Tahir Elçi, İzmir Barosu önünde anıldı

28 Kasım 2015’te Suriçi’nde Dört Ayaklı Minare önünde basın açıklaması yaparken çıkan çatışmada hayatını kaybeden Diyarbakır Barosu Başkanı Av. Tahir Elçi, 4'üncü ölüm yıldönümünde İzmir Barosu önünde anıldı.

Yayınlanma: 28.11.2019 - 13:55
Tahir Elçi, İzmir Barosu önünde anıldı
Abone Ol google-news

Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, 28 Kasım 2015’te Suriçi’nde Dört Ayaklı Minare önünde basın açıklaması yaparken çıkan çatışmada hayatını kaybetti. Elçi’nin ölümünün üzerinden 4 yıl geçerken failleri ise hâlâ bulunamadı. Elçi, ölümünün 4’üncü yılında İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri, İzmir Barosu, ÖHD İzmir Şubesi ve ÇHD İzmir Şubesi'nin katılımıyla baro binası önünde anıldı. 

Anmada basın açıklaması yapan İzmir Barosu Başkan Yardımcısı Av. Özgür Yılmazer, "Bugün burada, Diyarbakır Barosu eski başkanı, insan hakları savunucusu, demokrasi mücadelesinin yılmaz neferi, meslektaşımız, yol arkadaşımız Av. Tahir Elçi'yi dördüncü ölüm yıl dönümünde anmak için bir araya geldik. Av. Tahir Elçi, 49 yıllık kısa yaşamında yargısız infazlar, işkenceler, köy yakma davaları, faili meçhuller başta olmak üzere yüzlerce dosyada mağdurların avukatlığını yaptı. 28 Kasım 2015 tarihinde Dört Ayaklı Minare'nin altında yaşamını yitirdiğinde geride, sesine ses, umutsuzluğuna umut olduğu binlerce insan, birlikte omuz omuza mücadele yürüttüğü yüzlerce meslektaş, bir eş, iki güzel çocuk ve onurlu bir yaşam bıraktı." dedi.  

Yılmazer, açıklamasını şöyle sürdürdü:

Ulusal bir televizyon kanalında yaptığı bir açıklamanın ardından önce malum çevrelerce hedef gösterildi, ardından Diyarbakır Barosu'ndaki makamında gözaltına alındı, ilk açıklamasının bir ay sonrasında ise Diyarbakır'da katledildi.

Av. Tahir Elçi'nin katilleri aradan geçen dört yıl içinde yargı önüne çıkarılmadı. Olay yeri incelemesi uygun şekilde yapılmadı. Adli Tıp Kurumu'nda devam eden işlemlerde delil karartıldığına dair ciddi şüpheler oluştu. Soruşturmada 2 başsavcı, 4 savcı değişti. Video kayıtlarında ateş ettiği görülen 4 polis ise şüpheli olarak dinlenilmedi. Avukatların talepleri dikkate alınmadı. Kısacası Devlet, bu cinayeti örtmek için elinden gelen her şeyi yaptı.

Av. Tahir Elçi, barışa ve kardeşliğe adanmış bir hayata yakışır şekilde son nefesini vermeden önce Diyarbakır Dört Ayaklı Minare'nin altında "Savaşlar, çatışmalar, operasyonlar bu alandan uzak dursun" demişti.

Bizler, Tahir Elçi'nin dostları ve meslektaşları olarak arkadaşımızın bu son sözlerini bir vasiyet olarak kabul ediyoruz. Onun insan haklarına saygılı, demokratik bir ülkede yaşama arzusunu gerçekleştirene kadar mücadeleyi sürdüreceğiz. 

Av. Tahir Elçi cinayeti dosyasını, hayatı boyunca çözülmesi için çabaladığı faili meçhuller arasına yazdırmayacağız.

Av. Tahir Elçi'yi ölümünün dördüncü yılında saygı ve rahmetle anıyoruz.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon