Süper kahraman siparişleriniz alınır!

Ertan Ergil bir koleksiyoner. Uzun yıllardır "Action figure", "replica" ve "statue" koleksiyonu yapıyor. Şimdi ise koleksiyon figürlerini Türkiye'ye getiren bir ağın patronu. www.jedbang.com'da "Star Wars" "Lord Of The Rings", "Alien", "Predator", "World Of Worldcraft" ve "Marvel" gibi dünyada milyonlarca hayranı bulunan yapımların replika ve figürlerini tutkunlarına ulaştırıyor.

Yayınlanma: 22.08.2011 - 07:45
Abone Ol google-news

Ertan Ergil, Dates AŞ, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ama onu oyuncak tutkunu koleksiyonerler “www.jedbang.com”dan tanıyor. Zaten o da bir koleksiyoner. 1999 yılından bu yana “action figure”, “replica” ve “statue” koleksiyonu yapıyor. Arkadaşlarının yoğun isteği üzerine de koleksiyon oyuncaklarını Türkiye’de getiren bir ağın patronu şimdi. Jedbang.com dünyanın en büyük popüler kültür ürünleri üreticisi “Sideshow Collectibles” firmasının tek yetkili distribütörü. “Star Wars”, “Lord Of The Rings”, “Alien”, “Predator” ve “Marvel” gibi dünyada milyonlarca hayranı bulunan film ve film şirketlerin en büyük figür lisansörlerinden. Ergil’in sattığı ürünler 25 liradan 14 bin liraya kadar uzanan bir yelpazede. Sinema ve çizgi film dünyasına dair nasıl bir figür istiyorsanız onda bulmanız mümkün. Tabii istekleriniz bütçenizle sınırlı. Jedbang.com’un müşteri profili ise 7’den 70’e herkes.

- Ertan Ergil “normalde” kimdir?

5 Eylül 1978 doğumluyum. Her ne kadar zamanımın çoğunu “Jedbang.com” harcasa da asıl işim farklı. Dates AŞ, Yönetim Kurulu Başkan Yardımıcısıyım. Bu firma elmas uçlu daire testere imalatı yapıyor 1980’den bu yana.

- Jedbang.com’a gelecek olursak. Nasıl başladı hikâye?

1999 yılından beri “action figure”, “replica” ve “statue” koleksiyonu yapıyorum. Bu ürünleri kim görse yurtdışından getirmemi istiyordu. Daha sonra onların arkadaşları ve diğer eş dost derken başa çıkamaz olduk. Daha sonra eşimle karar verip “Hadi başlayalım” dedik. Hali hazırda çalıştığımız için firmamızı internet üzerinden satış ile yürütmeye koyulduk. 10 bin Avro ile bu işe başladık. İlk açıldığımızda acaba şu üründen bir adet fazla alsak mı, elimizde kalır mı acaba diye düşünüyorduk. Çünkü figür koleksiyonerliği yapan kişi sayısı çok azdı. Kazandığımız tüm parayı açıldığımızdan beri yine şirkete yatırım için kullandık ve bugüne geldik. Şu an koleksiyoner sayısı binlerce kişiye ulaştı, hatta ülkemizde ki bazı koleksiyonerler yurtdışındaki koleksiyonerlerden çok daha başarılı parçalara sahipler.

- Jedbang’in alamet-i farikası nedir?

Jedbang.com dünyanın en büyük popüler kültür ürünleri üreticisi “Sideshow Collectibles” firmasının tek yetkili distribütörü. Bu firma “Star Wars”, “Lord Of The Rings”, “Alien”, “Predator” ve “Marvel” gibi dünyada milyonlarca hayranı bulunan film ve film şirketlerinin en büyük figür lisansörlerinden biri. Bu konuda en yaygın ve geniş üretim çeşidine sahipler. Bu firmanın en büyük özelliği fiyatları biraz daha cazip olan mini büst ve heykel ürünleri. Özellikle “Star Wars” konusunda piyasadaki en güzel ürünleri üretiyorlar.

- Ya “Kidrobot” firması?

Geçen yılbaşında distribütörü olduğumuz Kidrobot daha farklı ürünlere sahip. Dünyanın en popüler Designer Toy-Tasarım Oyuncağı firması. Ürünleri diğer firmalara nazaran çok daha hesaplı, fakat farklı bir satış stratejisi ile ürünlerini satıyorlar. Örneğin yeni çıkarttıkları bir seride toplam 17 farklı model olduğunu düşünelim. Aldığınız ürünün içinden ne çıktığını asla bilemiyorsunuz ve bu modellerin belli bir yüzde ile çıkma ihtimali oluyor. Yani 25 TL’ye aldığınız bir “Dunny” herkese çıkan bir model de olabilir, çok zor çıkan bir model de. Belki de değeri birkaç bin doları bulabilir. Bu markalar dışında “Hot Toys”, “Neca”, “Mc Farlane”, “Medicom”, “Coarsa Toys”, “Sota”, “Electric Tiki” ve “Dc Unlimited” gibi markaların ürünlerini de sağlıyoruz. Ürünlerimizin hepsi asla açılmamış şekilde müşterilerimize kargolanıyor. Bunun nedeni; koleksiyonerler ürünlere ilk defa kendileri dokunmak istiyorlar. Veya açık üründe sorun olduğu düşüncesi ile kapalı kutu ürün almayı tercih ediyorlar. Hatta bazen Ankara’daki depolarımıza müşterilerimiz gelip ürünleri görmek istiyorlar, kendilerini açık ürün satmamak için reddetmek zorunda kalıyoruz. Kendim de bir koleksiyoner olduğum için diğer koleksiyonerlerin neler beklediğini çok iyi biliyorum ve ona göre hareket ediyorum.

- En çok hangi ürünler, modeller tercih ediliyor?

Açıldığı günden beri Jedbang.com bünyesinde yaklaşık iki bin farklı model satışı gerçekleştirdik. Bu ürünlerden kimisi 25 TL, kimisi 14 bin TL. “Star Wars” ürünleri başı çekiyor. Özellikle Sideshow Firmasının ürettiği “Premium Format” diye adlandırılan heykellerin satışı gayet tatmin edici seviyede. Hemen arkasında çeşit bolluğu nedeni ile Marvel ürünleri geliyor. Ama modeller olarak herhalde en çok satılan ürünler 12 Inch diye tabir edilen pvc figürler. Adet olarak ise “Dc Direct” firmasının “World Of Warcraft” figürleri ve “Kidrobot” firmasının Dunny figürlerin satışları birkaç binlere ulaştı.

- Müşteri profiliniz nasıl?

Tam anlamıyla 7’den 70’e herkes! Ne bir meslek grubu, ne bir şehir, ne de bir yaş istatiğinde hiçbir kısım bir üstünlük taşımıyor. Ankara, İstanbul, Çankırı, İzmir, Antalya, Bursa gibi illerde binlerce müşterimiz var. Kimisi ev hanımı, kimisi doktor, kimisi şarkıcı, kimisi oyuncu, kimisi menajer...

- Bu pazarda ne kadar para dönüyor?

Aylık adet olarak bir şey söylemek imkânsız. Kimi ay örneğin sadece 250 ürün satıyoruz ama 75 bin lira ciro yapıyoruz, kimi ay da bin adet ürün satılıyor 65 bin lira geliyor. Bunun nedeni tamamen ürün fiyatları arasındaki değişkenlik.

- Yeni projeler neler peki?

Jedbang.com’un üç yıl önce JBC Yayıncılık adı ile çizgi roman yayıncılığına da başladı. İlk romanımız “30 Gün Gece”den sonra; iki yıl önce “Star Wars” çizgi romanları basmaya başladık. 2010 Eylül ayında hem Star Wars’a olan bağlılığımızdan hem de gençlerin çizgi romana ilgisini artırmak için “Star Wars” filmlerinde Darth Vader karakterini canlandıran İngiliz Aktör Dave Prowse’u çıkartacağımız özel “Star Wars” çizgi romanı imza günleri için Türkiye’ye getirdik.

2012 başı için yine güzel planlarımız var, görüşmelerimiz bitmek üzere. Heyecan içinde bekliyoruz.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler