Tek celsede ‘tercih’

“Kimse istemediği okula gitmeyecek” sözü verilen yeni sistemde tercihler dün bitti. Eğitim-İş Sendikası, dayatmalara karşı toplu hukuk mücadelesi hazırlığında.

Tek celsede ‘tercih’
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 13.07.2018 - 22:21

Öğrenciler zor sınavdan sonra sıkıntılı bir tercih süreci geçirdi.

Yeni Liselere Geçiş Sistemi’nin tercih faslı da dün bitti. Sınavın zorluğu, öğrencilere dayatılan okullar, tercih takviminin ilk günlerinde sistemin çökmesi gibi tartışmalar sürerken çok sayıda öğrenci mağdur oldu. Çocuğunu istemediği okullara göndermek zorunda kalacak birçok veli kara kara düşünüyor. Daha önce dayatmaya yol açacağı nedeniyle tercih kılavuzunu yargıya taşıyan Eğitim-İş sendikası ise yaratılan mağduriyetlere ilişkin hukuk mücadelesi vermeye çağırıyor.

Mağduriyet çok

Sendikanın genel başkanı Orhan Yıldırım, tercih sürecinde yaşanan mağduriyetlere ilişkin şunları söyledi: “Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın tek bir talimatıyla, apar topar ve altyapısı oluşturulmadan kaldırılan TEOG’un yerine getirilen sistem, bizi yanıltmayarak “Beterin beteri” var dedirtmiştir. Eğitim alanının hiçbir paydaşından görüş, öneri alınmadan yapılan bu sitem değişikliği, LGS ile ve hemen sonrasında başlayan tercih kaosuyla kendisini daha çok belli etmiştir.

Kaos yaşandı

Hatırlanacak olursa, kendi sevdiği sıfatıyla söyleyecek olursak ‘Son Başbakan’ Binali Yıldırım, son yalanını söylemiş ve ‘Hiçbir evladımız istemediği bir okula gitmek zorunda kalmayacak’ demişti. Eski Milli Eğitim Bakanı da ‘kimseyi mağdur etmeyeceklerini’ defaten söylemişti. Oysa ortaya koyulan yeni sistem ve tercih kılavuzu, olacakların habercisiydi. Tercihin daha ilk günlerinde sistem çöktü; veliler, öğretmenler sisteme giremedi. Okulların yüzdelik dilimleriyle ilgili bir kaos yaşandı... Sonuç olarak söylenenin aksine, birçok yavrumuz istemediği okulları tercih etmek zorunda kaldı. Parası olmayan velilere imam hatip liseleri, parası olanlara ise özel okullar dayatılmış oldu."

‘Dava açmaya üşenmeyin’

“Biz tam da bu tabloyu öngördüğümüz için söz konusu tercih kılavuzunu yargıya taşımıştık” diyen Yıldırım, “şimdi de her türlü mücadeleyi örmeyi düşünüyoruz” diye konuştu. Yaratılan mağduriyet tablosuna ilişkin verilecek mücadelenin bundan sonraki aşamasının, velilerin mağduriyetlerini bireysel olarak yargıya taşımalarından geçeceğini vurgulayan Yıldırım, hukuk mücadelesinde velilere yol göstermek için yaptıkları çalışmaları da anlattı: “Ama biz burada da mağdurları yalnız bırakmayacağız. Kendilerine yaşatılanları yargıya taşımak isteyen tüm veliler için taslak bir yargıya başvuru kılavuzu ve dilekçesi hazırlıyoruz. Konunun uzmanı arkadaşlarla yaptığımız bu çalışmayı da 2 gün içinde duyuracağız. Bu süreç zarfında, yeni sistemin yarattığı mağduriyetlerin somut olarak duyurulması konusunda da üstümüze düşeni yapacağız. Eğitim paydaşlarını, sendikaları, uzmanları görmezden gelerek, tepeden gelen talimatla sistem değiştirenler, yarattıkları mağduriyetlerin yanına kalmayacağını görmeli. Eğitim-İş olarak tercih sürecinde mağdur olan tüm yavrularımızın velilerine sesleniyoruz: Evladınızı mağdur ettiler, bir dava açmaya üşenmeyin!”

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler