Üsküdar'daki 'Kabe' kaldırıldı... Nedeni ise bakın ne?

Üsküdar'daki Kabe maketi kaldırıldı. Sebebi ise gelen tepkiler değil...

Yayınlanma: 22.04.2015 - 15:33
Abone Ol google-news

Üsküdar Belediyesi tarafından kurulan Kabe maketi tartışmalara neden oldu. Hatta Diyanet İşleri Başkanlığı da ''Kâbe maketi etrafında tavaf büyük vebal'' diyerek tepki gösterdi. Asr-ı Saadet Köyü'ndeki Kabe maketi bugün Üsküdar Belediyesi tarafından kaldırıldı.

Ancak nedeni gelen tepkiler değil. Belediye'den yapılan açıklamada "Kutlu Doğum haftası programları kapsamında, Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezi bahçesine kurulan Asr-ı Saadet Köyü maketlerimizi, bizden yoğun istekte bulunan diğer kurumlara göndermek için sökmek zorunda kaldık" denildi.

Üsküdar Belediyesinden yapılan açıklamada, çocukların ve gençlerin eğitimleri için belediyenin Kütüphane Müdürlüğü bünyesinde hizmet veren Üsküdar Gençlik ve Eğitim Merkezlerinin, bu yıl ki Kutlu Doğum Haftası programlarında, Hazreti Peygamber'in hayatının daha yakından tanınmasını amaçladığı belirtildi.

<video:260372>
Bu bağlamda gençlerin talepleri doğrultusunda siyer kitaplarında anlatılan bilgilerin, görsel maketler şeklinde hazırlanıp "Asr'ı Saadet'e Yolculuk" teması çalışmasıyla ortaya konulduğu ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Etkinlikte, Kültür Merkezinin bahçesine Fil vakasını anlatmak üzere fil maketinin yanı sıra Peygamberimizin yaşadığı ev, Hira Mağarası, Muallak Taşı, Sevr Mağarası, hicret olayını anlatmak için deve maketleri konulmuştur. Akabe Biatını temsilen bir ağaç, en sonunda da büyük bir tablo ile Veda Hutbesi'nin maketiyle bu maketlerin bir anlam bütünlüğü oluşturması için Makam-ı İbrahim ve Kabe maketi de alanda bulundurulmuştur. Yine bu maketlerin önünde tablolarla anlatım yapılmıştır."

Açıklamada, köyün tamamen eğitici ve öğretici gaye ile o dönemin yaşamının panoramik olarak canlandırılması için Hazreti Muhammed'in hayatının, çocuk ve gençlerin görsel hafızalarına hitap eden konsepte hazırlandığı aktarıldı.

Köydeki maketlerin söküldüğü belirtilen açıklamada, şu bilgilere yer verildi:
"Kutlu Doğum Haftası programları kapsamında, Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezi bahçesine kurulan Asr-ı Saadet Köyü maketlerimizi, bizden yoğun istekte bulunan diğer kurumlara göndermek için sökmek zorunda kaldık. Alanı ziyaret edenlere İslam'a aykırı davranışlarda bulunmamaları belirtilmiş ve bu tür hal ve tavırlara asla müsaade edilmemiştir. Tüm bu iyi niyetli amaç ve çalışmalar gözardı edilerek, bazı medya organlarında yapılan ön yargılı ve haksız ithamlar içeren haberlerin gerçekle bağdaşmadığının öncelikle bilinmesini isteriz. Markalaşınca değerini kaybeden metalar gibi İslam'ı markalaştırmaya alet olmamak gerektiğini ifade etmek isteriz."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler