'Tacize ve tecavüze sessiz kalmayacağız'

Alevi Kadınlar Birliği'nin girişimi ile Ankara'da bir araya gelen yaklaşık 15 kadın kuruluşu son günlerde çocuklara ve kadınlara yönelik yapılan taciz, tecavüz ve şiddet olaylarını kınayarak, "Çocukların ve kadınların; şiddetsiz, tacize ve tecavüze uğramadan ülkemizin sokaklarında rahatça dolaşmasını sağlayana kadar bu sürecin takipçisi ve müdahili olacağız" dediler.

Yayınlanma: 06.05.2010 - 08:13
Abone Ol google-news

Alevi Kadınlar Birliği'nin girişimi ile Ankara'da bir araya gelen yaklaşık 15 kadın kuruluşu bir Basın Toplantısı düzenledi. Basın Toplantısı'na, Alevi Kadınlar Birliği (Birsen Temir), ANGİAD (Betül Akman), Başkent Kadın Platformu Derneği, Cumhuriyet Kadınları Derneği (Meral Öztarhan), Eğitim Sen, Gazi Üniversitesi Öğretim Üyeleri Derneği (Doç. Dr. Gülen Elmas Aslan), Kadın ve Gençlik Platformu Derneği (Prof. Dr. Rüveyde Akbay), Müzik Eğitimcileri Vakfı, Pir Sultan Abdal 2 Temmuz Kültür ve Eğitim Vakfı (Emel Sungur), Anadolu Ulusal Uyanış ve Dayanışma Platformu (Selda Yılmaz), Tüm Kadın Lobisi (Mualla Hıdıroğlu), Tüm Öğretim Üyeleri Derneği, Türkiye Güçsüzler ve Kimsesizler Yardım Vakfı temsilcileri katıldı.
Basın Toplantısı'nın açılış konuşmasını yapan Alevi Kadınlar Birliği Başkanı Birsen Temir, çocuklara ev kadınlara yönelik taciz ve şiddet olaylarının sorumlusunun mevcut sistem olduğunu belirterek, "Sistemin yarattığı, eğitimsizlik, yoksulluk, adaletsizlik ve vicdansızlık bütün toplumsal değerlerimizi ortadan kaldırıyor" dedi.

Toplantıyı düzenleyen kuruluşlar adına ise ortak açıklamayı yapan Prof. Dr. Rüveyde Akbay, "Toplumumuzda son yıllarda büyük artış gösteren şiddet, taciz ve tecavüz eğilimi bizleri dehşete düşürmektedir. Eğitim sistemimizde yaşanan ciddi erozyon, televizyonlardaki programlar başta olmak üzere medyanın yanlış bilgilendirmeleri ve yönlendirmeleri temel değerlerimizi bile yıpratmış durumdadır. Ülkemizde sorunların üzerine gitme konusundaki isteksizlik eğitimde ve toplumsal ilişkilerdeki dehşet verici tabloyu daha da içinden çıkılmaz bir hale getirmiştir. Ülkemizde eğitim çökmüş, Türkiye yönetilemez hale gelmektedir" diye konuştu.

"Türkiye'de yaşanan olaylar dikkate alındığında Siirt yalnızca bunlardan bir tanesidir" ifadesinde bulunan Akbay, "En son taciz, tecavüz ve şiddet olaylarının yaşandığı Siirt, Pervari, Mardin, Konya, Tekirdağ, Kayseri, Manisa ve diğer illerimizde ve en sonda İzmir'de olduğu gibi Türkiye'nin her köşesi dehşet dolu olaylarla yüz yüze gelmektedir. Çocuklarımızın cinsel istismara uğradığı, şiddet gördüğü ve hatta kadınlarımızın güzel koktukları için öldürüldüğü, sayısız olayın çığ gibi artması Türkiye'deki içler acısı tabloyu gözler önüne sermektedir" şeklinde konuştu.

'Kurumlar harekete geçmeli'

İlgili Kurumların derhal harekete geçmesi gerektiğini söyleyen Akbay şöyle devam etti:
"Biz kadınlar ve kadın kuruluşları olarak, çocuklarımızın, kadınlarımızın cinsel istismara ve şiddete uğramasına son verilmesinin ilk adımı olarak kamuoyuna bu açıklamayı yapmak gereğini duyduk. İlgili kurumlar derhal harekete geçmeli, eğitim sistemi baştan aşağı, laik, bilimsel ve demokratik bir şekilde yeniden yapılandırılmalı, bu çerçevede gerekli yasal düzenlemelere derhal başlanmalı, diğer yandan da taciz ve tecavüzün cezası arttırılmalıdır. Biz, çocukların ve kadınların; şiddetsiz, tacize ve tecavüze uğramadan ülkemizin sokaklarında rahatça dolaşmasını sağlayana kadar bu sürecin takipçisi ve müdahili olacağız." Ortak açıklamayı ayrıca sanatçılar Gülseren Kılıç, Müjde Ar, Nur Sürer, Pınar Sağ ve Sabahat Akkiraz, sendikacılar Vijdan Baykara ve Yaşar Seyman da desteklediler.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler