Sınırsız gece mesaisinde önemli gelişme

Tasarıyla gece mesaisinde 7.5 saat sınırı kaldırılırken, sınırsız gece mesaisi için işçinin onay şartı konuyor. Ancak sağlık sektörü, özel güvenlik ve eğlence mekânlarını ilgilendiren onay şartının iş kaygısıyla işlemeyeceği belirtiliyor

Yayınlanma: 23.01.2015 - 10:59
Abone Ol google-news

TBMM’de görüşülen tasarıya eklenecek bir maddeyle, İş Kanunu’nun “Gece süresi ve gece çalışmaları”nı düzenleyen 69. maddesi değiştirilecek. Gece çalışmalarındaki 7.5 saat sınırı kaldırılacak. İş Kanunu’nun 69. maddesinin üçüncü fıkrası, “İşçilerin gece çalışmaları 7.5 saati geçemez” hükmünü öngörüyor. Önergeyle bu fıkraya şu cümle eklenecek:

“Ancak, sanayiden sayılmayan işlerde işçinin yazılı onayının alınması şartıyla 7.5 saatin üzerinde gece çalışması yaptırılabilir.”

Gece çalışmasında sınırın kaldırılması bu iki sektörle sınırlı kalmayacak. Bar, pavyon, gazino, oyun salonu gibi işyerlerinde çalışanlar da bu düzenlemeden etkilenecek. Hatta artık diplomalı hale gelen ve yaz boyu aylarca yaylalarda yaşamak zorunda olan çobanlar da bu kapsamda değerlendirilecek.

Mevcut uygulamada sağlık sektörüyle özel güvenlik elemanları geceleri 7.5 saati aşan sürelerde çalışıyorlar. Fazla çalışma ücretlerini alamadıklarında ise ‘haklı fesih’ sebebi sayarak istifa edebiliyorlar. Böylece hem kıdem tazminatlarını, hem de fazla mesailerini mahkeme yoluyla da olsa alabiliyorlar.

AB: FAZLA ÇALIŞMA VARSA DİĞER GÜNLER TELAFİ ET

Habertürk'ün haberine göre; AB’nin konuyla ilgili 93/104 sayılı direktifi ise, gece çalışma süresinin 8 saati aşamayacağını öngörüyor. Direktif, eğer haftanın belli günlerinde 8 saatten fazla çalışmak gerekirse, diğer günlerde daha kısa çalışmak suretiyle ortalama 8 saatin sağlanması gerektiğini belirtiyor.

Önergede, sanayi dışındaki işlerde işçinin geceleri 7.5 saatten fazla çalıştırılabilmesi için ‘yazılı onay’ şartı öngörülüyor. Fakat bu şartın uygulamada hiçbir anlamı olmayacak. İşini kaybetmek istemeyen işçiler mecburen yazılı onayı verecekler.

2 BİN LİRA ALAN İŞÇİNİN FAZLA MESAİSİ 16.5 LİRA

İş Kanunu 10 Haziran 2003’te Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kanun, bazı işlerin niteliğine ve gereğine göre, ya da ülkenin bazı bölgelerinin özellikleri bakımından gece çalışma saatlerinin farklı belirlenmesi, bazı gece çalışmalarına fazla ücret ödenmesi, gece işletilmelerinde ekonomik zorunluluk bulunmayan işyerlerinde işçilerin gece çalışmalarının yasaklanması gibi konularda yönetmelik çıkartılabileceğini öngörüyor. Ancak, aradan geçen 12 yıla rağmen böyle bir yönetmelik çıkartılmadı. Bu nedenle genel kurallar uygulanıyor. Bu da haftada 45 saati aşan her saat için normal çalışma ücretinin yüzde 50 artırımlı ödenmesi anlamına geliyor. Örneğin, aylık 2 bin lira maaş alan bir kişinin saat ücreti 11 lira olduğu için, bu kişinin fazladan çalıştığı her saat için 16.5 lira ücret ödenmesi gerekiyor.

HANGİ DÖNEM GECE ÇALIŞMASI?

İş Kanunu, akşam saat 20.00’den başlayarak ertesi gün 06.00’ya kadar geçen 10 saati ‘gece çalışması’ kabul ediyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler