YÖK'e yeni yetki: Özel üniversiteler isyanda
Meclis'te görüşülen ve içinde birçok düzenlemeyi barındıran 'Torba Tasarı' vakıf üniversitelerini ayağa kaldırdı.
Posta gazetesinden Gülay Zaim'in haberine göre, vakıf üniversiteleriyle ilgili iki madde sessiz sedasız 'torba'ya eklendi. Bu maddeler, vakıf üniversitelerinin mütevelli heyetlerinin YÖK tarafından belirlenmesini ve YÖK'ün 'kötü mali durum' gerekçesiyle üniversiteyi kapatabilme yetkisini içeriyor. Kurumlar bu duruma tepkili.
'Yönetimi biz seçeriz'
Odalar Birliği Yükseköğretim Meclisi Başkanı da olan Okan Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Bekir Okan, bunun vakıf mantığına aykırı olduğunu söyledi. Okan, "Vakıf üniversiteleri idari ve mali yönden özerktir. Yönetimi biz seçeriz. YÖK'e bilgi veririz. Bu iki madde kabul edilirse yönetimi seçip YÖK'e bildireceğiz. YÖK üçte iki çoğunlukla onaylarsa kabul görecek. Bu, vakıf kurumuna aykırı" diye konuştu.
Sabancı 'kapatırım' demişti
"Daha önce rektör seçme hakkımız alınmak istenmişti. Sakıp Ağa (Sakıp Sabancı) hastayken, Başbakan ziyaretine gitmiş, Sakıp Ağa 'Üniversite işini bırakıyorum' demişti. Başbakan da vazgeçmişti" diye konuşan Okan, şunları söyledi:
"Dünya tecrübelerini uyguluyoruz. 42 yıllık birikimimi ortaya koyuyorum. O zaman parayı da sen ver. Devlet kendi üniversitelerini yönetsin."
Metevelli heyetin seçimi
Tasarının 2547 sayılı Kanuna ek 5'inci maddenin 1'inci fırkasını değiştiren 31'inci maddesi şöyle: "Vakıf üniversitelerinin vakıf yönetimi dışında en az 7 kişiden oluşan bir mütevelli heyeti bulunur. Mütevelli heyet üyeleri, vakıf yönetim organı tarafından önerilir ve Yüksek Öğretim Genel Kurulu tarafından, üye tam sayısının en az üçte ikisinin çoğunluğunun oyunu alırsa dört yıl için seçilir."
YÖK'e kapatma yetkisi veriyor
Tasarının 32'inci maddesi YÖK'e mali durumu kötü üniversiteyi kapatma yetkisi veriyor. Madde şöyle:
"Borcunu ödeyemeyecek durumda olduğu tespit edilen vakıf yüksek öğretim kurumları hakkında, mali durumun düzeltilmesi halinde, YÖK tedbir alır. Yol gösterici, düzeltici, kısıtlayıcı veya faaliyet iznini kaldırıcı önlemlerin alınmasına ilişkin esaslar yönetmelikle düzenlendir."
Bu madde mali ve idarei özerkliğe aykırı bulunuyor.
Tüm kontrolü alacak
Bu maddenin, vakıf üniversitelerinin özel işletmeler tarafından istismar edilmesini önlemek için tasarıya konulduğu belirtiliyor. Yasa tasarısına göre, vakıf üniversitelerine mali denetimin yanı sıra yüksek mali borcu olan üniversitenin yeni bölüm ya da fakülte açma talebi, borcu belli bir seviyeye gelene kadar kabul edilmeyecek. Böylelikle YÖK, son 10 yılda sayısı 75'e ulaşan vakıf görünümlü özel üniversitelerin tüm kontolünü ele alacak.
En Çok Okunan Haberler
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Esad'a ikinci darbe
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- 6 asker şehit olmuştu
- Erdoğan'a kendi sözleriyle yanıt verdi