Sanat 'barış'ı anlatacak

4. Uluslararası Çanakkale Bienali’nde Ayşe Erkmen, Klaus vom Bruch, Douglas Gordon, Ergin Çavuşoğlu, Reha Erdem, IRWIN gibi ünlü sanatçı ve kolektifler eserleriyle barışa odaklanacak.

Yayınlanma: 25.08.2014 - 09:23
Abone Ol google-news

Bu yıl 4.’sü gerçekleştirilecek Uluslararası Çanakkale Bienali’ne katılacak sanatçı listesi belirlendi. “1914-2014: 1. Dünya Savaşı’nın 100. yılı” temasının kullanılacağı bienalde Almanya, İrlanda, Avusturya, Rusya, Romanya, Lübnan, İtalya, Ermenistan, Bosna Hersek, Filistin, Fransa, Slovenya, Sırbistan, Yunanistan ve Türkiye’den 37 sanatçı eserleriyle yer alacak.

Uluslararası Çanakkale Bienali bu yıl 27 Eylül - 2 Kasım tarihleri arasında düzenlenecek. Genel sanat yönetmenliğini Beral Madra’nın üstlendiği bienal 1. Dünya Savaşı’nın sonuçlarına görsel sanatlar üzerinden yaklaşacak. Bienalin kurucu direktörü Seyhan Boztepe, yönetici küratörü ise Deniz Erbaş.

Bu yılki bienale katılacak sanatçılar Gülçin Aksoy (İstanbul), Maja Bajevic (Paris-Saraybosna), Nigol Bezjian (Beyrut), Bashir Borlakov (İstanbul), Songül Boyraz (Viyana), Harold De Bree (Lahey), Klaus vom Bruch (Berlin-Münih), Ergin Çavuşoğlu (Londra-İstanbul), Ersan Deveci (İzmir), Nezaket Ekici (Berlin-İstanbul), Reha Erdem (İstanbul), Ayşe Erkmen (Berlin-İstanbul), Aladdin Garunov (Moskova), Douglas Gordon (Londra), Murat Gök (Diyarbakır), T. Melih Görgün (İstanbul), Güven İncirlioğlu (İzmir), IRWIN (Ljubljana), Khaled Jarrar (Ramallah), Grigor Khachatryan (Erivan), Anne Kodura (Berlin), Sıtkı Kösemen (İstanbul), Raziye Kubat (İstanbul), Radenko Milak (Belgrad), Jehane Noujaim (Boston), Pınar Öğrenci (İstanbul), Ahmet Öktem (İstanbul), Marilena Preda Sanc (Bükreş), Antonio Riello (Milan-Londra-Asiago), Anri Sala (Paris), Hans Schabus (Viyana), Tunca Subaşı (İstanbul), Erdal Sezer (Çanakkale), Panos Tsagaris (New York-Atina), Astrid Walsh (Dublin), Viron Vert (Berlin-İstanbul), Akram Zaatari (Beyrut) olarak belirlendi.

Bienalde ayrıca özel proje olarak A.S. Bruckstein Çoruh’un küratörlüğünde Eva Beierheimer ve Miriam Laussegger’ın “Shadow, Speak You Too” yerleştirmesi yer alacak.

Bu yılki bienalde başlık olarak “Filistin’den Somali’ye, Irak ve Suriye’den Orta Afrika’ya, yakın ve uzak coğrafyalarda süregiden savaş ve yıkım döngüsü bağlamında”, kentin antik çağ belleğiyle de ilintili, Platon’un “Şavaşın sonunu yalnız ölüler görür” sözü kullanılıyor.

4. Uluslararası Çanakkale Bienali, daha önceki yıllardaki gibi, eski Ermeni Kilisesi, Korfmann Kütüphanesi, Er Hamamı (Seramik Müzesi), Çimenlik Kalesi, Arkeoloji Müzesi, Yahudi (Palamut) Depoları gibi kentin tarihi ve anlamlı mekânlarının yanı sıra, Çarşı Caddesi, Kordon ve İskele bölgesi, Halk Bahçesi gibi kamusal alanlarda gerçekleştirilecek.

Çanakkale Belediyesi’nin ana destekçisi olduğu Uluslararası Çanakkale Bienali’ni Çanakkale Bienali İnisiyatifi (CABININ) adlı sivil toplum girişimi düzenliyor. Bienal, Uluslararası Bienal Vakfı’nın dünya bienalleri haritasında da yerini aldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler