Namık Tan: "Yüzyılın anlaşmasından bir şey çıkmayacağını aklı başında herkes görüyor"

Türkiye’nin eski ABD Büyükelçisi Namık Tan, Trump’ın Filistin-İsrail meselesine çözüm bulmak iddiasıyla hazırladığı “yüzyılın anlaşması”nı Cumhuriyet’e değerlendirdi. Tan’a göre; sorunu taraflardan sadece biriyle görüşerek çözmek imkânsız. “Bu sözde plandan hiçbir şey çıkmayacağını söyleyebilirim. Bunu, aklı başında herkes görüyor” diyen Tan, meselenin taraflarının da aslında plana inanmadığını kaydetti.

Yayınlanma: 29.01.2020 - 02:00
Namık Tan:
Abone Ol google-news

Türkiye’nin eski ABD Büyükelçisi’ne göre plan, “dostlar alışverişte görsün” anlayışıyla, hiçbir siyasi vasfı veya ağırlığı bulunmayan, Jared Kushner tarafından hazırlandı. Vakit kazanmaya ve sadece ABD’deki Yahudi Amerikalılara şirin gözükmeye matuf bir aldatmacadan ibaret. Bunu hem ABD hem İsrail gayet iyi biliyor.

“Aslında bu planın üzerinde daha çok çalışmayı öngörüyorlardı, ancak Trump’ın ABD’deki azil sürecinden dikkatleri başka bir yöne çevirme ihtiyacı, kendisini bir an önce harekete geçmeye zorladı” diyen Namık Tan, erken davranmanın Netenyahu’nun da işine geldiğini belirtti: “Zira o da yolsuzluk soruşturmasının baskısı altında. Ayrıca, İsrail’in Filistin üzerindeki baskılarına da meşruiyet kazandıracak hükümler içeriyor.” Tan’a göre, neredeyse İsrail kurulduğundan bu yana devam eden bir sorunu, taraflardan sadece biriyle görüşerek sözde bir planla çözmek imkânsız.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler