13 Kasım'da Kadıköy Süreyya Operası'nda seyirciyle buluşacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler