Rus büyükelçiye Ankara'da karanlık suikast

Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov, Ankara'nın göbeğindeki sergi açılışında suikast sonucu yaşamını yitirdi. Büyükelçi Andrey Karlov'un katili çevik kuvvet polisi Mevlüt Mert Altıntaş çıktı.

Yayınlanma: 19.12.2016 - 19:11
Abone Ol google-news

<video:647935>

Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov’a, Ankara’da sergi açılışı yaptığı ABD’nin Ankara Büyükelçiliği karşısındaki Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde, Ankara Çevik Kuvvet’te görevli polis memuru Mevlüt Mert Altıntaş’ın silahlı saldırısı sonucu yaşamını yitirdi. Saldırgan düzenlenen operasyonla olay yerinde öldürüldü. Karlov'un cenazesi saldırı sonucu getirildiği Güven Hastanesi'nden sabah saatlerinde Adli Tıp Kurumu'na getirildi. 

Karlov, fotoğraf sergisinde, açılış konuşmasını yaptığı sırada, silahlı saldırıya uğradı. Polis kimliğini göstererek salona girdiği ifade edilen siyah takım elbiseli saldırganın Karlov’un kürsüdeki konuşması sırasında arkasında polis korumaların yaptığı gibi “parmaklarını kenetlemeden elleri göbek hizasında” beklediği görüldü.

El Kaide neşidi okudu

Suikastçı polis Büyükelçi Karlov’u sırtından vurdu. Suikastçi Mevlüt Mert Altıntaş, önce El Kaide’nin neşidinden alıntılar yaparak Arapça “Beni buradan ancak ölüm alır. Cihada biat ettim ve şehadeti hedefliyorum. Şehadetten başka bir şeyi hedeflemeyiz” diye bağırdı. Daha sonra da Türkçe “Allahu ekber. Halep’i unutmayın, Suriye’yi unutmayın. Beldelerimiz güvende olmadıkça sizler güvenliği tadamayacaksınız. Beni buradan ancak ölüm alır. Bu zulümde payı olan kim varsa hepsi tek tek hesabını verecek” diye bağırarak şehadet işareti yaptı. Saldırganın bunları söyledikten sonra tekrar ateş açarak yere yığılan Elçi Karlov’un üzerine birkaç el daha ateş ettiği görüldü. Bu sırada konuklardan da 3 kişi yaralandı. Yaralıların durumlarının iyi olduğu öğrenildi. Saldırının ardından Özel Harekât polisleri binanın etrafını çevirdi, 15- 20 el silah sesi duyuldu, çatışma yaşandı. 25 dakika sonra silah sesleri kesildi.

Soylu yönetti

Saldırının düzenlenmesinin ardından bölgeye çok sayıda polis ve Özel Harekât timi sevk edildi. Çevrede geniş güvenlik önlemleri alındı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, saldırıdan 15 dakika sonra olay yerine geldi. Saldırganın bu sırada merkezin en üst katına çıktığı belirtildi. Soylu geldiğinde silah sesleri devam ediyordu. Soylu, operasyonu merkezin hemen yanındaki Ankara Sanayi Odası’ndan yönetti. Özel harekât timi ile çatışan suikastçı ölü olarak ele geçirildi. Saldırganın yoğun ateş açılarak öldürüldüğü, düştüğü yerde çok sayıda mermi izi ve boş kovan olduğu görüldü.

Karlov merkezden uzun süre çıkarılamadı. 19.45’te Ankara Güven Hastenesi’ne ambulansla getirilen Karlov’a hastaneye getirildiği sırada kalp masajı yapıldığı görüldü. Büyükelçinin eşi Maria Karlov 10 dakika içinde hastaneye geldi ve eşi hakkında bilgi aldı. Bu sırada Karlov yaşamını yitirdi.

<video:647864>

Saldırgan polisin örgüt bağlantısı araştırılıyor

Saldırganın Ankara Emniyet Müdürlüğü Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü’ne bağlı 24 Haziran 1994 Aydın / Söke doğumlu Mevlüt Mert Altıntaş olduğu öğrenildi. Altıntaş’ın 2014 yılında polis olduğu ve halen aktif görevde olduğu ifade edilirken saldırıdan önce rapor alarak izin kullandığı, bu sırada suikastı planladığı belirtildi. Saldırganın çalışma arkadaşları, geçmişi, ailesi araştırılıyor.

Evinde arama

Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Harun Kodalak, Karlov’a yönelik suikastın ardından başlatılan soruşturma kapsamında, delil toplama çalışmalarını koordine etmek üzere olay yerine geldi. Kodalak’a, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçları Soruşturma Bürosundan Sorumlu Başsavcıvekili Necip Cem İşçimen eşlik etti. Saldırganın kimliğinin belirlenmesinin ardından savcılıkça Altıntaş’ın Ankara’daki evinde arama yapıldı ve ev arkadaşı gözaltına alındı.

FETÖ iddiası

Suikastçı polisin 15 Temmuz darbe girişiminden sonra izin aldığı öğrenildi. Savcılık kaynakları ilk araştırmalarda El Kaide ya da El Nusra bağlantısının tespit edilmediğini, araştırmanın sürdüğünü bildirdi. Savcılık kaynakları suikastçı polisin FETÖ üyesi olduğu iddialarını da araştırdıklarını belirterek, “FETÖ’nün uyuyan hücreleri hâlâ var. Bunlardan biri de Türkiye’yi karıştırmak için böyle bir eyleme imza atmış olabilir” dedi. Saldırganın sağ yakalanmaması olayın birçok yönünün karanlıkta kalmasına neden oldu.

3 saat sonra açıkladı

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, olaydan yaklaşık 3 saat sonra Güven Hastanesi önünde yaptığı açıklamasını kâğıttan okudu ve soru almadı. Saldırganın kimliğini açıklayan Soylu şunları söyledi: “Dostumuz Karlov, kaldırıldığı Güven Hastanesi’nde 19.53’te hayati bulgularının olmadığı tespit edilmesine rağmen canlandırma müdahalesine cevap alınamamış, hayatını kaybetmiştir. Dostumuz Rusya Federasyonu’na Rus halkına ailesine başsağlığı diliyoruz. Saldırı duyulur duyulmaz Çankaya Polis Merkezi yetkilileri intikal etmiş, saldırgana müdahale etmişlerdir. Çatışma devam ederken Özel Harekât ekipleri gelmiş ve saldırgan etkisiz hale getirilmiştir. Bağlantıları araştırılmaktadır. Bu suikast, Türkiye Rusya ilişkilerine gerçekleştirilmiş bir terör eylemidir. Özellikle Türkiye Rusya ilişkilerinin çok iyi olduğu bir safhada gerçekleştirilen acımasız terör eyleminin Türkiye’ye sıkılmış bir kurşun olduğunu, ülkemizin emanetinde bir dostumuza haince bir eylem olduğunu düşünüyoruz.”

Ailesi sorguda

Suikastın ardından saldırgan polis Altıntaş’ın memleketi Aydın’ın Söke ilçesinde operasyon başlatıldı. Altıntaş’ın ailesinin yaşadığı adrese gelen cumhuriyet savcısı evde arama başlattı. Gözaltına alınan Altıntaş’ın babası, annesi ve kız kardeşinin aralarında bulunduğu 5 kişi sorgulanmak üzere Emniyet’e götürüldü.

Öte yandan Mersin Emniyet Müdürlüğü’nün 28 Kasım’da Mersin’deki kamu kurum ve kuruluşlarına gönderdiği yazıda, “terör örgütlerinin infial yaratmak amacıyla suikast türü eylem hazırlığında olduğu” belirtilmişti.

İçişileri Bakanı Süleyman Soylu saldırganın kimliğini açıkladı

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Rus Büyükelçi'ye düzenlenen saldırının ardından açıklama yaptı.Açıklamalarından satır başları şöyle: 

"19 Aralık 2016 bugün saat 19.05 sularında Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde fotoğraf sergisinde Rus Büyükelçisi Karlov'un konuşması esnasında silahlı bir saldırıya uğramıştır. Kaldırıldığı Güven Hastanesi’nde 19.53’te hayati bulgularının olmadığı tespit edilmesine rağmen hemem yapılan canlandırma müdahalesine cevap bulunamamış ve kıymetli dostumuz hayatını kaybetmiştir. Dostumuz, Rusya halkına ve ailesine başsağlığı dileklerini iletiyor, acılarını yürekten paylaşıyoruz.

Silahlı saldırı duyulur duyulmaz hemen olayın yakınında Çankaya Polis Merkezi ekipleri intikal etmiştir ve silahlı saldırgana müdahale etmişlerdir. Özel Harekat ekipleri gelmiş, ve ekiplerle saldırganın arasındaki silahlı çatışma sonrası saldırgan etkisiz hale getirilmiştir.

Saldırgan 24 Haziran 1994 Aydın Söke doğumlu Manisa Şehzadeler nüfusuna kayıtlı Söke Cumhuriyet Anadolu Lisesi mezunu, İzmir’de polis yüksek okulu mezunu halen Ankara Çevik Müdürlüğü’nde görev yapan ve 2,5 yıldır bu görevde bulunan Mevlüt Mert Altıntaş. 3 kişi yaralandı.?

Yaralılarımızdan birisi ayağından, birisi de kolundan şu anda tedavi altındadır. Saldırganın bağlantıları araştırılmaktadır. Bu vesile ile tekrar bağ sağlığı diliyoruz. Bu suikast, bu saldırı, bu terör eylemi Türkiye-Rusya ilişkilerine gerçekleştirilmiş bir terör eylemidir. Büyük bir provakasyondur. Türkiye Rusya ilişkilerinin çok iyi olduğu bir dönemde gerçekleştirilen bu acımasız terör eyleminin Türkiye’ye sıkılmış bir kurşun olduğunu ve milletimizin emanetinde olan bir dostumuza hain bir eylem olduğunu düşünüyoruz. Dışişleri Bakanımız uçaktan iner inmez bizi aradı. Savunma Bakanımız Rusya’ya uçacaktı. Çok önemli bir toplantıyı birlikte gerçekleştireceklerdi. Bilinmelidir ki bu suikast bizi ve ülkemizi derinden üzmüştür. Bu saldırı ve terör olayı bizi ve ülkemizi derinden yaralamıştır. Hem Rusya’ya, dostumuz Rusya halkına ve aynı zamanda kıymetli ailesine başsağlığı dileklerimizi tekrar iletiyoruz. Bundan sonraki açıklamalarda olayların gelişimiyle ilgili olarak kamuoyu ile paylaşacağız. "

Saldırıyla ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan, Putin'e bilgi verdi

Cumhurbaşkanlığı sözcüsü İbrahim Kalın'ın, televizyon kanallarına yaptığı açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i telefonla arayarak Büyükelçi Karlov'a düzenlenen saldırıyla ilgili bilgi verdi.

Dışişleri Bakanlığı'ndan açıklama

Dışişleri Bakanlığı'ndan Rus Büyükelçi Andrey Karlov'a düzenlenen suikast ile ilgili açıklama yapıldı. Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Bu alçakça terörist saldırıyı lanetliyoruz. Olayın faili etkisiz hale getirilmiştir. Bu elim olay en geniş şekilde ve tüm boyutlarıyla tahkik edilecek olup, sorumlular Türk adaletinin önüne çıkarılacaktır. Türkiye, Rusya’yla ve tüm diğer ortaklarıyla birlikte terörizmle mücadele için her türlü çabayı kararlılıkla göstermeye devam edecektir." denildi.

Başkonsolosluk önünde önlemler arttırıldı

Ankara'da Rus Büyükelçisine düzenlenen silahlı saldırının ardından Rusya'nın İstanbul Başkonsolosluğu önünde alınan önlemler artırıldı. Başkonsolosluğa Özel Harekat polisleri sevk edildi.

İşte Büyükelçi'nin vurulma anı

Rus Büyükelçi'ye suikaste ABD'den ilk açıklama

Rus büyükelçiye suikast haberlerine yayın yasağı getirildi

Büyükelçiye saldırıyla ilgili Rusya'dan ilk açıklama

Rus Büyükelçiye saldırının gerçekleştiği yerden ilk görüntüler

Andrey Karlov kimdir?

1954 yılında Moskova’da doğmuştur.

Yüksek eğitimini 1976 yılında Moskova Devlet Uluslararası İlişkiler Enstütüsünden, 1992 yılında ise Diplomasi Akademisinden mezun olup tamamlamıştır.

1976 yılından itibaren diplomatik alanda çalışmaktadır.

SSCB, Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanlığı Merkez teşkilatının yanısıra yurtdışı temsilciliklerinde, özellikle 1976-1981, 1984-1990 yıllarında SSCB Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti Büyükelçiliğinde, 1992-1997 yıllarında Rusya Federasyonu Kore Cumhuriyeti Büyükelçiliğinde farklı görevlerde çalışmıştır.

 2001 – 2006 - Rusya Federasyonu Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti Büyükelçisi

2007 – 2013 - RF Dışişleri Bakanlığı Konsolosluk İşleri Genel Müdür Yardımcısı, Genel Müdürü.

Temmuz 2013’de Rusya Federasyonu Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliğine atandı. Büyükelçi diplomatik ünvanına sahiptir.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler