Tunç Soyer: Whatsapp grubu da kurulduğuyla kaldı

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Cumhurbaşkanı’nın belediye başkanlarıyla yaptığı görüşmeye dair, "Orada konuşulanların gereklerinin yapılmasına dair hiçbir şey olmadı. Taleplerimize cevap da almıyoruz. Whatsapp grubu da kurulduğuyla kaldı" dedi.

Yayınlanma: 11.01.2020 - 08:00
Tunç Soyer: Whatsapp grubu da kurulduğuyla kaldı
Abone Ol google-news

Habertürk TV'de yayınlanan programa katılan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Cumhurbaşkanı'nın belediye başkanları ile ilgili görüşmeyi anımsatarak, “O gün gerçekten büyük umut ve heyecanla gittik. Belki Türkiye Cumhuriyet tarihinde ilk kez sayın Cumhurbaşkanımız büyükşehir belediye başkanlarını davet etmişti. Bütün bakanlar karşımızdaydı. Tek tek belediye başkanları hangi bakandan ne talebi varsa konuşma fırsatı bulduk. İzmir’in çok sorunu var. Bunlardan bir tanesi elektrik fabrikasıydı. Bu bir endüstriyel miras, kültür mirası. Çok metruk, dökülüyor. Özelleştirme İdares bu binayı ihaleye çıkardı. İhalede 35 milyon lira bedelle hale bize kaldı. Buna koruma altında ancak aslına uygun restore edebilirsiniz. O gün sayın Cumhurbaşkanımıza arz ettim. Hazine Bakanımıza ‘ne yaptınız, durum nedir’ dedi. Bakanımız ilgileneceğini söyledi. Ne yazık ki onunla ilgili bir adım atılmadı henüz. Üzücü olan yanı orada konuşulanların gereklerinin yapılmasına dair hiçbir şey olmadı. Taleplerimize cevap da almıyoruz. İhaleye girip satın alıyoruz ve fakat hala bu onaylanmıyor. Bu kabul edilebilir bir şey değil. Sayın Cumhurbaşkanımızın iradesiyle bu noktada. Böyle bir ihalenin neden sayın Cumhurbaşkanının onayına tabi olsun ki. Bu sistemi kilitleyen bir durum. İzmir'in uzun yıllardır bekleyen çok şeyi var. Ankara’daki bakanlıkların bürokrasi kademelerinde tıkanıklık yaşıyoruz” diye konuştu.

"KURULDUĞUYLA KALDI"

Belediye başkanları arasında kurulan Whatsapp grubundan da hiç mesaj paylaşılmadığını kaydeden Soyer, “Kurulduğuyla kaldı” dedi. Buca metrosunu da Büyükşehir Belediyesi'nin finans gücüyle yapacaklarını söyleyen Soyer, “Gönül ister ki hükümet destek olsun. Halkapınar Otogar projesi var. 4 yıldır adım atılmıyor. Projesi hazır, yatırım planı hazır. Ankara’ya gittiğimizde sayın Cumhurbaşkanımıza ifade ettik. Buca Metrosu içinde finansmanın tamamını sağlamış değiliz. Avrupa Yatırım ve Kalkınma Bankası'ndan 80 milyon Euro aldık. Fransız Kalkınma Ajansı ile anlaşma yaptık. Dünya Bankası ile anlaşma yapıyoruz. Türkiye içinde maalesef kredi yok. Bu kadar düşük faizle bulmak mümkün değil” dedi.

"PAZARTESİ KONUŞACAĞIZ"

Cemevleri ile ilgili de Soyer şu ifadelerde bulundu: “Orada bir sıkıntı var. Cemaat, kültür evi olarak kullanılmasından şikayetçi. Burada ibadet istediklerini söylüyorlar. Oranın işletmecisi anahtarı veriyor, vermiyor. Sonuçta biz bunların devredilmesi gerektiğin ve ibadethane olarak kabul edilmesin düşünüyoruz. Komisyona getirdik, oy çokluğu ile geçit. Mecliste pazartesi enine boyuna konuşacağız. Karşılıklı tezler ortaya konacak.”

Soyer'in konuşmasından satır başları şöyle: 

"KEMALİSTİM"

Ben Kemalistim. Herkesin aklında farklı Kemalist tarifi olabilir. Ben eşitlikten yana, demokrat, sosyal demokrat, Atatürk ilkelerine inanan bir insanım. Hayatın yerelde aktığını, geleceğin dünyasının yerelin şekillendireceğine inanıyorum. O nedenle merkezin iradesine, insafına bırakılmayacak kadar önemli bir şey olduğunu düşünüyorum. AKP seçim bildirgesinde 'Resmi dilimiz Türkçedir, ancak vatandaşlarımızın ana dilde kamu hizmetlerinin ulaşılmasına hız vereceğiz' demişti. Ben de bunu yapmaya çalışıyorum. Benim Türkçe bilmeyen vatandaşlarım var.150 bin civarında Suriyeli var. Bunların büyük bir bölümü gitmeyecek, zor şartlarda yaşıyorlar., Kürtler, Boşnaklar var. Ben onların belediye hizmetine erişimin kolaylaştırmak zorundayım.

"İSTANBUL’DAN 27 BİN KİŞİ İZMİR’E GÖÇ ETTİ"

İstanbul’dan İzmir’e geçen yıl 27 bin kişi göç etti. İzmir’den genelde gençler gidiyor. İzmir’in dünya kenti olma zorunluluğu buradan geliyor. Kaçanlar parlak bir gelecek umuduyla gidiyorlar. Biz o yaratıcı gençlere burada ekmeklerini kazandırma imkan verecek iklimi yaratmak zorundayız. Sinema endüstrisine ev sahipliği yapmaya talibiz. Ticaret Odasıyla birlikte girişimciliğin merkezi olması uğraşıyoruz. Dışarıdan gelen beyaz yakalıların İzmir iklimiyle buluşturmak istiyoruz.

"İZMİR DEMOKRASİNİN,BİRLİKTE YAŞAMANIN KALESİ"

Bir kere yüzde 58 oyun verildiği iyi analiz etmek lazım. Çok güçlü yaşam kalitesi, alt yapı olduğu için bu oy veriyor. İzmirliler örneğin dinlemediğiniz zaman oy vermez. Söz hakkı olduklarını düşünürler. İzmirlilik diye bir şey var. İzmirliye sormadan bir şey yaparsanız sizi reddeder. Cumhuriyet ve Atatürk değerleri konusunda çok hassastır, kararlıdır. Bölünmeyle, kutuplaşmayla ilgili tercihi vardır. Buna izin vermez. Demokrasi bu coğrafyada doğmuş. Bu çok köklü bir şekilde devam etmiş. CHP’nin kalesi falan değil. İzmir demokrasinin, birlikte yaşamanın kalesidir.

"URLA BELEDİYE BAŞKANININ SUÇSUZ OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUM"

Cumhurbaşkanımız yanıldı. Kendisini Cezaevinde ziyaret ettik. Dinledim. Vicdanı kanaatim suçlu olmadığı yönünde. Benim anladığım şey ticari ilişki kurulmuş.‘Biz kayyumu tanımıyoruz, meclis üyelerinden biri başkan olarak devam edecek’ diye bir şey demedim. Ama o meclisi çalıştırmaya devam edeceğiz. Halk meclisi olarak devam edecek. İçlerinden biri de meclise başkanlık yapacak. İsyan bayrağı gibi bir şey söz konusu değil.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler