Piyadeler Suriye'ye girecek mi? Bakan Işık açıkladı

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Fırat Kalkanı harekatında Türkiye'nin Özgür Suriye Ordusu'na destek verdiğini belirterek "Türkiye burada kendi güvenliğini teminat altına alana kadar harekatı sürdürecek. Özgür Suriye Ordusu'nun elemanlarıyla bu harekatı yürütmek şu anda bizim planlamamız. Yani kendi piyademizle bu harekata katılmayı düşünmüyoruz" dedi.

Yayınlanma: 21.09.2016 - 12:31
Abone Ol google-news

Eskişehir'deki TUSAŞ Motor Sanayi A.Ş.'nin (TEI) İleri İmalat Teknolojileri binası açılış törenine katılan Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, tören sonrası basın mensuplarının yönelttiği çeşitli soruları yanıtladı.

HEDEF 5 YIL İÇERİSİNDE KENDİ UÇAK MOTORUMUZU YAPMAK

TEI'nin uzun bir çalışma sonunda tamamen mühendisliğini, dizaynını kendisinin yaptığı bir motoru ürettiğini belirten Bakan Işık şöyle davam etti:

"İnşallah bu motorun yakında seri üretimine geçeceğiz ve kendimiz insansız hava araçlarımıza bu motoru takacağız, şu anda dünyada insansız hava karacı kullanımı gittikçe yaygınlaşıyor. İnsansız hava aracına olan talep de gittikçe artıyor. Türkiye'nin de bu noktada hem kendi ihtiyacını karşılaması hem de dünyada o noktada ciddi pazardan pay alması için son derece önemli bir adımı TEI atmış oluyor. Asıl hedefimiz Türkiye'nin kendi helikopter ve uçak motorunu yapmak. Bunla ilgili çok önemli bir programı başlattık. İnşallah hedefimiz 5 yıl içerisinde kendi uçak motorumuzu, helikopter motorumuzu tamamen patenti, fikri ülkemize ait motoru yapmış olmak. Bu Türkiye'nin milli, muharip uçak projesinde kendi milli helikopter projesi için de son derece önemli. Bütün bu her şeye rağmen Türkiye kendi savunma sanayinde bu konularda önceliğini kaybetmiyor. Türkiye'deki bütün gelişmelere rağmen biz savunma sanayinde bu projeleri adım adım takip ediyoruz, gün ve gün takip ediyoruz ve hayata geçiriyoruz."

HAREKAT SÜRECEK

Bakan Fikri Işık, bir gazetecinin Fırat Kalkanı harekatı ile ilgili olarak "Karadaki güçler artacak mı? Piyade güçler Fırat Kalkanı'nda yer alacak mı?" şeklindeki soruya şu yanıtı verdi:
"Türkiye burada kendi güvenliğini teminat altına alana kadar harekatı sürdürecek. Bu konuda hiç tereddüt yok. Türkiye kendi piyadeleriyle bu işi yapmak yerine Özgür Suriye Ordusu'nun elemanlarıyla bu harekatı yürütmek şu anda bizim planlamamız. Yani kendi piyademizle bu harekata katılmayı düşünmüyoruz. Burada Özgür Suriye Ordusu'na her geçen gün katılım artıyor. O topraklar bu insanların toprakları. İnsanlar kendi toprakları için savunmada Türkiye'nin desteğine çok önemli görüyorlar. Biz de bu desteği onlara veriyoruz ve vermeye devam edeceğiz. Arzumuz Özgür Suriye Ordusu'nun kendi topraklarında DAEŞ'ten tamamen temizlemesi, yabancı unsurlardan özellikle YPG'den de kesinlikle temizlemesi. Herkes kendi bölgesinde yaşasın. Oradaki Suriyeli Araplara ait toprakların ne DAEŞ tarafından işgaline ne YPG tarafından işgaline kesinlikle Türkiye olumlu bakmaz, müsamaha göstermez, mazur görmez. Bu noktada da Özgür Suriye Ordusu'na gereken her türlü desteği veriyoruz. Vermeye de devam edeceğiz."

ÖZGÜR SURİYE ORDUSU'NUN SAYILARI HER GEÇEN GÜN ARTIYOR

Işık, harekat alanında genişlemeye gidilip gidilmeyeceği yönündeki soru üzerine de "Bu konuyla ilgili Genelkurmayımız, harekat planlarını en detaylı şekilde yapıyor. Bana verilen bilgi şu anda kendi piyadelerimizi kullanmak için bir ihtiyaç olmadığı yönünde. Özgür Suriye Ordusu'nun bu konuda hem istekli olduğu hem de sayılarının her geçen gün arttığı ve bunu yapacak güçte olduğu yönde" diye konuştu.

Bakan Işık konuşmasını şöyle sürdürdü:

FETÖ TÜRK DEMOKRASİSİNİN ÜZERİNDEKİ EN TEHLİKELİ VESAYETTİ

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık törende yaptığı konuşmada, FETÖ'nün Türk demokrasisi üzerindeki en tehlikeli vesayet olduğunu söyledi. Işık konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Demokrasinin üzerinde hangi vesayet olursa olsun bunları demokrasinin üzerinden kaldırmak, bertaraf etmek milli iradeyi tam anlamıyla hakim kılmak, anayasal düzeni, demokratik değerleri Türkiye'de bütün reçeteleriyle yerleştirmek en temel önceliğimizdir. Bu açıdan özellikle son dönemde demokrasi üzerindeki en büyük vesayet gelişimi olarak gördüğümüz FETÖ ile mücadeleyi bu noktada çok önemsiyoruz. FETO Türk demokrasisinin üzerindeki en son ama en tehlikeli vesayetti."

TÜM ÜLKELERE FETÖ'YÜ ANLATIN

Bakan Işık, törene katılanlar arasında sanayici ve işadamlarının bulunduğu belirterek, "Tüm sanayici ve işadamlarımıza buradan Eskişehir'den, TEI'den bir çağrı yapmak istiyorum. O da şu: Biz devlet olarak tüm dünyaya bu örgütün ne kadar tehlikeli bir örgüt olduğunu anlatmaya çalışıyoruz. Ama Allah'a şükürler olsun dünyayla entegre bir ekonomimiz var. Dünyanın her yerine mal satan dünyanın her yerine ticaret yapan sanayicimiz işadamımız var. Sizler de iletişimde olduğunuz ilişki içerisinde olduğunuz tüm ülkelere bu FETÖ'nün nasıl bir örgüt olduğunu lütfen anlatın" diye konuştu.

TÜRKİYE'YE GÜVENEN KAZANMAYA DEVAM EDİYOR

Ekonominin güçlü tutulması gerektiğini belirten Fikri Işık, "Bugüne kadar Türk ekonomisine ve Türkiye'ye güvenen hiç kimse kaybetmedi. Hiçbir şirket kaybetmedi. Bunun en güzel örneklerinden birisi General Electric. Şu anda Türkiye'de yatırımını arttırıyor ve dünyada pek çok alanda Eskişehir fabrikamız tek veya iki tedarikçiden biri haline geldi. Bu Türkiye'ye güven duyanın kaybetmeyeceğinin çok güzel bir göstergesi. Ama 'Türkiye'de karışıklık olacak, Türkiye'de bazı sıkıntılar var, ya bir sene yatırım yapmayalım veya çekilelim' diyenlerin tamamı da kaybetti. Korkan çekilen kaybetti. Türkiye'ye güvenen ise kazanmaya devam ediyor" dedi.

ORDUMUZ ÇOK DAHA GÜÇLÜ BİR HALE GELDİ

Bakan Işık güçlü demokrasi ve güçlü ordunun yanında Türkiye'nin olmazsa olmazlarından birinin de güçlü ordu olduğunu söyledi. Işık şöyle konuştu:

"15 Temmuzda asker elbisesi giymiş hainlerin yaptığı darbe girişiminden sonra bu hainlerin bu ordumuzdan tamamen tavsiye edilmesi, temizlenmesiyle birlikte ordumuz çok daha güçlü bir hale geldi. Hiç kimsenin tereddüdü olmasın. Dışarıdan müdahale edilecek bir ordumuz yok Allah'a şükürler olsun. Tamamen kendi milletinin emrinde, kendi ülkesinin hizmetinde, kendi devletinin bekası için canını adeta her an vermeye hazır Türk Silahlı Kuvvetlerimiz var. FETÖ'nün Türk Silahlı Kuvvetleri'nden tamamen temizlenmesi en önemli önceliğimizdir. Eskişehir'e de özel bir teşekkür borcumuz var. Eskişehir'deki hava harekat merkezimiz o gün o hainlerin özellikle daha fazla insanımızı şehit etmesini engellemek için çok büyük gayret gösterdi. Diyarbakır'dan kalkan F-16'ların bir daha Ankara'yı bombalamaması için gerekli tedbirler Eskişehir'den alındı. Bu hainler darbenin başarısız olduğunu anladıklarında kaçmak için hazırladıkları 3 tane CASA uçağını kalkmaması için o pisti Eskişehir'den kalkan uçaklarımız vurdu."

TSK'NIN GEREKSİZ YÜKLERİNDEN ARINDIRILDI

15 Temmuz'un kendileri için çok ağır bir tecrübe olduğunu ifade eden Fikri Işık, bir daha böyle bir olayın yaşanmaması için alınması gereken tüm yapısal tedbirleri belirlediklerini ve almaya başladıklarını açıkladı. Işık şöyle devam etti:

"Bunlardan en önemlisi de TSK'nın gereksiz tüm yüklerinden arındırılmasıdır. TSK'mızın harekat kabiliyetinin çok daha yükseltilmesi, istihbaratının, muharebenin, eğitimin TSK'da çok daha fazla ön plana çıkartılmasıdır. Bu noktada dünyadaki demokratik ülkelerde milli savunma bakanlığının yapması gereken buna mukabil Türkiye'de Genelkurmay Başkanlığının yaptığı bütün işleri genelkurmayımızın üzerinden aldık. Bunları artık Milli Savunma Bakanlığı yapacak veya ilgili diğer bakanlıklarımız yapacak. Genelkurmay Başkanlarımız artık taşımak zorunda olduğu bu gereksiz yüklerden arınınca çok daha güçlü çok daha manevra kabiliyeti, hareket kabiliyeti yüksek bir noktaya geldi. Bunun en güzel örneklerinden bir tanesini de Fırat Kalkan'ı operasyonunda gördük. Çok ağır bir sınavı başarı ile vermiş olan TSK hemen ertesinde kimsenin doğru düzgün yapamaz dediği Fırat Kalkan'ı operasyonunda çok büyük başarı elde etti."

Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı da konuşmasında, "Karanlık nifakların, toplu iğnesini dahi kendisi üretemeyen ülkesine bizi döndürme savaşı verdikleri bir dönemde uçağını, helikopterini, tankını, insansız hava aracını, uydusunu üreten Türkiye'den ciddi bir şekilde rahatsız oldukları aşikar" dedi.
Yapılan konuşmaların ardından bakanlar Fikri Işık ile Nabi Avcı ve beraberindekiler açılışı yapılan İleri İmalat Teknolojileri binasını gezdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler