Ünlü besteci veda etti...

Üç Oscar sahibi Fransız besteci MIchel Legrand 86 yaşındaydı.

Yayınlanma: 27.01.2019 - 23:30
Abone Ol google-news

 

Fransız besteci ve piyanist Michel Legrand, 86 yaşında hayatını kaybetti.

Oscar ödüllü sanatçı Legrand’ın ölümü Fransa’yı ve dünyanın dört bir köşesindeki müzikseverleri hüzne boğdu. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, “yorulmaz dâhi”yi selamlarken, Legrand’ın eşine ve çocuklarına başsağlığı dileklerini iletti. Macron, “Başımızda dönüp duran ve sokaklarda işitilen eşsiz müziği hayatlarımızın soundtrack’i (film müziği) haline gelmişti” dedi.
60 yıldan uzun kariyeri boyunca Frank Sinatra’dan Sting’e pek çok isimle çalışmış Legrand, kariyeri boyunca 200’den fazla sinema ve televizyon filminin müziğini besteleyen sanatçı 2 televizyon filminin yanı sıra bir sinema filmi yönetti, 6 filmde oyuncu olarak görev aldı ve 2 filmin de senaryosunu yazdı.
Özellikle caz müziği alanındaki yenilikçi çıkışlarıyla bilinen Legrand, Miles Davies, Ray Charles ve Edith Piaf gibi yıldızlarla da çalıştı.

Son dönem sinema filmlerinin müziklerini hiç beğenmediğini dile getiren Michel Legrand, bir söyleşisinde, “Birçok sinema filminin müziği, müzisyenler tarafından bestelenmiyor. Başka ne söyleyebilirim ki? Ya gitar çalıyorlar ya da elektronik bir cihaza bağlıyorlar, bom bom diye ses çıkıyor. Beni hiç etkilemiyor. Fransız müzikaller ile ilgili konuşmaya cesaret bile edemiyorum, onlar adına çok utanıyorum.” sözleri sinema ve müzik dünyasında uzun süre tartışılmıştı.

Yaşamı, ödülleri...

24 Şubat 1932’de Fransa’nın başkenti Paris’in banliyölerinden Becon-les-Bruyeres’de doğdu. Doğduğunda verilen ismi Michel Jean Legrand’dı. Babası Raymond Legrand da bir besteci ve aktördü. Annesi Marcelle der Mikaelian ise Ermeni kökenli burjuva bir aileden geliyordu. Michel Legrand 10 yaşına geldiğinde Paris Konservatuvarı’na yazıldı. 1942-1949 yılları arasında burada piyano eğitimi aldı. Hocaları arasında Nadia Boulanger ve Henri Challan da vardı. Piyano ve kompozisyon dallarında sayısız ödüller aldı. Piyano dışında da bir düzine kadar enstrümanı mükemmel bir biçimde çalmayı öğrendi. 1947 yılında Dizzy Gillespie’nin verdiği bir konsere katıldı ve bu andan itibaren caz tutkusu kanına işlemiş oldu. Kalburüstü Fransız şarkıcılara piyano çaldı. Dizzy Gillespie’yle daha sonra birkaç albüm ve film müziği çalışmasında daha işbirliği yaptı.
1954 yılında çıkardığı “I Love Paris” adlı müzik albümü 8 milyon kopya sattı ve Legrand bu albümle bir gecede ünlü oldu. Bu başarısını 1955’teki “Holiday in Rome” ve 1957’deki “Michel Legrand Plays Cole Porter” albümleriyle de sürdürdü. 1950’lerin sonu ve 1960’ların başında yeni ortaya çıkan Fransız Yeni Dalga sinema akımına kendini kaptırdı. Jean-Luc Godard’ın 7 filminin, Jacques Demy’nin de on filminin müziğini yaptı. 1964’te Jacques Demy’nin çektiği ve bütün konuşmaların şarkı ile verildiği, yönetmenin kendi deyimi ile bir “pop-art opera” olan Les Parapluies de Cherbourg (Cherbourg Şemsiyeleri) adlı filmin özgün müzikleri ve unutulmaz özgün şarkısı “I Will Wait For You” ile üç dalda Oscar’a aday gösterildi.

1966 yılında Hollywood’da da şansını denemek isteyen Legrand, ailesiyle birlikte Los Angeles’a yerleşti. Burada arkadaşları Quincy Jones ve Hank Mancini’nin yardımlarını gördü. Onların sayesinde söz yazarları Alan ve Marilyn Bergman’la tanıştı. 1968’de The Thomas Crown Affair (Kibar Soyguncu) için bestelediği filmin unutulmaz şarkısı “Windmills of My Mind” la ilk Oscar ödülünü aldı. Aynı filmin özgün müziği ve Les demoiselles de Rochefort (1967) filminin müziğiyle de bu ödüle aday gösterildi. Legrand ABD’de kendi alanında bir yıldız olmuştu. 13 kez aday gösterildiği Akademi Ödülleri’nden birini daha Yentl (1983) filminin müziğiyle kazandı. 27 defa da Grammy ödülüne aday gösterildi, bunlardan da 5’ini aldı.

1980’li ve 1990’lı yıllarda kendi caz orkestrasıyla konser turlarına devam etti. Ayrıca yine kendi büyük orkestrasını birçok uluslararası konserde yönetti. Bu konserlerde orkestraya zaman zaman Ray Charles, Diana Ross, Bjork ve Stephane Grappelli gibi ünlüler de eşlik ettiler.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler