"Mücadeleye daha yeni başlıyoruz"
İstifa talebi GİK’ten dönen Meral Akşener'e partisi güvenoyu verdi.
İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Cumhurbaşkanlığı seçimindeki kişisel oyunun partinin altında kalmasının ardından genel başkanlıktan istifasını partisinin Genel İdare Kurulu (GİK) gündemine taşıdı. İYİ Parti’nin en yetkili yönetim organı ise Akşener ile yola devam kararı aldı. Partisinden aldığı güvenoyunun ardından açıklamalarda bulunan Akşener, “Ülkemiz siyasetinin merkezine yerleşmiş olan İYİ Parti’nin, benim genel başkanlığımda yola devamının arkasında olduklarını güçlü bir şekilde belirttiler. Türkiye hedefimizi gerçekleştirmek için tüm imkânlarımızla siyasi mücadeleye devam edeceğiz. Köprünün başını tuttuk” dedi. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, seçimlerin ardından ilk kez GİK ve milletvekillerini topladı, medyanın karşısına çıktı. Edinilen bilgiye göre, seçim sonuçlarının ardından Cumhurbaşkanlığı yarışında partisinin oyunun altında kalan Akşener, istifa etme düşüncesini bu toplantıda paylaştı. Ancak 7 aylık bir parti olmaları sebebiyle milletvekili oylamasında çıkan sonucun olumlu olduğunu değerlendiren GİK üyeleri, Akşener’in arkasında olduklarını belirterek birlikte yola devam kararı aldı. Toplantıda ayrıca Akşener’in “Tülbent devrimi” olarak adlandırdığı süreçle, özellikle kadınların ve gençlerin seçim çalışmalarına katılımının da önemi değerlendirildi. Milletvekillerinin mazbatalarını alması ve TBMM’deki yemin töreninin ardından da GİK’in yeniden toplanarak, partinin önündeki sürece ilişkin “yol haritası” belirlemesi kararlaştırıldı.
Akşener yola devam
Daha sonra basına açıklama yapan Akşener, seçim gecesi herhangi bir açıklama yapmamasına ilişkin eleştirilere, “Bu açıklamayı bugüne bırakmamızın nedeni, benim ve partimizin yönetim anlayışımızın gereği, yetkili kurullarımızda görüşmeden hiçbir açıklama yapmama ilkemizdir. Bize göre, güçlü ve kalıcı bir siyasi parti olmanın gereği budur” dedi. GİK üyelerinin önüne seçim sonuçlarını koyduğunu belirten Akşener, “Tabloyu değerlendirerek yol haritası çizmelerini talep ettim ve bu buradan çıkacak karara da uyacağımı belirttim. Bu değerlendirme sonucunda, partimizin en yetkili organı olan Genel İdare Kurulu’muzun kararı, bütün zor şartlar ve imkânsızlıklar içerisinde alınan bu sonucun, ülkemiz ve milletimizin geleceğe olan umudunu artıran büyük bir kazanım olduğu yönündedir” ifadelerini kullandı. İstifa tartışmalarına da son noktayı koyan Akşener, “Genel İdare Kurulumuz, ülkemiz siyasetinin merkezine yerleşmiş olan İYİ Parti’nin, benim genel başkanlığımda yola devamının arkasında olduklarını güçlü bir şekilde belirtmişlerdir” dedi. Akşener, seçim çalışmalarında yaşadıkları engellemelere karşılık ise “İktidar tarafından tüm araçlar kullanılarak, sayısız engeller, tehditler ve iftiralarla karşılaştık. Bir adım bile geriye çekilmedik. Daha 7. ayımızdayken, siyasetin, ikili yapısı arasına sıkışmış ve bunun sonucu olarak da milleti umutsuz bırakılmış Türkiye’nin siyasal iklimini değiştirdik. Çok adaylı Cumhurbaşkanlığı seçiminin önünü açarak, demokrasimize nefes aldırdık. İYİ Parti, 24 Haziran seçim sürecini anlamlandıran partidir” diye konuştu.
‘Bugün daha güçlüyüz’
Akşener, “Bugün daha güçlüyüz. Artık, TBMM’de milletvekillerimiz var. Grubumuzla birlikte, daha görünür, daha etkili bir mücadele vermekte kararlıyız. İYİ Parti, Türk siyasetinin uzun zamandır hissettiği merkez parti eksikliğini, hem de girdiği ilk seçimde gidermiştir. İyi bir Türkiye, güçlü bir Türkiye yolundaki itibarlı yürüyüşümüze, biz daha yeni başlıyoruz” görüşünü dile getirdi. CHP’nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce’nin “diğer muhalefet adayları beklediğimiz oyu alamadı” açıklamasına karşılık Akşener, “100 yıllık bir CHP yüzde 22 oy aldı. 50 yıllık MHP yüzde 11’lik oy aldı. AKP, bütün devlet güçleriyle imkânlarıyla, kasalarında bu saydığım siyasi partilerin ciddi paralarla bir seçim kampanyası yaptılar. O da yüzde 41 oy aldı. Kürt siyasi hareketinin temsilcisi konumundaki HDP yüzde 11 oy aldı. Sonuç itibarıyla emeklilerin aylığı, gönüllülerin harçlıklarıyla, devletten bir kuruş para almadan kurulmuş olan 8 aylık İYİ Parti yüzde 10 oy aldı. Bu çerçevede sayın İnce’nin sözlerine katılmıyorum” diye konuştu. Akşener, kişisel oyunun partinin altında kalmasına ilişkin ise “Ciddi bir siyasi parti olduğumuzu gösteriyor” değerlendirmesi yaptı. Akşener, seçim gecesi YSK önüne gitmeyişi hakkında da “O gece İnce ve CHP temsilcileri Erdoğan’ın kazandığını ifade ettiler. Dolayısıyla gerilime sebep verecek herhangi bir hadisenin olmadığını ana muhalefet partisinin adayı ve temsilcileri söylediler. Ben de onu yapmadım. Arkadaşlarımla beraber seçim sonuçlarını burada izledik” dedi. Anadolu Ajansı’nın (AA) manipülasyon iddialarına karşılık seçimlerden 2 gün önce AA’ya sonuçları yüzde 52 olarak açıklamasına ilişkin talimat verildiği ‘tweet’ini hatırlatan Akşener, “Ben sadece bir bakanın böyle bir talimat verip vermediğini bir soru olarak sayın Erdoğan’a sordum. Karşılığında da 1 milyon Türk liralık tazminat davası açıldı” ifadelerini kullandı. Akşener seçim akşamı muhalefet temsilcilerinin tehdit edildiği iddialarının doğru olmadığını belirterek, “Benim siyasi hayatım tehdit yapılamayacak bir siyasi karakter olarak şekillendirilmiştir” dedi.
‘Bu mu başarı’
Akşener’in ‘Genel İdare Kurulu arkamda’ açıklamasının ardından seçimlerde istediği bölge olmadığı için adaylığı reddeden GİK üyesi Yusuf Halaçoğlu, “Tek adam rejimini engellemek, parlamenter sisteme geri dönmek için mücadele ettik. Sonuçta başaramadık. Şimdi İYİ PARTİ yönetimi çıkmış başarılı olduk diyor. Yani biz milletvekilliği için mi yola çıkmıştık? Nasıl başarılı oldunuz? ‘Cumhurbaşkanı olacağım’ diye çıkıp yüzde 7 oy aldınız. Bu başarı mı” tepkisini gösterdi.
‘Evcilik oynamıyoruz’
Akşener, İnce ile herhangi bir görüşme olmaması ve Millet İttifakı’nın geleceğine ilişkin soruya da “Bütün siyasi partilerin içinde bugün dahil hâlâ İYİ Parti konuşuluyorsa bu İYİ Parti’nin siyasi cenahta önemli bir alan kapladığını gösteren sonuçtur. Siyasi partiyiz evcilik oynamıyoruz” yanıtını verdi. Akşener, MHP’nin oyunun yükselmesine ilişkin soruyu da “Bu konuda herhangi bir yorum yapamam. Milletimizin tercihine saygı duymak durumundayım. Sanıyorum 1988’de rahmetli Demirel üçüncü parti olarak Meclis’e girdiğinde, ‘Biz bir köprünün başını tuttuk. Geçenden 100 kuruş, geçmeyenden 150 kuruş kimse alamayacak’ demişti. Biz de bir köprünün başını tuttuk” diye cevapladı.
En Çok Okunan Haberler
- Op. Dr. Dericioğlu başında poşetle ölü bulundu
- Suriyeliler memleketine gidiyor
- 500 bin TL'nin aylık getirisi belli oldu
- Yaş sınırlaması Meclis’te
- Marmaray'da seferler durduruldu!
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- Suriye'de herkesin konuştuğu ölüm listesi
- Apple'dan 'şifre' talebine yanıt!
- Erdoğan'dan işgale 'isimsiz' tepki
- Suriye'nin yeni başbakanından ilk açıklama