Polis "Serhildan" alarmında

Terör örgüt PKK'nın sözde silahlı eylem "Serhildan" başlatmasının yıl dönümü nedeniyle tedbirler arttırıldı. Yapılan istihbarat çalışmalarında örgütün eylemlerini arttıracağı yönünde olması nedeniyle polisi alarma geçirdi.

Yayınlanma: 30.07.2010 - 09:01
Abone Ol google-news

Terörle Mücadele ve Harekat Daire Başkanlığı'nca 81 ile gönderilen yazıda 15 Ağustos 1984'de Siirt'in Eruh ve Hakkari'nin Şemdinli baskınlarının yıldönümü için tüm izinlerin kaldırıldığı, olası sokak gösterilerinde dikkatli olunması, başta Diyarbakır, İstanbul, Urfa, Hakkari, Mersin, Şırnak ve Mardin gibi illere yakın illerden takviye birliklerin sevk edilmesi istendi.

Serhildan kutlamaları nedeniyle bölücü örgütün ses getirici eylem hazırlığında olduğu ifade edilirken, kamu kurum ve kuruluşlarında güvenlik önlemleri arttırıldı. Kürt kökenli vatandaşların yaşadığı bölgelerde halk ile kutlama yapan gruplar arasında sokak çatışmalarının yaşanabileceğinin altı çizilen yazıda, özellikle terör örgütünün propagandasını yapanlar ve halkı provake edenlerin mutlaka belirlenmesi istendi.
Kritik olarak değerlendirilen bölgelerd 15 Ağustos öncesi ve sonrası şehir giriş ve çıkışlarında kontrol noktaları oluşturulacak. Devriye görevi yapan tüm güvenlik kuvvetleri ağırlık olarak kimlik kontrolü, şüpheli araç ve kişi kontrolüne yapacak. Kamu kurumları ile siyasi parti binaları civarında bulunan görevliler uyarılacak. Güvenlik noktalarındaki görevlilerin çelik yelek ve mühimmat kontrolü yapılıp, gerekirse diğer birimlerden takviye edilecek. Hassas Bölge Koruma Müdürlüğü'nde görevli polislerin nöbet süreleri kısaltılıp, şüpheli kişi yada araçlara yönelik daha dikkatli olmaları sağlanacak.
 

Serhildan nedir?

Serhildan kelime anlamı olarak başkaldırı olarak biliniyor. Bölücü terör örgütü PKK için ise 15 Ağustos 1984 Şemdinli Eruh saldırılarıyla "Kürt Devriminin" başlangıç tarihi olarak ifade ediliyor. Bu tarihte Abdullah Öcalan tarafından yönlendirilen ve başlarında Abdullah Ekinci, Mehmet Emin Taştan adlı iki teröristin bulunduğu örgüt mensupları, gece 21.30'da Jandarma Sınır Tabur Komutanlığı ve İlçe Jandarma Bölük Komutanlığını hedef alarak buralara ateş açmışlardı.

Böylece ilk olarak 1977 yılında Apocular olarak kurulan daha sonra 17 Kasım 1979'da PKK olarak isim değiştiren terör örgütü, her iki ilçeyi bir süre kontrol altında tutmuş, örgüt militanları ilçe meydanından ve cami minaresinden bir süre propaganda yapmış daha sonra da Kuzey Irak'a dönmüşlerdi. Eruh baskınında ilk şehit Süleyman Aydın oldu. Ağır yaralanan Astsubay Memiş Arıbaş ise olaydan 5 gün sonra şehit oldu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler