Nesli tükenme tehlikesinde...
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Ziraat Fakültesi'ndeki projede, nesli tükenme tehlikesi yaşayan sıklemen bitkisinin türünün devamının sağlanması için çalışılıyor.
Projenin yürütücüsü ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Araştırma Görevlisi Arda Akçal, yaptığı açıklamada, Türkiye'de 11 farklı sıklemen çiçeğinin bulunduğunu, bunlardan 3 tanesinin sadece Kaz Dağları'nda yetiştiğini söyledi.
Projede, sıklemen çiçeğinin süs bitkisi olarak potansiyelinin bulunup bulunmadığını, bölgede üreticisine faydası olup olmadığının araştırıldığını belirten Akçal, söz konusu bitkinin yumrularının doğada gelişi güzel toplanıp, yurt dışına ihraç edildiğini bildirdi.
Akçal, sıklemenin özellikle Hollanda'ya süs bitkisi olarak gönderildiğini, bu fonksiyonunun yanında tıpta da çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanıldığını vurgulayarak, ''Bu bitkinin yumrularında saponin adlı bir kimyasal var. Bu madde ilaç yapımında kullanılıyor'' dedi.
Bu bitkinin doğadan bilinçsizce toplanmasının neslini tehlikeye soktuğunu, sayısını azalttığını anlatan Akçal, ''Sıklemen türünün devamlılığını sağlamak için çalışıyoruz. Yine bu bitkinin sera ortamında üretiminin yapılıp, yapılamayacağını araştırıyoruz. Üretici basit düzeneklerle sera ortamında bu bitkiyi üretebilir'' diye konuştu.
Arda Akçal, Türkiye'nin doğal değerleri arasında bulunan bitkinin gelişi güzel toplanmadan, üreticinin kendi seralarında ürettikleri yumruları yurt dışına göndermelerini istediklerini belirterek, ekonomik potansiyeli bulunan sıklemenin, farklı metotlarla üretiminin yaygınlaştırılmasını hedeflediklerini kaydetti.
En Çok Okunan Haberler
- Esad'dan ilk açıklama!
- ATM’lerde yeni dönem başlıyor
- Belediye Başkanı'nın yeni partisi belli oldu
- İddia: Havalimanı el değiştirdi
- ORC'den dikkat çeken seçim anketi
- HTŞ ve tesadüf!
- AKP'den yeni sigara ve alkol düzenlemesi
- Gözlerini buraya dikmişler!
- Carlo Ancelotti'den Arda Güler kararı!
- Narin Güran cinayetinde yeni ses kaydı!