Parodi para birimi: Dogecoin nedir, neden yükselişte?

Ani yükselişiyle son günlerin en çok konuşulan konularından biri haline gelen kripto para birimi Dogecoin nedir, Dogecoin neden yükseliyor?

Yayınlanma: 14.04.2021 - 12:25
Parodi para birimi: Dogecoin nedir, neden yükselişte?
Abone Ol google-news

Bitcoin fiyatlarının 2017 yılından itibaren olağanüstü şekilde artmasıyla bir anda ilgi görmeye başlayan kripto paralara her geçen gün yenisi ekleniyor. Son günlerde ilgi odağı haline gelen bir diğer kripto para birimi de Dogecoin oldu. Kripto para piyasalarının yeni birimlerinden olan Dogecoin, bir günde yüzde 812.47'lik sıçramayla 0.07 dolara ve 9 milyar 394 milyon dolarlık piyasa hacmine ulaşarak, 7. sıraya yerleşti. Peki 2013 yılında parodi olarak yaratılan ve üzerinde köpek resmi bulunan Dogecoin (DOGE) nedir? Neden yükselişte? Dogecoin nasıl alınır?

DOGECOIN NEDİR?

Dogecoin, 2013 yılında parodi olarak yaratılmış bir para birimi. Üzerinde maskot olarak Japon shiba inu köpeği bulunan Dogecoin, 2010 yılında ortaya çıkan bir internet esprisine gönderme yapıyor. Adobe'tan bir ürün grup yöneticisi Jackson Palmer ve IBM'den yazılım mühendisi Billy Markus, Dogecoin'i çok da fazla üzerinde düşünmeden yarattıklarını söylüyor.

DOGECOIN NEDEN YÜKSELİYOR?

Bir tür “meme token” (parodi simgesi) olarak piyasaya sürülen Dogecoin (DOGE) 24 saatte gösterdiği yüzde 45’e yakın yükseliş ile fiyatını 0,013 dolara çıkardı. DOGE‘un piyasa değeri 1.4 milyar doları aşarken, günlük ticaret hacmi 1.3 milyar doları buldu. DOGE için yaşanan artışın arkasındaki etkenlerden biri meme coin’in (parodi para) yaşadığı DeFi gelişmesi olarak gösteriliyor. DOGE’nin tokenize edilmiş verdiyonu olan renDOGE, merkeziyetsiz finans kullanıcıları için Ethereum ağında işlem görmeye başlıyor. 

Reddit’e ait SatoshiStreetBets topluluğu, Dogecoin için GameStop‘takine (GME) benzer bir tavır sergiliyor. ‘Pump’ olarak adlandırılabilecek bu hareket, insanların DOGE için desteğe çağrılmasıyla başladı. Tesla CEO’su Elon Musk’ın da zaman zaman dile getirdiği DOGE‘un, aldığı bu desteklerle önemli sıçramalar yaşadığı biliniyor.

DOGECOIN NASIL ALINIR?

Dogecoin alabilmek için Paribu ya da Koinim gibi yerli kripto para borsalarında yer almanız gerekiyor. Bu parayı kullananların çoğu Paribu üzerinden işlem yapıyor. Öncelikle bir hesap oluşturmanız gerekiyor. Hesabınızı kimlik bilgileriniz ile onayladıktan sonra yatırım işlemlerine giriş yapabiliyorsunuz. Hesabınıza EFT, Havale ya da Papara sayesinde para yatırabiliyor ve hesabınızdaki para ile de Dogecoin alabiliyorsunuz. 

Paribu hesabına para yatırılırken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunuyor. Örneğin Havale, EFT ya da papara üzerinden sadece kendi bireysel hesabınıza para yatırmanız gerekiyor. Ayrıca kendi adınıza açmış olduğunu bireysel, vadesiz ve Türk Lirası olan hesaplardan gönderim sağlamanız gerekiyor. Zaten Paribu üzerinde bir başka kişiye ait hesaplardan gönderim yapılmasına da izin verilmiyor. ATM üzerinden yapacağınız gönderimlerde ise gönderici bilgilerini teyit etmek mümkün olmadığı için kabul gönderiminiz gerçekleştirilemiyor. Gönderdiğiniz miktar anında Paribu üzerindeki hesabınıza yansıyor. İşlem sonrasında ise size gönderilen kodu açıklama alanına yazmanız önem taşıyor. Mutlaka bir açıklama belirtilmesi gerekiyor, aksi takdirde gerçekleştirilen transferlerin işlem ücreti gönderdiğiniz paradan düşülerek size iade ediliyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler