'Peki ya karayolları yerini güneş enerjili yollara bıraksaydı?'

Amerika’nın demokrasiden düşünce özgürlüğüne, eğitimden girişimciliğe her konuda proje ve hikayeyi milyonlarla paylaştığı, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın platformu “Share America”, bu defa hayatımızı kökünden değiştirebilecek bir yol projesine destek veriyor.

Yayınlanma: 20.08.2015 - 14:45
Abone Ol google-news

Birleşik Devletler’in ufak bir şehrinde, Idaho’da yaşayan Scott ve Julie Brusaw çifti, projesiyle tüm dünyaya soruyor: “Peki ya modern asfalt karayolunun yerini güneş enerjili yollar alsaydı, asfalt yüzey güneşten enerji üretse ve trafik ışıklarını, uyarı tabelalarını yaksaydı?”

Girişimci çiftin çağ ötesi projesinin tasarımı birbirine bağlı altıgen petekler ve modern karayollarının tüm stresini taşıyabilecek özel bir cam yüzeyden oluşuyor.

ABD Ulaşım Bakanlığı’nın yanında Türkiye’de de ün kazanan bağış ve destek internet sitesi Indiegogo’dan destek alan proje, üç özelliğiyle öne çıkıyor:

•Sıfır-salım elektik teknolojisi: Solar enerjili yollar karbon emilimli elektrik santrallerine ihtiyacı azaltacak.


•Akıllı sensörler: Ağ tabanlı hat bloklarıyla trafik ışıkları ve yol işaretlerinin güneş enerjisiyle yanması sağlanacak, bunun yanında kazalara karşı sürücülere uyarı tabelaları yanacak.


•Yeni projeler için platform: Karayoluna yönelik bu yenilikçi tasarım, yeşil teknoloji için de yeni tartışmaları ateşleyecek. Projenin amacı bu anlamda, geri dönüşüm materyalleri kullanarak yol yapımından yağmur suyu şebekelerine geniş bir alanda yeşil çözüm önerilerini cesaretlendirecek.

Birleşik devletlerden hibe kazanan Brusaw çiftinin Solar Roadways adlı şirketi, şimdiden çalışmalarına başladı. Çift, ufak çaplı şirketlerin dönüşümcü teknoloji projelerine maddi destek sağlayan bu hibe kapsamında, özel bir park yeri inşa etti. Bu “tanıtım amaçlı” park yeri, yol işaretlerini gösteriyor, ağır araçları bile kaldırabiliyor, hatta sert hava şartlarında yüzeydeki kar ve buzu eritebiliyor.

Girişimci çift projeyi hayata geçirmek için bununla kalmayıp, Indiegogo bağış sitesinden 165 ülkeden 50,000 destekçiden para yardımı alarak 2 milyondan fazla sermayeye ulaştı.

Indiegogo, Türkiye’de de öne çıkan, sıradan insanların milyonlara seslenebileceği ve destek ve bağış toplamak için projelerini sunabileceği bir platform.

Share America projesinin ilk başta güneş enerjili park yeriyle başlayan bu serüveni, sadece ABD’de değil bütün dünyada sürdürülebilir güneş enerjili asfaltları halka sunmayı, nefes alabileceğimiz yollar yaratmayı amaçlıyor.

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon