Cüneyt Arcayürek

Yine Aynı Oyunlar!..

18 Kasım 2014 Salı

Yürüyor değil sürünüyor durumdaki çözüm sürecini bir anda, bir günde ayağa kaldırmak ne kadar kolaymış.
Süreç açmaza girdiği zaman “zaten verdikleri hiçbir sözü tutmadılar” diyen Başbakan AD, şimdi yeniden İmralı’dan HDP’ye uzanan yeni vaatlere dayanarak çözüm sürecine inatla, inançla devam ettikleri güvencesini veriyor kamuoyuna.
Aslında çözüm sürecinin yaşama geçmesini sağlayan, köşeye sıkıştırdığı hükümetten dayatmalarına daha baştan ret yanıtı almayan, HDP’dir!

***

Bu noktaya gelebilmek için HDP’nin çıkın sokağa demesi yeterli oldu.
PKK Güneydoğu’da ve büyük kentlerde yaktı yıktı, öldürdü.
Hükümetin başlıca görevi olan halkın güvenliğini sağlamak temel kuralını yıktılar. Bu hükümet onca skandala karşın HDP’den gelen çözüm sürecine devam işaretlerine kapıldı.
Acz içinde kaldığı kamu düzenini ve güvencesini yeniden sağlamak için hükümet; HDP’ye PKK’nin eylemlerine sona vermesi koşulunu öne sürdü.
HDP+PKK’nin Kobani eylemleri, saptadıkları amacı sağlamıştı.
HDP+PKK ve İmralı, Kobani sokak eylemleriyle hükümeti, alargaya aldığı çözüm sürecini yeniden canlandırması için zaten istedikleri noktaya getirmiş oldular. Hükümetin eylemlere son verilmesi ve böylece kamu düzenini sağlamak koşulunu kabul eder göründüler...
Onların amacı, sorunu çözüm süreciyle kendi amaç ve dayatmalarına yeni bir sayfa açmaktı. Başardılar!

***

Hükümet ise çözüm süreci sonunda iç barışı sağlayacağını umuyor.
HDP ile İmralı, görünüşe göre önce eylemlere son verilmesini kabul ettiler ama…
…35-40 bin insanımızı katleden, sık sık büyük hayranlıkla görüştüğü, yüzyılın en büyük canisinin özgürlüğüne kendini adayan eşbaşkanlardan Pervin Buldan; çözüm sürecine karşılık dayattıkları koşulları açıkladı:
Öcalan’la birlikte katiller sürüsü PKK’liler de serbest kalacak. Namuslu, erdemli birer vatandaş gibi aramıza karışacaklar!
İmralı’daki de hükümeti uyutma stratejisine yine yeni bir ek yaptı.
Güya bir an önce ülkede iç barışın tesisi için her fedakârlığı yapmaya hazır olduğunu kanıtlamak için mart ayında teröristlerin silahları bırakmasını görüşüp olumlu karara bağlayacak bir meclis toplanmasını önerecekmiş.
Hükümetin PKK’nin silahları bırakarak yurdu terk etmesi koşulunu yine ucu açık bir vaade bağlamış oldu İmralı.
PKK ile daha önce yapılan anlaşmaya göre silahları bırakıp gideceklerdi, PKK’li üç beş kişinin silahları bir yere gömerek gidişleri bir aldatmaca, bir oyundu. Gizli servislerin aksine raporlarına karşın; askeri de PKK eylemlerini seyirci durumuna düşürdü hükümet.
Sonuç ortada. Eylemler durmadı, üstelik arttı.

***

Marta kadar köprülerin altından HDP+PKK’nin dayatmalarıyla hızlanan veya taşıp yine eylemlere dönüşecek kim bilir ne sular akacak...
Dün hükümet adına bir Başbakan Yardımcısı, HDP heyeti ile pazarlığa oturdu; bu toplantıda hükümetin çözüm sürecinin yürümesi için parti aracılığıyla PKK ile İmralı’ya ne ödünler verdiğini bugün yarın öğreniriz.

***

Daha önceki deneyimden ders almamış görünüyor hükümet.
Oysa PKK, siyasal açıdan istedikleri hedefe varıncaya dek; silahlı militanlarını hükümetin tepesinde bir tehdit öğesi gibi tutmaktan asla vazgeçmeyecek.
Hükümet de PKK’yi yatıştırmak ve kamu düzenini sağlamak için çözüm süreci işleyişini bir genel afla sonuçlandıracağını vaat etmiş görünüyor. Bu vaadin ucunda Buldan’ın parti + örgüt ve İmralı adına dayattığı Öcalan’la bütün PKK’lilerin affı var.
Öcalan da bu vaade koşut bir girişim yaparak mart ayında PKK’nin açacağı bir meclisten silahları bırakma kararı çıkaracağını vaat ediyor.

***

Bütün bunlar yine seçim öncesi AKP’nin daha önce örnekleri görülen ve asla yerine getirilmeyen karşılıklı vaatleri içeren siyasal oyunlarını anımsatıyor.
RTE seçimde anayasayı tümüyle değiştirecek, başkanlık sistemini getirecek düzenlemeler için emrindeki hükümete ve partiye 330’un üzerinde çoğunluk sağlayacak her vaadi yaptırabilir.
PKK’ye vaatlerin gerçekleşmesi, ülkenin bölünmesine yol açması olasılığı; kendini öyle güçlü görüyor, umurunda bile değil.
O, saraylarda oturarak ölünceye dek saltanat sürmenin ve partisinin ne olursa olsun iktidarda kalmasının peşinde.  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Viraj ustası 10 Mayıs 2015
Ya sen nesin? 9 Mayıs 2015
Anlamaz 8 Mayıs 2015

Günün Köşe Yazıları