TEKEL'e belediye desteği
Çankaya Belediye Meclisi, TEKEL işçilerinin eylem yaptığı bölgede ortaya çıkan ısınma, barınma, beslenme, tuvalet gibi ihtiyaçların karşılanmasına yönelik çalışma yapılmasına karar verdi.
Belediye Meclisi, ''Belediye sınırları içinde hak arama mücadelesi yürüten TEKEL işçileri ve yakınlarının temel insani gereksinimlerinin karşılanması konusunda belediyece izlenecek politikaların ve uygulamaların belirlenmesi'' gündemiyle olağanüstü toplandı.
Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık konuşmasında, TEKEL işçilerinin çok zor koşullarda iki ayı aşkın süredir belediye sınırları içerisinde hak arama mücadelesi verdiklerini söyledi.
İşçilerin, destekçi ve ziyaretçilerinin sorumluluk alanlarında günlerdir sokakta olduğunu ifade eden Tanık, bu durumdaki insanlara yardım etmenin aynı zamanda kültürel bir gereklilik olduğunu, işçileri, evlerine konuk gelmiş misafirler gibi değerlendirdiklerini belirtti.
Özellikle kadın işçilerin çevredeki mekanların tuvaletlerini kullanamadıkları için kendisinden bu yönde talepte bulunduklarını, işçilerin banyo yapma konusunda da sıkıntı içerisinde oldukları anlatan Tanık, bu tür insani taleplerin karşılanmasının ''siyasi'' olarak değerlendirilemeyeceğini kaydetti.
Tanık, mevzuatın ''siyasi ayrımcılık'' ve ''partizanlığı'' yasakladığını belirterek, bölgede oluşan ihtiyaçları karşılamanın bu kapsamda değerlendirilemeyeceğini söyledi.
Bülent Tanık, işçilerin bulunduğu bölgede oluşan olağanüstü durum ve ihtiyaçların karşılanması için belediye meclisinin oy birliği ile karar almasının önemli bir mesaj olacağını belirtti.
Konuya ilişkin görüşlerini dile getiren CHP'li meclis üyeleri, eksi 15 dereceyi bulan soğukta binlerce insanın sıkıntı içerisinde olduğunu, belediyenin bu durumdaki herkese yardım etme sorumluluğu bulunduğunu ifade etti.
CHP'li üyeler, yapılmak istenenin siyasi nitelik taşımadığını, sosyal yardım olduğunu, işçiler arasında her görüşe mensup kişiler bulunduğunu dile getirdi.
MHP'li üyeler de bölgede belediyeyi ilgilendiren sorunlar bulunduğunu söyledi. İşçilerin yanı sıra günün her saatinde çok sayıda Ankaralının bölgeyi ziyaret ettiğine dikkati çeken MHP'li üyeler, bu nedenle temizlik, tuvalet gibi ihtiyaçların karşılanmasına ihtiyaç olduğunu kaydetti.
Karşı görüş
AKP'li üyeler ise bu yönde verilecek bir kararın Belediye Meclisi'nin görev alanını aşacağını ifade ederek, bu karar nedeniyle ''belediye meclis üyeliklerinin düşebileceğini'' savundu.
Eylemin ''siyasi bir proje'' haline geldiği görüşünü dile getiren AKP'li üyeler, belediye kaynaklarıyla böylesi bir projeye destek olunmaması gerektiğini, bu öneri öncesinde de belediyenin işçilere yönelik çeşitli yardımlarda bulunduğunu ifade etti.
Belediye bütçesinin açık verdiği bir ortamda bu tür bir yardımın doğru olmayacağını belirten AKP'li üyeler, bu kaynağın yol, kaldırım yapımına kullanılması gerektiğini söyledi.
Bülent Tanık, eleştiriler üzerine, bugüne kadar işçilere yardım için belediyenin kasasından para çıkmadığını, sadece işçilerin tedarik ettiği malzemelerin pişirilmesi, dağıtımı konularında yardımcı olunduğunu bildirdi. Tanık, verilmesi planlanan hizmetlerin de ciddi bir mali külfet getirmeyeceğini ifade etti.
Daha sonra yapılan oylamada, Çankaya Belediyesi sınırlarındaki yaya bölgelerinde ortaya çıkan olağanüstü durumun beraberinde getirdiği kentsel ihtiyacın yanı sıra insanların hijyen, ısınma, barınma, beslenme, su, tuvalet gibi ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik çalışma yapılmasına, bunun için başkanlık ve belediye encümeninin yetkilendirilmesine karar verdi.
CHP ve MHP'li üyelerin ''kabul'', AKP'li üyelerin ''ret'' oyu kullandığı oylama sonucunda öneri oy çokluğuyla kabul edildi.
Tez-Koop-İş'ten TEKEL'e destek
Tez-Koop-İş Başkanlar Kurulu, TEKEL işçilerine destek olmak amacıyla, 28 Şubat'ta yapılacak olası bir müdahaleye karşı Ankara'da bulunan tüm yönetici, temsilci ve üyeleriyle Türk-İş önünde olma kararı aldı.
Tez-Koop-İş Sendikası tarafından yapılan yazılı açıklamada, sendikanın Bursa'da yapılan Başkanlar Kurulu toplantısında alınan kararlar kamuoyuna duyuruldu. Başkanlar Kurulu'nun, TEKEL "direnişine yönelik tehditvari" açıklamaları kınadığı ve protesto ettiği belirtilen açıklamada, şöyle denildi:
"Başkanlar Kurulumuz; 12 Şubat'ta dört konfederasyon tarafından alınmış olan ve kamuoyuna aktarılan tüm kararları doğru bulmakta ve desteklemektedir. Bu çerçevede TEKEL direnişine destek olmak amacıyla, 20 Şubat'ta tüm sendika yöneticilerinin Ankara'da olması ve TEKEL işçileri ile sabahlaması kararını çok yerinde ve zamanında alınmış bir karar olarak değerlendirmektedir. Başkanlar Kurulumuz; Türkiye'de işçi direnişinin sembolü haline gelen ve ülke sınırlarını aşan TEKEL direnişini her koşulda destekleme kararı almıştır. Bu çerçevede Tekel işçilerinin özlük hakları ile başka kamu kurum ve kuruluşlarına aktarılması dışında bir çözümün sadece direnişi kırmaya yönelik hamleler olarak görmektedir. Başkanlar Kurulumuz; istisnai çalışma şekli olan 4/B ve 4/C uygulamalarının sendikalaşma hakkını ortadan kaldıran, anayasa ve yasalarca işçilere verilen tüm haklarını yok eden düzenlemeler olarak görmekte, bu çağdışı düzenlemenin tamamen kaldırılması için mücadele etme kararı almıştır. TEKEL işçilerine tanınmış olan 28 Şubat tarihinde, işçilere yönelik olası bir müdahaleye karşılık, Ankara'da bulunan tüm yönetici, temsilci ve üyelerimiz TEKEL işçilerinin yanında olacaktır."
Anamur'dan gelen bir grup işçilere muz dağıttı
Türk-İş Genel Merkezi çevresinde 64. güne giren eylemlerinde TEKEL işçilerine ziyaretler bugün de sürdü.
İşçileri, CHP Manisa ve Akhisar il ve ilçe yönetimi ile Kocaeli İl Genel Meclisi üyeleri ile Anamur İlçe Yönetim Kurulu üyeleri ziyaret etti.
Burada işçileri seslenen CHP Mersin Milletvekili İsa Gök, eylemi sonuna kadar desteklerini belirterek, ''Bu mücadele TEKEL işçilerinin haklılık mücadelesini aştı. Türkiye'deki işçi sınıfının haklılık mücadelesi haline dönüştü. Sonuna kadar beraberiz'' diye konuştu.
Daha sonra CHP Anamur İlçe Örgütü, Anamur'dan getirdikleri 78 kasa muzu işçilere dağıttı.
Bu arada, konfederasyonların aldığı karar doğrultusunda, TÜRK-İŞ Genel Merkezi ve bazı çadırlara siyah zemin üzerine beyaz harflerle çeşitli sloganların yer aldığı pankartlar asıldı.
"TEKEL işçilerinin belediyelere yerleştirilmesini çözüm olarak görmüyorum"
Sağlık-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Başoğlu, TEKEL işçilerinin belediyelere yerleştirilmesi teklifini, içinde bulunulan ortamda bir çözüm olarak görmediğini belirtti.
Başoğlu yaptığı basın açıklamasında, TEKEL işçilerinin eylemini desteklediklerini söyledi.
Ancak gelinen noktanın, eylemle bir sonuca varabilecek bir aşama olmadığını bildiren Başoğlu, ''Dolayısıyla burada eylem yaparak hak almak yerine diyalog kurarak hak almak daha makul görünüyor'' görüşünü dile getirdi.
TEKEL işçilerinin belediyelerde işe alınması isteğinin farklı şartlara tabi olduğunu savunan Başoğlu, şunları kaydetti:
''Burada TEKEL işçilerini memnun edecek tek şey onların işçi statüsünü koruyarak kendilerine yeni bir iş verilmesi olabilir. Bunun nasıl olabileceğini Tekgıda-İş Yönetim Kurulu işin sahibi olarak araştırmalı, teklif götürmelidir. TEKEL işçilerinin belediyelere yerleştirilmesi teklifini, içinde bulunduğumuz ortamda bir çözüm olarak görmüyorum. Bu insanlar mağdur oldular. Onların mağduriyetini biran önce önleyebilmek için hükümet ve sendika, işçinin haklarını koruyarak '4-C' maddesini değiştirecek bir formül geliştirmelidir.''
En Çok Okunan Haberler
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Esad'a ikinci darbe
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- 6 asker şehit olmuştu
- Erdoğan'a kendi sözleriyle yanıt verdi