Suriye karıştı, ABD uyardı!

Suriye'deki isyanın merkezi olan Dera'da polisin açtığı ateşte en az 20 kişi öldü. İsyan ateşi başkent Şam ile 29 yıl önce 10 bin kişinin katledildiği Hama'ya da sıçradı. ABD, Şam yönetimine göstericilere karşı şiddet kullanmayı durdurması çağrısında bulundu. AFP ise Suriye'nin güneyindeki Sanameyn kentinde en az 10 kişinin öldüğünü bildirdi.

Yayınlanma: 25.03.2011 - 09:44
Abone Ol google-news

Reuters, Dera'daki hükümet karşıtı gösterilere destek için Şam'da toplanan yaklaşık 200 göstericiye müdahale eden polisin bazı göstericileri gözaltına aldığını bildirdi. El Cezire televizyonu, Hama'da binlerce kişinin Şam yönetimi karşıtı gösteri düzenlediğini duyururken, göstericilerin Esad ailesinin bir an önce yönetimi bırakması yönünde sloganlar attıklarını aktardı.

Ülkenin bazı bölgelerinde düzenlenen gösterilerde de binlerce kişi hükümetteki yolsuzluk olaylarını protesto etti. Facebook üzerinden örgütlenen "Suriye Devrimi 2011" grubu, bugün ülkenin birçok bölgesindeki camilerde gösteri çağrısı yapmıştı. Hükümet yanlıları da son olaylara karşı gösteriler düzenlemeye hazırlanıyor.

Dera'da gösteriler sürüyor

Dera'da önceki gün ölenlerin cenazesi için toplanan binlerce kişi, alınan polis önlemlerine rağmen yürüyüş düzenliyor. Çok sayıda askerin konuşlandırıldığı şehre gazetecilerin girişi yasaklandı. Dera'da bir haftadır süren gösterilerde onlarca kişi hayatını kaybetmişti.

Devlet Başkanı Beşar Esad'ın basın danışmanı, dün hükümetin 48 yıllık olağanüstü kaldırmak üzere çalışmalara başlayacağını ve demokratikleşme yönünde reforma gidileceğini açıklamıştı. Bu haberin ardından ülkede yüzlerce kişi kutlama amacıyla sokaklara dökülmüştü.

 

Türkiye'den Suriye açıklaması

Dışişleri Bakanlığı, Suriye'deki olaylarla ilgili açıklama yayımladı. Açıklamada, "Dost ve kardeş Suriye’de cereyan eden olayları yakından takip ediyoruz. Bu olaylarda meydana gelen can kayıplarını ve yaralanmaları üzüntüyle karşılıyoruz" denildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Beşar Esad’ın talimatı doğrultusunda, olaylarda meydana gelen can kayıplarının faillerini saptamak için soruşturma başlatılmasını ve gözaltına alınan kişilerin salıverilmesi kararını doğru yönde atılmış adımlar olarak değerlendiriyoruz. Suriyeli yetkililerin halkın meşru taleplerinin ve beklentilerinin karşılanmasını teminen siyasi, sosyal ve ekonomik alanlarda reform çalışmalarının başlatılması konusundaki açıklamalarını memnuniyetle karşılıyoruz. Gerekli çalışmaların süratle tamamlanarak alınacak kararların zaman kaybedilmeden uygulamaya konulması son derece önemlidir".

 

Dera kenti meydanından silah seslerinin geldiği bildiriliyor

Uluslararası İngiliz haber ajansı Reuters, Suriye'de gösterilerin düzenlendiği Dera kenti meydanından ağır silah seslerinin duyulduğunu bildirdi. Ajans, görgü tanıklarına dayanarak, binlerce protestocunun toplandığı Dera kent meydanından ağır silah seslerinin duyulduğunu ve kaçışan insanların görüldüğünü haber verdi.

 

Hafız Esad'ın heykelini ateşe verdiler

Suriye'nin güneyinde gösterilerin düzenlendiği Dera kentinin merkezinden, ağır silah sesleri duyulduğu haberleriyle birlikte protestocuların eski Devlet Başkanı Hafız Esad'ın heykelini ateşe verdiği duyuruldu. Uluslararası İngiliz haber ajansı Reuters, görgü tanıklarına dayanarak binlerce kişinin toplandığı Dera kentindeki meydanda Esad'ın heykelinin ateşe verildiği kaydetti. Ajans, meydandan ağır silah seslerinin duyulduğunu ve kaçışan insanların görüldüğünü de bildirmişti.

 

İki protestocuyu linç edilmekten polis kurtardı

Suriye'nin başkenti Şam'da bulunan Emeviye Camisi'nde yönetimi destekleyen grup ile protestocular karşılaştı. Yönetimi destekleyen grubun içine düşen iki protestocuyu linç edilmekten polis kurtardı. Başkent Şam'da yönetim yanlısı ve karşıtı gruplar bugün gösteri yapma çağrısında bulunmuşlardı. Cuma namazı öncesinde Emeviye Camisi önünde toplanmaya başlayan yönetim yanlısı grup Suriye bayrakları taşıyarak sloganlar attı. Bu sırada camide namaz kılanların arasına karışan 50 kadar protestocudan ikisi hutbe sırasında yönetim aleyhtarı slogan attı. İmam müdahale ederek protestocuları susturdu ve hutbeyi yarıda bırakarak cuma namazını kıldırmadı.

Bu sırada, cami dışında bulunan grup, camiye girmeye çalışınca caminin kapıları kapatıldı, ancak dışardaki grup kapıları tekrar açarak, cami avlusuna girdi ve protestocularla karşı karşıya geldi. Yönetim yanlısı grup arbede çıkmadan cami avlusundan çıkarıldı, protestoculardan üçü gözaltına alındı. Emeviye Camisi önünde bir süre daha "Allah, Suriye, Beşşar Esad, hepsi bu" şeklinde sloganlar atan grup Hamidiye Çarsı'na doğru yönlendirildi, ancak bu grubun hemen ardından camiden çıkan protestocu grup da çarşıya doğru yürümeye başladı. Yönetimi destekleyen grubun içine düşen iki protestocuyu polis linç edilmekten kurtardı.

Hamidiye Çarşısı'ndan İçişleri Bakanlığı'nın bulunduğu Merce meydanına kadar arka arkaya yürüyen iki grup arasında Merce meydanında kısa süreli arbede çıktı. Bir protestocunun tartaklandığı gözlendi. Yönetim yanlısı grup Merce Meydanı'ndan Emeviye Meydanı'na doğru yönlendirildi. Bu meydanda akşam saatlerinde büyük çapta yönetime destek gösterisi yapılması bekleniyor.

 

El Cezire: 20 ölü

Suriye'nin Dera kentinin Samaniye kasabasında güvenlik güçlerinin protestoculara ateş açması sonucu 20 kişinin öldüğü kaydedildi. El Cezire televizyonunun verdiği habere göre, bir görgü tanığı güvenlik güçlerinin protestoculara rastgele ateş ettiğini belirtti. Öte yandan Hama kentinde de hükümet karşıtı gösteri düzenlendiği bildirildi.

 

Türkiye'nin Şam Büyükelçiliği'nden yurttaşlara uyarı

Türkiye'nin Şam Büyükelçiliği, Suriye'de bulunan Türk vatandaşlarını, bu ülkede meydana gelen olaylarla ilgili olarak uyardı. Büyükelçiliğin internet sitesinde yayımlanan "Vatandaşlarımız için acil duyuru" başlıklı metinde, Suriye'de çeşitli toplumsal olaylar yaşandığı ve en şiddetli olayların Der'a kentinde meydana geldiği hatırlatıldı.

Uyarıda Suriye'de yaşayan Türklerden, herhangi bir toplumsal olayın meydana geldiği mekanlarda bulunmamaları, bulundukları yerlerde olayların başlaması halindeyse en kısa sürede oradan ayrılmaları gerektiği belirtildi. Duyuruda, Büyükelçiliğe 24 saat boyunca ulaşılabilecek iletişim bilgileri verildi. Suriye'de bir süredir devam eden olaylar nedeniyle Türkiye'nin Şam Büyükelçiliği ayrıca, Şam'da bulunan Türk öğrenci ve işadamları ile toplantı yaparak çeşitli uyarılarda bulundu.

 

"Durum sakin"

Suriye Enformasyon Bakanı Muhsin Bilal, tüm bölgelerde durumun tamamen sakin olduğunu söyledi.

Bilal, Suriye'deki durumun sakin olduğuna ilişkin açıklamasını El Arabiya televizyonunda yaptı.

Suriye'nin güneyindeki Deraa kentinde, Devlet Başkanı Beşşar Esad ve ailesinin iktidarına karşı çıkan göstericilere müdahale eden polisin bugün 20 kişiyi öldürdüğü bildirilmişti.

Bu arada Reuters haber ajansı, görgü tanıklarına dayanarak verdiği haberde, güvenlik güçlerinin başkent Şam'ın Muadamiye semtinde 3 göstericiyi öldürdüğünü belirtti.

 

ABD uyardı!

Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney, Suriye hükümetinin göstericileri sindirme ve baskı altında tutma girişimlerini şiddetle kınadıklarını belirtti.

Carney, Suriye'nin insan hakları eylemcilerini tutuklamaya son vermesini de istedi.

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler