Mitchell Tel Aviv'de
ABD Başkanı Barack Obama'nın Ortadoğu Temsilcisi George Mitchell, İsrail ile Filistinliler arasındaki "yakınlaşma" görüşmelerine başlanmadan önce, son hazırlıklar için Tel Aviv'e geldi.
ABD Başkanı Barack Obama'nın görevi üstlendiği 2009 yılı başından bu yana iki taraf arasındaki barış sürecinin yeniden başlatılması için uğraş veren Amerikalı diplomat, İsrail'e gelişinde herhangi bir açıklama yapmadı.
Mitchell'in görüşmelere başlanmasını beklediği bir anda, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın Mart ayı başındaki bölge ziyareti sırasında, İsrail İçişleri Bakanlığı'nın Doğu Kudüs sınırları içindeki Ramat Şlomo Yahudi mahallesinde 1600 yeni konutun inşasına onay verdiğini açıklaması, görüşmeleri çıkmaza sokmuştu.
Açıklama, ABD ile İsrail arasındaki ilişkilerde de gerilime yol açmıştı. Ancak bu gerilim, Mitchell'in çabalarına sekte vurmadı. Son olarak geçen haftaki ziyareti sonucunda İsrail ve Filistinliler, dolaylı görüşmelerin başlatılmasında mutabık olduklarını açıkladılar.
Mitchell, her iki tarafın yetkilileriyle ayrı ayrı görüşerek, "dolaylı" yakınlaşma görüşmelerinin başladığını ilan etmeyi planlıyor.
Mitchell'in İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile Çarşamba, Filistin Yönetimi Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile de Cuma günü bir araya gelmesi bekleniyor.
İsrail ile Filistinliler arasında iki devletli bir çözüm doğrultusunda, Filistin'de bağımsız bir devlet kurulmasını da hedefleyen barış görüşmeleri, İsrail'in 2008 yılının son ayında, Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılar yüzünden kesilmişti.
İsrailli Bakan Dan Meridor, son 16 yıldır yüz yüze görüşen tarafların bu kez dolaylı olarak görüşmesini garipsediğini belirterek, "Gerçek görüşmelerin doğrudan görüşmeler olduğunda herkesin hemfikir olduğu kanısındayım. Doğrudan görüşmelere gelinceye dek, bu görüşmelerde önemli bir başarı sağlanacağını beklemiyorum" dedi.
Filistin Yönetimi Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın sözcüsü Nebil Ebu Rudeyna ise bu görüşmelerin, İsrail hükümetinin barış konusunda ciddi olup olmadığını ortaya koyacağını ve samimiyetinin testi anlamına geldiğini söyledi.
"Hiçbir garanti yok"
Öte yandan, FKÖ Merkez Komitesi üyesi Henan Aşravi, görüşmelerin yeniden başlayabilmesi için Filistin tarafının ön koşul olarak ileri sürdüğü; Doğu Kudüs'tekiler de dahil olmak üzere İsrail'in yerleşim faaliyetlerini durdurulmasıyla ilgili olarak Amerikan tarafından herhangi bir yazılı garanti bulunmadığını belirtti.
Aşravi, Filistin tarafı olarak İsrail'i bu konuda yakınen takip edeceklerini kaydetti.
Henan Aşravi, görüşmeleri "dolaylı görüşmeler" olarak nitelendirmekten de kaçınarak, "ABD'nin barış temsilcisinin diplomatik mekik turları" diye tanımladı.
Aşravi, bazı ülkelerde temaslarını sürdüren Abbas'ın dönüşünü takiben FKÖ İcra Komitesi'nin konuyla ilgili toplanacağını bildirdi.
En Çok Okunan Haberler
- Suriyeliler memleketine gidiyor
- Marmaray'da seferler durduruldu!
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- Yaş sınırlaması Meclis’te
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- Apple'dan 'şifre' talebine yanıt!
- Suriye’de şeriatın sesleri!
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- Erdoğan'ı protesto eden gençlere işkence iddiasına yanıt